Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ukośnica PARKSIDE PZKS 2000 B - spalony wirnik - dobór nowego

stratus84 14 Feb 2023 07:05 483 4
    stratus84
    Level 10  
    Witam, problem tyczy się tej ukośnicy: https://www.lidl.pl/p/parkside-pilarka-ukosowa-z-posuwem-pzks-2000-b2-2000-w/p100322811 a dokładniej jej silnika. W pewnym momencie po uruchomieniu zasilania zaczęło iskrzyć spod obudowy, śmierdzieć spalenizną i po chwili zrzuciło bezpiecznik w rozdzielnicy. Po rozebraniu, przeczyszczeniu i założenia nowych szczotek efekt ten sam tzn iskry i "palenie szczotek". Z racji, że nie jestem elektrykiem ani znawcą tematu, proszę Was o pomoc. Chciałbym zakupić nowy wirnik najlepiej chyba ze stojanem. Nie znalazłem w internecie stricte silnika do tego parksida jako części zamiennej. Na allegro jest dużo wirników ale który będzie prawidłowy? Co sądzicie o tych uszkodzeniach na wirniku w miejscu pracy szczotek? Mogę podesłać więcej wymiarów wirnika ale na których się skupić? Co oznacza ten nabity symbol na wirniku? Dzięki, pozdrawiam.

adamz74
    Level 32  
    Parkside ma 3 lata gwarancji a datę produkcji masz 10/2020

Pozdr!
    stratus84
    Level 10  
    Dobrze poszukam, może coś będzie. Maszyna znajomego, już rozebrana a czy wcześniej było grzebane nie wiem. Co do silnika nie ma możliwości zakupu? Ewentualnie jak iskrzą i palą szczotki przy wirniku co może być przyczyną. Pytanie stricte z ciekawości? Na zdjęciach widać efekty pracy. Wiem, że trzeba wykonać pomiary itd., więc odpowiedzi mogą być czysto teoretyczne.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Najczęstsze przyczyny to zużyte szczotki, które nie dotykają całą powierzchnią , szczotki zacinające się w prowadnicach, wypalenie wycinka komutatora, zwarcie zwojowe uzwojenia. I może jeszcze kilka innych.