Dziś prezentuję Wam mój kolejny zasilacz warsztatowy który zaprojektowałem od podstaw i nigdzie do tej pory projekt nie był publikowany.
Wyróżnia go od innych zaprezentowanych w necie prostota konstrukcji i wysokie napięcie wyjściowe z możliwością regulacji w zakresie 0-60V.
Regulacja napięcia i prądu odbywa się analogowo napięciem podawanym na piny odpowiednio regulacji napięcia i prądu. Tutaj potencjometrami, ale można również to robić cyfrowo za pomocą portu mikrokontrolera.
Oto co znajdziemy w nocie katalogowej OPA548:
• Wide Supply Range
– Single Supply: 8 V to 60 V
– Dual Supply: ±4 V to ±30 V
• High-Output Current:
– 3-A Continuous
– 5-A Peak
• Wide Output Voltage Swing
• Fully Protected:
– Thermal Shutdown
– Adjustable Current Limit
• Output Disable Control
• Thermal Shutdown Indicator
• High Slew Rate: 10 V
• Low Quiescent Current
• Packages:
– 7-Lead TO-220, Zip and Straight Leads
– 7-Lead DDPAK Surface-Mount
Description
The OPA548 device is a low-cost, high-voltage and high-current operational amplifier that's ideal for
driving a wide variety of loads. A laser-trimmed monolithic integrated circuit provides excellent low-
level signal accuracy and high-output voltage and current.
The OPA548 device operates from either single or dual supplies for design flexibility. In single-supply
operation, the input common-mode range extends low ground.
The OPA548 device is internally protected against over-temperature conditions and current overloads. In
addition, the OPA548 device was designed to provide an accurate, user-selected current limit. Unlike other
designs, which use a power resistor in series with the output current path, the OPA548 device senses the
load indirectly. This allows the current limit to be adjusted from 0 A to 5 A with a resistor and
potentiometer or controlled digitally with a voltage-out or current-out DAC.
Tak wygląda typowy układ aplikacyjny układu, zaczerpnięty z noty katalogowej:
Jak powyżej zaprezentowana teoria ma się do praktyki można zobaczyć na zdjęciach. Wcześniej proszę zerknąć na schemat prezentowanej konstrukcji.
Niestety sygnalizację trybu CV/CC trzeba było zrealizować na LM358. Podobnie z optyczną sygnalizacją zabezpieczenia temperaturowego, nie jest dostępna bezpośrednio, najłatwiej było dołożyć stary i znany 74HC04.
Maksymalne napięcie wyjściowe jakie uzyskałem to 43V co wynika z zastosowanego trafa.
Może być wyższe, ale ja celowałem w ładowanie pakietu LiPo 10S2P w hulajnodze i jest one dla moich potrzeb wystarczające. No i do sprawdzania Zenerek z odzysku.
Minimalne napięcie jakie uzyskałem to 0.8V, nie jest to zasilacz laboratoryjuny więc regulacja od 0 nie była konieczna.
Trochę zdziwił mnie dość wysoki minimalny prąd, na zwarciu w trybie CC płynie 0.8A, zakładałem 0.1A, nie wiem czemu nie wyszło.
Teraz trochę o samej konstrukcji. Ponieważ posiadany zasilacz fabryczny nie spełniał moich oczekiwań poświęciłem go na przeróbkę.
Została sama metalowa obudowa i panel wyświetlaczy, reszta łącznie z trafem poszła w odstawkę. Samo trafo samodzielnie przewijałem,
niestety okazało się że jedno uzwojenie pomocnicze nie wystaczy do zasilenia całości, tylko cyfrowych wskaźników napięcia i prądu,
dołożyłem drugie trafo małej mocy aby uzyskać poprawną pracę zasilacza. Radiator też jest dokładany, wentylatora nie widać na zdjęciu,
musiałem zamówić, typowe komputerowe do tej obudowy były za wysokie. Wszystko zostało dopasowane pod użytą obudowę,
pewne niedociągnięcia wynikają głównie z tego powodu.
