Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Uszkodzenie wyświetlacza sterownika Defro K1PV4: przyczyny, naprawa i możliwe konsekwencje

maciejwojtan 14 Feb 2023 20:11 324 2
    maciejwojtan
    Level 12  
    Uszkodzenie wyświetlacza sterownika Defro K1PV4: przyczyny, naprawa i możliwe konsekwencje
    Chciałem zasięgnąć opinii co może je być przyczyną takiego wyglądu sterownika ,i czy jest jakaś możliwość jego naprawy .Wydaje się że dotyk sterownika odpowiada bo słychać dźwięki w miejscach gdzie znajdowały się przyciski funkcyjne .Piec realizuje swoje funkcje ale sterownik nie został wyłączony w obawie że piec przestanie działać. Proszę o sugestie.
  • Helpful post
    Ilmarinen
    Level 14  
    Najprawdopodobniej jest to wina tasiemki idącej do wyświetlacza. Jest to typowa usterka tych sterowników. Rozmawiałem kiedyś z Serwisantem i poradził mi żeby dopasować drewniany kołek w miejsce za wyświetlaczem i zablokować go na stałe.
    Nie wolno nim zbyt często ruszać. Jak masz gwarancje to dzwoń i pewnie wymienią cały sterownik. Jak nie to trzeba będzie poszukać tasiemki.
    maciejwojtan
    Level 12  
    Wyświetlacz zaczął pracować po wyłączeniu i włączeniu tasiemka do sprawdzenia po sezonie grzewczym