Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak uziemić antenę Long Wire? Szukam informacji.

wojsad 10 Feb 2023 22:02 639 9
    wojsad
    Level 3  
    Dobry wieczór, od dłuższego czasu interesuję się krótkofalarstwem.
    Przeczytałem kilka artykułów i obejrzałem wiele filmów na temat budowy anten long wire, ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jak uziemić taką antenę.
    W przypadku anteny pionowej uziemiamy maszt i co za tym idzie mocowanie anteny, to jest dla mnie jasne, ale w przypadku long wire nie mamy jako tako mocowania, które można by uziemić.

Proszę o pomoc.
    Wojciech
    wojsad
    Level 3  
    Czytałem też o przełączniku "przeciwwaga-uziemienie", ma on działać w ten sposób, że podczas korzystania z radia przełączamy na "przeciwwaga", a po zakończeniu łączności przestawiamy przełącznik w pozycję "uziemienie" i antena łączy się z uziemieniem.

Czy takie używanie anteny byłoby poprawne?
    wojsad
    Level 3  
    Popraw mnie, proszę, bo nie wiem, czy na pewno dobrze rozumiem:
    - w miejscu przeciwwagi anteny podłączamy na stałe uziemienie;
    - wyjście do radia także uziemiamy, w czasie, gdy nie prowadzimy łączności.
  • Helpful post
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak, można podpiąć uziemienie do przeciwwagi. Ma to mały wpływ na pracę anteny.
    Żeby antena nie "kopała", promiennik łączymy z przeciwwagą rezystorem 10 kom i problem odprowadzania ładunków elektrostatycznych jest z głowy.
    wojsad
    Level 3  
    Przepraszam za tak długą nieaktywność, ale mam jeszcze pytanie.
    Czytałem, że antena long wire/end fed może powodować o wiele więcej zakłóceń niż np. dipol półfalowy.

Jakie Wy macie zdanie na ten temat?
  • Helpful post
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ja mam zgodne z tym, co W8JI na ten temat napisał. Domyślam się, że nie zajrzałeś do linków powyżej, bo tego pytania by nie było.
    wojsad
    Level 3  
    Przeczytałem drugi raz i faktycznie jest tam odpowiedź na moje pytanie, wcześniej też czytałem, ale mój angielski do idealnych nie należy. ;)
    wojsad
    Level 3  
    Dziękuję za pomoc, zamykam temat.