I na koniec chcę zwrócić uwagę na bardzo istotny szczegół. Ponieważ wersja w obudowie TO-263- była o połowę tańsza od TO-220-7
zakupiłem te tańsze w obawie że uszkodzę w czasie prób. Cena i tak była zaporowa, 50zł netto +wysyłka skutecznie może zniechęcać.
Ponieważ piętą Achillesową tego i podobnych rozwiązań jest SOA układu, zastosowałem trik znacząco poprawiający sytuację.
Wykorzystałem obudowę jakiegoś spalonego regulatora STR i przylutowałem no niej OPA. Dopiero tą dużą stopkę poprzez dobrej
jakości przekładkę i pastę przykręciłem do radiatora. Użyłem śruby M4 z nierdzewki, musi być solidnie dokręcone.
Na koniec zamieszczam foto z mojej walki o skuteczne odprowadzenie ciepła.
Płytka drukowana wykonana samodzielnie.
Jeśli ktoś zdecyduje się na powtórzenie konstrukcji musi zwrócić uwagę na wyskalowanie wydruku.
BOM:
CASE: 1502D China PS (used)
TRAFO: 220-240V AC INPUT; MAIN 12/20/28V 5A; ADD 11V 0.5A (DMM) 22V 0.5A (CTRL)
U100 OPA548F TO-263-7
or OPA548T T0-220-7 (some pcb modification need)
U101 LM2950-5 (recomended)
or LM70L05 (not recomended)
U102 LM358D
or LM393D
U103 74HCT04D
GB1 KBC5020
GB2 RS806 G.BRIDGE
RJ101, RJ102 AR126-24VDC RELAY
Q101, Q102 S8050 npn transistor
D101 9V1 Zener
D102 15V0 Zener
Kosztorys:
1. Ponieważ jako obudowy użyłem zezłomowanego zasilacza przyjmijmy że jej koszt to 50zł
2. Układ OPA548F (OPA548T) to koszt około 100zł
3. Trafo było przewijane, cena zakupu bez robocizny 80zł
4. Płytka pcb robiona ręcznie, przyjmijmy 20zł
5. płytka przełącznika uzwojeń 30zł
6. Mostki prostownicze i kondensatory filtrujące 12zł
7. Moduł DCDC Buck 3Amax 8zł
8. Tranzystory, diody, rezystory 5zł
Razem około: 305zł
Zapraszam do komentowania.
Wyróżnia go od innych zaprezentowanych w necie prostota konstrukcji i wysokie napięcie wyjściowe z możliwością regulacji w zakresie 0-60V.
Regulacja napięcia i prądu odbywa się analogowo napięciem podawanym na piny odpowiednio regulacji napięcia i prądu. Tutaj potencjometrami, ale można również to robić cyfrowo za pomocą portu mikrokontrolera.
Oto co znajdziemy w nocie katalogowej OPA548:
• Wide Supply Range
– Single Supply: 8 V to 60 V
– Dual Supply: ±4 V to ±30 V
• High-Output Current:
– 3-A Continuous
– 5-A Peak
• Wide Output Voltage Swing
• Fully Protected:
– Thermal Shutdown
– Adjustable Current Limit
• Output Disable Control
• Thermal Shutdown Indicator
• High Slew Rate: 10 V
• Low Quiescent Current
• Packages:
– 7-Lead TO-220, Zip and Straight Leads
– 7-Lead DDPAK Surface-Mount
Description
The OPA548 device is a low-cost, high-voltage and high-current operational amplifier that's ideal for
driving a wide variety of loads. A laser-trimmed monolithic integrated circuit provides excellent low-
level signal accuracy and high-output voltage and current.
The OPA548 device operates from either single or dual supplies for design flexibility. In single-supply
operation, the input common-mode range extends low ground.
The OPA548 device is internally protected against over-temperature conditions and current overloads. In
addition, the OPA548 device was designed to provide an accurate, user-selected current limit. Unlike other
designs, which use a power resistor in series with the output current path, the OPA548 device senses the
load indirectly. This allows the current limit to be adjusted from 0 A to 5 A with a resistor and
potentiometer or controlled digitally with a voltage-out or current-out DAC.
Tak wygląda typowy układ aplikacyjny układu, zaczerpnięty z noty katalogowej:

