Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW T5 2.5 TDI 2007 - Wsad licznika. Uwalony wsad definitywnie? Da się coś z tym zrobić?

adamdn 14 Feb 2023 09:36 255 5
    adamdn
    Level 19  
    Panowie ratujcie....

Zachciało mi się zmienić licznik golasa na pół FISa (pacjent VW Transporter T5 2.5 TDI automat z 2007 roku). Wziąłem stary licznik na stół, rozebrałem, podpiąłem klipsem kość 93c86 do programatora CH341. Piny podłączone wg sugestii na YT i sprawdzone z manualem Atmela. Licznik "ożył" - zaczął działać zegarek i pojawiły się wskazania drogomierza. Parokrotnie podłączałem klipsa i odłączałem - za każdym razem przebieg był wskazywany a zegar zaczynał odliczać godzinę. Przy którejś próbie odczytu wsadu (odczytywało same zera...) licznik zaczął wskazywać same kreski zamiast przebiegu. Poleciałem w panice na dół do auta, podpiąłem licznik - nic się nie zmieniło - dalej same kreski. Auto odpala bo w ECU poprzedni właściciel wyłączył immo ale oprócz kresek np nie działa obrotomierz. Po podpięciu VCDS można połączyć się z zegarami ale część danych identyfikujących licznik to krzaki lub puste miejsca. Uwalony wsad definitywnie? Da się coś z tym zrobić?

Mam drugi, używany licznik z pół FISem wieec o tym pierwszym (chyba) mógłbym zapomnieć i spisać go na straty. Ten "nowy" podpinam do auta, wszystko chodzi jak potrzeba choć licznik oczywiście krzyczy "safe" bo kluczyków nie zna. Ktoś podpowie co teraz zrobić, żeby odczytać wsad i poznać PIN z "nowego" licznika? Żeby sytuacja się nie powtórzyła wystarczy wylutować Atmela z płyty licznika i podłączyć do klipsa poza licznikiem? Czy do zaprogramowania 93c86 wymagane jest podłączenie pinów 6 i 7 czy zostawić niepodłączone?

Pomóżcie proszę bo na nikogo do kogo dzwoniłem z wyspecjalizowanych warsztatów liczyć nie mogę...
    JayRo
    Level 35  
    Ja zawsze przy takich akcjach powtarzam, że przynajmniej odczyt (kopię zapasową) robić na wylutowanej kości, żeby uniknąć jakichkolwiek zakłóceń mogących powstać w układzie urząrzenia. Później można sobie eksperymentować klipem, ale ostatecznie programowanie kości i tak również polecam robić po wylucie. Ta minuta czy dwie więcej pracy daje nam możliwość powrotu do oryginalnego stanu, no i jak widać zaoszczędza takich przykrych i nierzadko drogich problemów. Skoro i tak masz immo off, to podaj chociarz nr. tego usadzonego licznika. Jeżeli ktoś będzie posiadał jakieś wsady, to niech przynajmniej wie do czego dokładnie.
    adamdn
    Level 19  
    No tak, parę razy przy jakichś modyfikacjach (retrofitach) mi się udało na innych eepromach bez wylutowywania no i w końcu wpadłem... Teraz już wiem... Niestety teraz chyba numeru licznika nie będzie widać w VCDS a naklejka z tylu licznika odpadła dawno temu (został tylko ślad kleju) wiec jedynie co mogę chyba podać to info o numerze licznika z ETKI (pewny na 99%): 7H0920851M

Jeszcze na szybko kupiłem za 40zł zupełnie randomowy licznik od T5 z tego samego rocznika i z tego samego silnika ale z manualna skrzynia biegów na testy. Jest szansa ze wsad (poza przebiegiem, pinem i przypisanymi kluczykami) jest taki sam?
    bodzio012
    Level 33  
    Teraz żeby uratować start zegar bez numerów to urządzenie które przez obd lub po pinach licznika wgra wsad.
    I wtedy prosisz o wsady albo ściągasz mnóstwo wsadów z sieci i testujesz wgrywając
    adamdn
    Level 19  
    Szukam szukam i znaleźc tych wsadów nie potrafie chyba.... No i mała poprawka - wsad miałem raczej z końcówką "S". Auto odpala bo ma immo off w ECU.

Dzięki jednemu koledze z Elektrody, który odezwał się na priv udało się wgrać wsad z innej wersji - wszystko chodzi za wyjątkiem wskazań PRND od automatu (jest pusto) i tego, że nie można w VCDS wpisać security code (pole 16 - dostęp upoważniony jest szare, nieaktywne). Czy powodem tego może być niezgodność VINu we wsadzie zegarów z moim autem?
    bodzio012
    Level 33  
    Wydaje mi się że jeśli wsad będzie od automata to pokażę się wszystko