Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CK-5373 T po przepięciu w sieci

Spiritchaser 20 Lis 2005 06:17 3855 12
  • #1 20 Lis 2005 06:17
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Witam ! Ten TV dostał " za dużo " na wtyczkę ... podobnie jak i większość sprzętów podpiętych pod tą instalację elektryczną . Oczywiście zdechł na amen , nie uruchamiał się .
    Od razu , po pierwszych pomiarach "na zimno" wyszło , że zwarty jest SMR 40200 C, dlatego fajczy bezpiecznik sieciowy , co z resztą było do przewidzenia po rozmowie z właścicielem . Dalsze uszkodzenia po stronie wtórnej przetwornicy : Dioda R2K i oczywiście tranzystor końcowy linii 2SD 5072. Reszta - ok . Po wymianie tych elementów wszystko byłoby ok , ale niestety errare humanum est , czy to z pośpiechu , czy ze zmęczenia zapomniałem o podpięciu cewek odchylania przy pierwszym uruchomieniu . Skonczyło się to ponownym uszkodzeniem R2K i wywaleniem zamiennika 2SD , gdzie wstawiłem BU 2508 DX .
    Tym razem najpierw uruchomiłem samą przetwornicę , obciążoną żarówką 60 W . SMR przeżył . Napięcie B+ wynosiło około 150 V . Za dużo ... ale postanowiłem podać to napięcie , tym bardziej że nie ma możliwości jego regulacji . TV na razie działa . Jak długo ? Nie wiem . B+ trochę spadło i teraz wynosi około 140 V , czasem kilka V więcej , zwłaszcza zaraz po włączeniu . Jak obniżyć B+ do nominalnej wartości ? Nie chciałbym , żeby telewizor zdechł po kilku dniach od oddania . PS jakie jest napięcie przebicia diody R2K ?

    0 12
  • Sklep HeluKabel
  • #2 20 Lis 2005 09:12
    rtvszajda
    Poziom 27  

    Witam. R2KN-140V , R2KY-160V

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 20 Lis 2005 11:33
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Dzięki za informację o diodzie R2K !

    Włączyłem przed chwilą TV i ... natychmiast wyłączyłem . Napięcie B+ wynosiło 160 V . Na szczęście nic jeszcze nie odparowało . Zaraz sprawdzę wszystkie rezystory w przetwornicy . Może któryś zwiększył sobie wartość i stąd tak wysokie napięcie . Innych pomysłów nie mam , no chyba że hybryda przy SMR , albo sam ukad SMR . Schematu tego modelu na elektrodzie nie znalazłem , posługuję się schematem od CK 5073 , są różnice , ale w przetwornicy jest to samo . Czy ktoś ma jakieś sugestie , skąd zamiast 125 V na B+ mam 160 ?
    Podłączę żarówkę , i pobawię się z tym ... ale przydałyby się jakieś wskazówki . Szczerze , to przetwornicę z SMR robię po raz pierwszy . Ale kiedyś trzeba zacząć :D

    Chyba dobrze by było na czas zabawy z przetwornicą wypiąć diodę R2K . Nie chcę jej uwalić ... nie mam następnej ...

    0
  • #4 20 Lis 2005 12:29
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    Po pierwsze musisz byc pewien SMR,jesli tak to wymien w ciemno 22 mikro elektrolit napiecie spadnie.SMRY ciesza sie zla slawa jest dostepny kit,montowalem wiele razy jest OK. Powodzenia.

    0
  • #6 20 Lis 2005 22:00
    oorobert
    Poziom 18  

    przy takich uszkodzeniach ja wymieniam smr hybr c22 a jak napiecie nadal wysokie to dlawik co do smr to fakt zla slawa

    0
  • #7 01 Gru 2005 03:45
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Wreszcie udało mi się kupić hybrydę HIS 0169 C w normalnej cenie ( 4 zł ) ... heh a i 20 zł usłyszałem :D Wymieniłem elektrolit 22µ po pierwotnej stronie przetwornicy , HIS'a , dławik zostawiłem , ale dołożyłem mu równolegle rezystor 120 Ω . Dla pewności wymieniłem jeszcze 2 główne elektrolity 100 µ na B+ . Uruchomiłem na żarówce wpiętej w B+ . Na czas próby wylutowałem jedną nogę R2K , tak na wszelki wypadek , żeby jej nie sfajczyć jakby napięcie nadal było za wysokie . Wartość napięcia OK - 125 V , więc jednak SMR przeżył . Nie on był przyczyną zawyżonego B+ . Kondensatorek na przyrząd jest sprawny , więc stawiam na HIS'a .
    Złożyłem do kupy ... i jak na razie już 4 godzinę gra . Zobaczymy jak długo . Dziękuję za pomoc !
    Temat chyba można zamknąć . Obym nie zapeszył !

    0
  • #8 01 Gru 2005 10:02
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    TV nadal żyje , ale przydałoby się ściągnąć mu trochę czerwieni i poprawić geometrię , bo prawa strona obrazu troszkę ucieka w dół . Jak wejść w tryb serwisowy ? Przycisk Factory jest dostępny po otwarciu pilota , ale tv na niego nie reaguje . Pilot jest oryginalny , ale opis na sitodruku nie bardzo zgadza się z funkcjami .
    Procek to Intel SAA 5290ZP/059

    0
  • #9 05 Gru 2005 21:50
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Koledzy , pomóżcie !

    To co znalazłem używając " szukaj " nie rozwiązało problemu . Nadal nie potrafię wejść w tryb serwisowy . TV stoi sprawny od tygodnia , tylko te kolorki ...

    0
  • #10 05 Gru 2005 23:45
    peter falk
    Specjalista AGD

    nie podałeś pełnego oznaczenia odbiornika, a szkoda :(
    po typie procesora wnioskuję że jest to chassis SCT11D
    -wejscie w tryb dla tej płyty:
    kolejno nasisnąć klawisze na pilocie [ST-BY] [P.STD] [HELP] [SLEEP] [POWER ON]
    -wyjście z trybu: klawisz [STATUS]
    -porusznie się po menu klawiszami kursora i VOL+/-

    0
  • #11 06 Gru 2005 02:22
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Dzięki za odzew !

    Nie ma na pilocie przycisku st-by . Jest power , bez wyróżnienia st-by , power-on.

    Pełne oznaczenie ? Chodzi Ci o chassis ? Nigdzie nie widzę oznaczenia , dlatego podałem typ procka .

    Dodano po 1 [minuty]:

    aha , tej kombinacji też próbowałem używając przycisku power zamiast st-by . No i piszę posty dalej , bo nic z tego nie wyszło .

    0
  • #12 07 Gru 2005 00:12
    peter falk
    Specjalista AGD

    Chodzi mi o pełne oznaczenie typu odbiornika
    CK-5373T ???

    0
  • #13 08 Gru 2005 01:58
    Spiritchaser
    Poziom 15  

    Tak , dokładnie tak . Podałem zresztą w temacie ...
    CK - 5373 T

    0