Wymieniłem głowicę lasera na nowy zamiennik. W odtwarzaczu jest KSS 240A. Podczas odtwarzania zdarzają się sporadyczne przeskoki, czasem loopy. 1-2 przypadki na cały nośnik. Płyty tłoczone, oryginalne, nawet gdy są w idealnym stanie problem występuje. Podkówkami w samej głowicy nie kręciłem. Na płycie głównej są pokrętła do regulacji Focus gain i Track gain, oba trochę podkręciłem o 1/4 - 1/2 obrotu ale trudno powiedziec czy cokolwiek to wniosło. Eye pattern ma wartość 1,1V, mierzone w trybie serwisowym. Wyczyściłem wszystkie trzy silniki, nasmarowałem prowadnice, zębatki czyste i w całości.
Historia naprawy była taka, że nie wysuwała się tacka, poza wychylaniem się soczewki nie było żadnej reakcji i słabo widoczna wiązka. Po którejś z kolei próbie włączenia z głowicy coś zadymiło. Przyczyną były padnięte bezpieczniki półprzewodnikowe do zasilania driver'ów serwa które wymieniłem. Trzeba było poprawić jeszcze zimne luty na wyjściach liniowych.
Historia naprawy była taka, że nie wysuwała się tacka, poza wychylaniem się soczewki nie było żadnej reakcji i słabo widoczna wiązka. Po którejś z kolei próbie włączenia z głowicy coś zadymiło. Przyczyną były padnięte bezpieczniki półprzewodnikowe do zasilania driver'ów serwa które wymieniłem. Trzeba było poprawić jeszcze zimne luty na wyjściach liniowych.