Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pykanie w laptopie HP Victus 15 i5 po instalacji Windows 11 Pro: przyczyna i rozwiązanie

Technikmefedronik 08 Feb 2023 22:15 609 12
    Technikmefedronik
    Level 6  
    Kupiłem nowego laptopa, mianowicie HP Victus 15 i5 bez systemu Windows. Zainstalowałem go samemu używając klucza do windows 11 pro który uprzednio zakupiłem. Zainstalowałem wszystkie sterowniki (w sensie aktualizacje itp) i mam problem. Mianowicie kiedy przełączam jakieś okno, włączam jakiś filmik itp. to z laptopa wydobywa się charakterystyczne pykanie, zwykle dwa pyknięcia. Mam wyciszony również mikrofon. Co zrobić?
    gbksiazczak
    Level 28  
    Sprawdzić czy gdzieś w głęboko schowanych ustawieniach
    nie ma zaznaczonej dźwiękowej sygnalizacji - w postaci "pykania".
    Technikmefedronik
    Level 6  
    gbksiazczak wrote:
    Sprawdzić czy gdzieś w głęboko schowanych ustawieniach
    nie ma zaznaczonej dźwiękowej sygnalizacji - w postaci "pykania".

Wiesz może gdzie to znaleźć?
    Technikmefedronik
    Level 6  
    To może ktoś coś innego, jakieś inne pomysły. Bo tak mnie to irytuje...
    magdalenaaaaaaa
    Level 2  
    Witam,
    również zakupiłam laptopa HP Victus 15 bez systemu, zrobiłam wszystkie aktualizacje i mam ten sam problem. Za każdym razem jakieś pyknięcia, co ciekawe słychać je nawet gdy mam podłączone słuchawki do laptopa.
    Technikmefedronik
    Level 6  
    Ktoś ma jakieś domysły? Wysztskie sterowniki zainstalowane więc chyba musi być coś z windowsem albo coś. Czasami mi nie pyka, np w grach ale w przeglądarce systemie itp to pyka jak p**ebane. Prosze o odzew.
    magdalenaaaaaaa
    Level 2  
    U mnie to działa tak, że cokolwiek robię (jakieś okno windows się wyświetli, lub za chwilę ma się odtwarzać dźwięk to słychać pyknięcie), pomimo podłączonych słuchawek lub wyciszonych głośników do 0. Nie zezwoliłam, systemowi na korzystanie z dźwięku i wtedy to pomogło, pykanie ustało (no ale nie ma dźwięku), poza tym zauważyłam, że pomimo tej blokady dźwięku, pykanie się pojawia ilekroć wejdę w ustawienia dźwięku i próbuję coś zmienić z dźwiękiem.
    Technikmefedronik
    Level 6  
    magdalenaaaaaaa wrote:
    U mnie to działa tak, że cokolwiek robię (jakieś okno windows się wyświetli, lub za chwilę ma się odtwarzać dźwięk to słychać pyknięcie), pomimo podłączonych słuchawek lub wyciszonych głośników do 0. Nie zezwoliłam, systemowi na korzystanie z dźwięku i wtedy to pomogło, pykanie ustało (no ale nie ma dźwięku), poza tym zauważyłam, że pomimo tej blokady dźwięku, pykanie się pojawia ilekroć wejdę w ustawienia dźwięku i próbuję coś zmienić z dźwiękiem.

Mam dokładnie ten sam problem, na słuchawkach dźwięk jest ok. Na pewno czasami pykanie to występuje zamiast pojedynczych dźwięków i zastanawiam się czy jest wina systemu czy samego laptopa. Skąd kupiła Pani windowsa i jaką wersję?
    waldito
    Level 1  
    Witam,
    mam ten sam problem HP VICTUS 15" i5-12450 RTX3050Ti. Kontaktowałem się dzisiaj z działem technicznym HP. Okazało się, że problem jest powszechnie znany i w większości przypadków problem występuje przy WIN11, podobno jakieś sterowniki Realteka na to wpływają. Zmiana na WIN10 rozwiązuje podobno ten problem. Można również próbować instalować aktualizacje sterownika lub mieć nadzieje że przy jednej z aktualizacji systemu problem zniknie.
    Technikmefedronik
    Level 6  
    Otóż przynajmniej w moim wypadku problem jak się okazuje dotyczy urządzenia, po odinstalowaniu wszelkich sterowników dotyczących dźwięku owe pykanie nadal występowało a więc oddałem laptopa do naprawy przez HP.
    sircola
    Level 10  
    I jak udało się coś ustalić ?? Mam taki sam problem - HP victus 15 bez systemu

Wgrany orginalny win 11 wszystkie steru i update zainstalowane i pykanie - niezależnie od ustawień dźwięku.

Z gór dzięki za info
    gryzek_
    Level 2  
    Niestety ale posiadam ten sam komputer z win11 i nic nie pomaga :(