Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie kable do sterowania ogrzewaniem podłogowym, rozdzielacze, siłowniki, panele sterujące?

tecto 11 Feb 2023 12:48 714 1
    tecto
    Level 4  
    W budowanym domu chcę ułożyć wszystkie niezbędne kable do sterowania ogrzewaniem podłogowym, żeby później na etapie wyboru urządzeń mieć spokojną głowę i uniwersalność.
    Dom parterowy z ogrzewaniem tylko podłogowym, będą 2 rozdzielacze (9 i 11 pętli), pompy będą zainstalowane w kotłowni a nie przy rozdzielaczach.
    Na rozdzielaczach mają być siłowniki, w każdym pomieszczeniu panel sterujący temperaturą i jeden do sterowania wszystkim w centralnej części domu. Listwy sterujące w szafkach rozdzielaczy.
    Z tego co rozumiem niezbędne okablowanie to:
    1. Zasilanie 230V do szafek rozdzielaczy
    2. Kabel min. 3x0.5 mm² od każdego termostatu/panelu sterującego z każdego pomieszczenia do szafki rozdzielacza (u mnie akurat będzie 4x0,75 mm²).

Jakie kable jeszcze powinienem położyć? Domyślam się, że powinien być jeszcze jakiś kabel między szafkami rozdzielaczy i kotłownią żeby była komunikacja z pompami? Jeśli tak to jaki powinien być to kabel?
    Czy powinienem również położyć kable między obiema szafkami rozdzielaczy?

Bardzo proszę o porady i podpowiedź co jeszcze pominąłem.
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    Nie wiem po co Ci siłowniki w rozdzielaczach. Jak ten siłownik się otworzy/zamknie to reakcja w pomieszczeniu będzie za kilka/kilkanaście godzin. Ale chcesz to układaj te przewody. Chcesz to układaj rury od kotłowni do skrzynek, w które może kiedyś zaciągniesz jakieś przewody.
    Ja bym na pewno ułożył do sterownika w centralnej części domu:
    a) UTP od miejsca gdzie będzie switch/router
    b) min. 3x0,5 mm2 do kotłowni (a najlepiej dwa takie przewody)
    c) przewód zasilający 230 V sterownik centralny (u mnie jest to przwód z obwodu z podtrzymaniem bateryjnym)
    Z kotłowni na północną ścianę wyprowadź dwa przewody do "pogodówek" (jeden dla sterownika kotła a drugi jeśli będzie potrzebny dodatkowy sterownik). Do kotłowni także UTP.
    To tak w wielkim skrócie bo nie zaprojektuje Ci całej instalacji w domu.
    Ponadto, ja nie wyobrażam sobie łazienki bez grzejnika (dużego grzejnika a nie jakiejś drabinki/popierdółki) więc tylko do tego pomieszczenia zrobiłem sobie dodatkowy przewód zasilający regulator pokojowy (obwód z podtrzymaniem bateryjnym) i sterujący do kotłowni.