Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gembird model: MAX 300W przepalone dwie diody w mostku Gretza.

creepingdeath 20 Nov 2005 11:52 2004 2
    creepingdeath
    Level 24  
    Gembird model: MAX 300W przepalone dwie diody w mostku Gretza.
    Witam wszystkich.
    Mam do naprawy zasilacz ATX firmy jak w temacie. Po włączeniu do sieci wywalało w nim bezpiecznik. Miałem już kilka takich przypadków więc tym razem było to samo (przepalone 2 diody w mostku Gretza).

Wymieniłem je i tym razem bezpiecznik nie "poleciał". Jednak stało się coś gorszego. Najprawdopodobniej "wyleciały" tranzystory (te zaraz przy dużych elektrolitach na radiatorze) są tam 3 tranzystory jeden to FQP2N60C i dwa D13007K - nie wiem co to dokładnie jest. Czy ktoś może ma schemat tego zasilacza lub chociaż opis tego tranzystora? Czy mogę go zamienić przez inny tranzystor? Co mogło być przyczyną spalenia tranzystora?
    PS.
    Dwa małe rezystorki za radiatorem oczywiście zostały przypalone (z kodu kreskowego wynika że to rez. 2K i drugi nie pamiętam jaki).

Natomiast przy pomiarze omomierzem ten 2K wskazuje wartość około 700K - wartość drugiego też się nie zgadza o co chodzi?
    Z góry dziękuję za każdą pomoc.
    convers
    Level 12  
    Jakie tam jeszcze tranzystory są właśnie tez mam taki zasilacz i mi poleciała dioda bezpiecznik i tranzystor tylko jak wybuchł to ułamała się ta cześć gdzie jest jego symbol weź napisz symbole wszystkich tranzystorów i na których radiatorach są

Odlutuj te rezystory i dopiero sprawdź ich wartość bo w układzie źle wskazuje, a i sprawdź czy ci kondensator żaden się nie odkształcił, a co do tych tranzystorów tez bym polecił ci odlutować bo jak sprawdzałem układzie miernikiem to wskazywać działają, a jak wyjąłem to był pęknięty i nie działał.
    Krisrr
    Level 14  
    Pierwszy to MOSFET - zobacz: Link
    Ten drugi też tam znajdziesz i są do kupienia to zwykłe wysokonapięciowe - szeroko stosowane. Schematu niestety nie mam, ale należy szukać podobnego.
    Szukaj na ukraińskich stronach Link