Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch GAS 35AFC - Otrząsacz nie włącza się, elektromagnes ciepły, dioda AFC świeci

Brivido 15 Feb 2023 20:23 345 5
    Brivido

Level 33  
    Hej, zauważyłem ostatnio, że po jakiejś przerwie nieużywania odkurzacza i chęci na kolejnym zleceniu nie włącza się otrząsacz. Wcześniej oczywiście, była jakaś przerwa, że nie załączał się od razu po wyczyszczeniu odkurzacza ale teraz w ogóle. Filtr zawalony. Nawet rozebrałem ten mechanizm, czuć, że elektromagnes ciepły, ale nie działa. Myślałem, że może zblokowany to wyczyściłem to co mogłem i nasmarowałem, ale dalej nic. Dioda AFC się świeci i gaśnie jak się wyłączy AFC przyciskiem.

Spotkał się ktoś z taką usterką?
    Marcinp12
    Level 15  
    Hej
    Odepnij elektromagnes zmierz napięcie na kablach lub podłącz żarówkę 230V jeżeli będzie wszystko dobrze masz przyczynę spalony elektromagnes
    Brivido

Level 33  
    Wziąłem go właśnie do domu bo na budowie nie miałem miernika. Rezystancja wyprowadzeń około 5kom. Wydaję się trochę duża, ale nie wiem. Widzę, że podobne są w Hilti/Flex, jeśli nie takie same i da się je rozebrać. Jeśli rezystancja nie jest odpowiednia to spróbowałbym się dobrać do samej cewki.

Będę sprawdzał z żarówką, na razie rozbieram czy dogłębnie czyszczę.
    Marcinp12
    Level 15  
    Ten elektromagnes możesz podpiąć bezpośrednio do 230V jeżeli nie będzie przyciągał np kawałka blaszki uszkodzony
    Jeżeli będziesz potrzebował mam takie
    Brivido

Level 33  
    Na szczęście się obeszło. Wczoraj rozebrałem cały odkurzacz na części pierwsze, wymyłem wszystko, doczyściłem, wyschło i złożyłem i ożył :)

Tak mi się coś dobrze wydawało, że coś tam się zblokowało bardziej i nie mogła się ruszyć ta druga blaszka.

Przy okazji takie pytanie. Takie dwie "elektrody", które są od góry komory i podłączone do płytki to rozumiem jakieś czujniki zapełnienia worka albo komory? Może czujnik wody?

Gdzie jest czujnik podciśnienia?
    Marcinp12
    Level 15  
    Dwie elektrody czujnik napełnienia zbiornika gdy woda dotknie do elektrod odkurzacz zostanie wyłączony.
    Czujnika podciśnienia nigdy tam nie widziałem
    Może elektronika steruje obciążeniem silnika kiedy otrzepywaczu ma zostać załączony
    W Starmixie czujnik przepływowy jest zamontowany na płytce elektroniki są wężyki itd