Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz estradowy ELMUZ POWER D - PILNE

20 Nov 2005 01:44 7169 37
  • Level 17  
    Problem wygląda tak. Dostałem szkolny wzmachol do naprawy, nie grał jeden kanał.
    Troche poruszałem kablami i pobawiłem sie oscyloskopem i nagle zaczeło działać.
    Na następny dzień wzmachol siedzi cicho,
    na wyjści płytki przedwzmacniacza nie ma dźwięku tylko jakiś śmieć - więc pomyślałęm żę przedwz. jest walnięty.
    Ale jak podałem sygnał bezpośrednio na płytke końcówki mocy to też nie gra.
    Nie wiem co mam robić - HELP

    Dodano po 15 [minuty]:

    Oto ten śmieć na oscyloskopie, ma on częstotliwość 3.23MHz
  • TermopastyTermopasty
  • Level 42  
    Witam! Pewnie podkręciłeś maksymalnie czułość oscyloskopu, ustaw go na 1V i zobacz czy śmieci! Może na początek zamiast oscyloskopu, to pomierz, czy bezpośrednio na płytkę przychodzi napięcie zasilania, na obydwie gałęzie, ale najlepiej, od strony ścieżek, nie od strony bezpieczników, czasem lubią śnieżyć i niby, jest, a w rzeczywistości nie ma, potem sprawdź, co jest na wyjściu, bo jak na chwilę za działało, to może to być pierdoła, typu, zimny lut, coś takiego.
    Pozdrawiam
  • Level 17  
    A więc odkryłem taką rzecz,
    niby jak sprawdzam miernikiem to połączenie zasilania płytki przedwz.
    jest ok (wychodzi z końcówki mocy bo tam z tej gałęzi też są zasilane inne scalaki i idzie dalej do przedwz.) ale jak mierze napięcia podczas pracy wzmacniacza to ta gałąź na końcówce mocy ma ok19-20V a na przedwz. tylko 1.3V - w przedwz. siedzi jeden tl072 i drugie coś co nie rozpoznaje.
    Co jest nie tak?
  • Level 42  
    Witam! Leć po zasilaniu, tam musi coś być, co obniża napięcia, może to być stabilizator, opornik z kondensatorem, tranzystor z diodą zenera, koniecznie musisz sprawdzić ten zasilacz, bo albo jest on uwalony, albo przedwzmacniacz i za bardzo obciąża zasilacz i stąd ten spadek, naprzód opanuj napięcia, a potem oscyloskop.
    Pozdrawiam
  • TermopastyTermopasty
  • Level 17  
    A więc tak, troche sprostuje mój poprzedni post.
    Przejżałem dokłądniej zasilanie i wygląda to tak.
    Z zasilacza do płytki końcówki mocy idzie jedno 70V i drugie symetryczne (ze stabilizatorów 7810, 7910) +-10V. Tego 70 nie śledziłem ale prześledziłem te symetryczne stabilizowane (możnaby pomyśleć +- do zasilania wz. operacyjnych, ale jest inaczej) linia -10V bezpośrednio rozchodzi się do nóżek Vcc- wszystkich tl072 ale te +10V
    [
    kilkoma kondami połączone jest z masą a potem za pomocą kondensatora(chyba bo jeszcze dobrze smd nie rozpoznaje) sprzęgnięte z ok +48V, potem przez rezystory zmniejszane do 22-25V a potem...
    ]- są dwa takie "zestawy" na każdej płytce końcówki mocy

    ...a potem z jednego zestawu wychodzi +1.6V a z drugiego -5.9V
    wchodzi to do tl072 (nie jako zasilanie, +1.6V do nogi 5 a -5.9V do niogi 6) i na wyjściu (noga7) jest -7.8V
    potam "napaćkane" jest rezystorów a wraz z tym drugi kanał tego tl072 i w efekcie końcowym wychodzi -8.6V
    No i teraz wiem że wszystkie tl072 zasilane są napięciem -8.6V do Vcc+ i -10V do Vcc- (napięcia mierzone względem masy)

    Następna rzecz jaką wiem to to że sygnał audio w przedwzmacniaczu jest jeszcze obecny na wejściach do scalaków a na wyjściu już go nie ma.