Jak powyżej zaprezentowana teoria ma się do praktyki można zobaczyć na zdjęciach. Wcześniej proszę zerknąć na schemat prezentowanej konstrukcji.
Niestety sygnalizację trybu CV/CC trzeba było zrealizować na LM358. Podobnie z optyczną sygnalizacją zabezpieczenia temperaturowego, nie jest dostępna bezpośrednio, najłatwiej było dołożyć stary i znany 74HC04.

Maksymalne napięcie wyjściowe jakie uzyskałem to 43V co wynika z zastosowanego trafa.
Może być wyższe, ale ja celowałem w ładowanie pakietu LiPo 10S2P w hulajnodze i jest one dla moich potrzeb wystarczające. No i do sprawdzania Zenerek z odzysku.
Minimalne napięcie jakie uzyskałem to 0.8V, nie jest to zasilacz laboratoryjuny więc regulacja od 0 nie była konieczna.
Trochę zdziwił mnie dość wysoki minimalny prąd, na zwarciu w trybie CC płynie 0.8A, zakładałem 0.1A, nie wiem czemu nie wyszło.

Teraz trochę o samej konstrukcji. Ponieważ posiadany zasilacz fabryczny nie spełniał moich oczekiwań poświęciłem go na przeróbkę.
Została sama metalowa obudowa i panel wyświetlaczy, reszta łącznie z trafem poszła w odstawkę. Samo trafo samodzielnie przewijałem,
niestety okazało się że jedno uzwojenie pomocnicze nie wystaczy do zasilenia całości, tylko cyfrowych wskaźników napięcia i prądu,
dołożyłem drugie trafo małej mocy aby uzyskać poprawną pracę zasilacza. Radiator też jest dokładany, wentylatora nie widać na zdjęciu,
musiałem zamówić, typowe komputerowe do tej obudowy były za wysokie. Wszystko zostało dopasowane pod użytą obudowę,
pewne niedociągnięcia wynikają głównie z tego powodu.

I na koniec chcę zwrócić uwagę na bardzo istotny szczegół. Ponieważ wersja w obudowie TO-263- była o połowę tańsza od TO-220-7
zakupiłem te tańsze w obawie że uszkodzę w czasie prób. Cena i tak była zaporowa, 50zł netto +wysyłka skutecznie może zniechęcać.
Ponieważ piętą Achillesową tego i podobnych rozwiązań jest SOA układu, zastosowałem trik znacząco poprawiający sytuację.
Wykorzystałem obudowę jakiegoś spalonego regulatora STR i przylutowałem no niej OPA. Dopiero tą dużą stopkę poprzez dobrej
jakości przekładkę i pastę przykręciłem do radiatora. Użyłem śruby M4 z nierdzewki, musi być solidnie dokręcone.
Na koniec zamieszczam foto z mojej walki o skuteczne odprowadzenie ciepła.

Płytka drukowana wykonana samodzielnie.
Jeśli ktoś zdecyduje się na powtórzenie konstrukcji musi zwrócić uwagę na wyskalowanie wydruku.

BOM:
CASE: 1502D China PS (used)
TRAFO: 220-240V AC INPUT; MAIN 12/20/28V 5A; ADD 11V 0.5A (DMM) 22V 0.5A (CTRL)
U100 OPA548F TO-263-7
or OPA548T T0-220-7 (some pcb modification need)
U101 LM2950-5 (recomended)
or LM70L05 (not recomended)
U102 LM358D
or LM393D
U103 74HCT04D
GB1 KBC5020
GB2 RS806 G.BRIDGE
RJ101, RJ102 AR126-24VDC RELAY
Q101, Q102 S8050 npn transistor
D101 9V1 Zener
D102 15V0 Zener
Kosztorys:
1. Ponieważ jako obudowy użyłem zezłomowanego zasilacza przyjmijmy że jej koszt to 50zł
2. Układ OPA548F (OPA548T) to koszt około 100zł
3. Trafo było przewijane, cena zakupu bez robocizny 80zł
4. Płytka pcb robiona ręcznie, przyjmijmy 20zł
5. płytka przełącznika uzwojeń 30zł
6. Mostki prostownicze i kondensatory filtrujące 12zł
7. Moduł DCDC Buck 3Amax 8zł
8. Tranzystory, diody, rezystory 5zł
Razem około: 305zł
Zapraszam do komentowania.
Cool? Ranking DIY