    Kolejna rzecz to taka że w przedwzmacniaczu, z tego co mniej więcej przeanalizowałem to kanał A przechodzi przez tl072 a potem do jakiegoś scalaka z STMicroelectronics na którym pisze 074C i niżej 91Q722.
    Kanał B wchodzi odrazu do tego scalaka z ST.
    Zanik sygnału A jest już na tl072 natomiast sygnał B znika za tym ST
  • Level 17  
    Czy ktoś chociaż wie co ta za scalak ten z ST i gdzie moge do niego dokumentacje dostać?
    I drugie czy znajde gdzieś schemat tego wzmacnacza?
  • Level 26  
    Schematu poszukaj na elektrodzie,był w jakimś poście.Ale tych wersji było kilka. I podstawowe schematy mogą nie zawierać tych operacyjnych.
    Myslę ze ten ST to poczwórny operacyjny 074 (TL074).
    W większości wzmacn. Elmuz operacyjne nie przenosiły sygnału, spełniały funkcje pomocnicze, dc serwo,zabezp. itp.
  • Level 17  
    Ehh... ale punktów trzeba.
    Jak ktoś chce to moge na maila wysłać.

    EDIT:
    Dodaje opisy do fotek
    img1437 - ogólny wygląd środka
    img1441 - płytka przedwz. od strony druku
    img1442 - płytka przedwz. od strony elementów
    img1443 - płytka końcówki mocy od góry
    img1444 - i od dołu
  • Level 17  
    Witam ponownie, nie było mnie jakiś czas ale wróciłem i sie zmobilizowałem.
    Narysowałe schemat bloku A przedwzmacnacza, blok B różni sie tym że nie ma tam tl072-wykorzystano pozostałe sekcje układu tl074
    Punkty A i B to zasilanie przedwzmacniacza
    Przy kondensatorach których wartości nie znałem napisałęm poprostu co na nich pisze.
    Rezystory mierzone miernikiem w układzie, jak będe miał czas to dla pewności policze je z kodu kreskowego.

    A oto schemat
  • Level 17  
    Czy naprawde nikt nie wie co robić?

    Nie podoba mi sie te napięcie zasilania przedwzmacniacza.
    Mierzone względam masy to -10V i -8.7V czyli zmierzone na nogach scalaka 1.3V. Czy to jest ok?
  • Level 30  
    Witam
    Tak mi się wydaje, że tak nie powinno być. Bardziej by pasowało ±10V.
    Pisałeś że jak się porusza czymś to gra, sprawdź to zasilanie w tym momencie. Przyjrzałbym się dokładnie wszystkim elementom związanym z tym dodatnim napięciem.
  • Level 26  
    Nic dodać nic ująć.Sprawdzić gałąż zasilania jak podpowiada MarcinG. Te R14 i 15 po 39ohm.Zwłaszcza napięcie przed 39 ohm i po.Jeśli różnica jest niewielka i dalej brak +10V to uszkodzenia należy szukać wcześniej (przed 39 ohm).Jeśli duża ponad 5V to po nim.Akuratnie uszkodzenie zasilania nie jest trudno zlokalizować, więcej wytrwałości.
  • Level 17  
    To uszkodzenie już będzie na końcówce mocy bo juz tam są te dziwne napięcia.
    Ale dziękuje za podpowiedź że te zasilanie jest złe.
    Jak coś ciekawego znajde to powiem

    Dodano po 22 [minuty]:

    Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz
    Gałąź zasilania przedwzmacniacza jest na płytce jedej z końcówek mocy.
    Ale na drugiej końcówce mocy też jest zmontowana taka gałąź i daje podobne napięcia (pewnie spowodowane tym że jest nie obciążona przedwzmacniaczem - samymi dwoma tl072 w końcówce)
    No i teraz czy jest możliwe żeby sie zepsuło to samo w obu gałęziach?
  • Level 26  
    Możliwe jest - jeśli posiadają wspólny zasilacz czyli uzwojenie na trafie prostownik kondensator stabilizator czy co tam jeszcze jest.Może być też tak że zasilanie niskonapięciowe jest brane z napięć zasilających wzmacniacze mocy.Wtedy tam trzeba szukać uszkodzenia. Zresztą na to wskazuje ostatni post.Sprawdz na głównych kondensatorach napięcia zasilania.Jak pisałem uszkodzenia zasilania nietrudno zlokalizować.
  • Level 17  
    No w zasilaczu głównym napięcia są ok czyli po stabilizatorach jest + i - 10V
    a zasilanie końcówki 70V
  • Level 30  
    Zasilanie do tej płytki wejściowej jest z płytki z końcówkami? Na tych złączach też jest wszystko OK?
    Musisz znaleźć miejsce gdzie gubi się to dodatnie zasilanie, może jest jeszcze gdzieś jakiś filtr RC podobny do tego na schemacie(R14,15 C9,10).
    Rozrysuj sobie może jak jest prowadzone zasilanie, jak wtedy pomierzysz napięcia to będzie widać gdzie leży przyczyna.
    Tak na marginesie to 70V jest pojedyncze?
  • Level 17  
    Pare postó wyżej opisałem jak wygląda mniejwięcej zasilanie.
    Ale wymaga paru poprawek.
    Postaram sie narysować schemat całego zasilania (gałąź niskiego napięcia)
  • Level 26  
    Z mojej strony mogę życzyć powodzenia bo elmuz to jedna wielka zagadka.... za to prosta w swej budowie...
    pytanie za 100 punktów to tak nacharkał tą cyną na tranzystory???? wygląda to tragicznie jakby ktoś palnikiem to potraktował....
  • Level 17  
    Quote:
    pytanie za 100 punktów to tak nacharkał tą cyną na tranzystory????


    heh, fabryka :)
  • Level 26  
    tiaaa a potem się czyta na forum jak jakiś 15-latek jest mega zadowolony z takich wynalazków bo ma to w szkole i "fajnie" to gra... swoją drogą jeżeli toto grało po pogrzebaniu w środku to może jakiś zimny lucik?? no i napewno warto by było poprawić te luty na tranzystorach na jakieś normalnie wyglądające.... wogóle to warto by było sprawdzić te tranzystory.. ale na początek można zacząć od przelutowania tych charków
  • Level 17  
    Tranzystory ok, prześledź cały teamt, chodzi o zanik sygnału audio w przedwzmacniaczu.
    Mam juz niekompletny schemat zasilania z pomierzonymi napięciami zaznaczonymi na schemacie
    znajde chwilke to przerysuje to do protela
    podejżewam tam dwa kondensatory

    ps. Tak sie składa że ja mam 15lat :D ale na szczęście mam troche inne (dla mądrzejszych:)) zainteresowania
  • Level 26  
    i chwała ci za to :D tak z ciekawości... widze że jesteś z katowic... z której szkoły???
  • Moderator of Car Maps
    ja tez mam 15 lat:) nie jestes sam:) pozdro! (ale walnołem offtopic sorry)
  • Level 17  
    Quote:
    widze że jesteś z katowic... z której szkoły

    Gimnazjum nr22 - to tak offtopic

    mam nadzieje że jeszcze dzisiaj przerysuje ten schemat i zamieszcze
  • Level 17  
    Narysowałem juz schemat części gałęzi zasilania, z tych +10V robione jest jeszcze +5V ale tego już nie rysowałem, schemat narysowałem do miejsca gdzie traci sie +10V
    Przy niektórych elementach jest napis w cudzysłowiu - jest to napis jaki jest na tym elemencie, opisy kondensatorów jeszcze uzupełnie.
    A na wstępie podejżewam C15. C16, R3, R4
    To tyle, czekam na jakieś opinie
  • Level 13  
    Witam! Jeżeli zanika sygnał audio to proponowałbym spróbować szukaczem sygnału i zobaczyć w którym miejscu zanika. Jeżeli posiadasz? To sposób prosty , ale skuteczny. Czy jesteś pewny, że to sprawa tylko zasilania? Wskaż dokładnie jak wygląda zaniżone napięcie i dokładnie w którym miejscu? Pozdrawiam.
  • Level 17  
    Znaim się wypowiesz przeczytaj cały temat.
    Pisałem wcześniej że sygnał znika dokładnie na wzmacniaczach operacyjnych
  • Level 13  
    Witam. To, że zanika sygnał na wzmacniaczach operacyjnych niekoniecznie musi być sprawą zasilania. Przy nieprawidłowej pracy układów napięcia się zmieniają. Mam taki wzmacniacz. I wiem co piszę. Mógłbym Ci pomóc.
    P.S.
    A tak swoją drogą to mógbyś trochę grzeczniej, bo mam więcej lat pracy w tym zawodzie niż Ty życia. Pozdrawiam.
  • Level 17  
    Przepraszam, tylko porostu nielubie drugi raz pisać informacji którą napisałem wcześniej.
    W takim razie co Pan poleca, jest schemat i zasilania i przedwzmacniacza.
    Jeśli nie te zasilanie (które wydaje mi sie troche dziwne) to co, spróbować wymienić te wzmacniacze operacyjne w przedwzmacniaczu?