Sterowniki pieca ALTEC PC900/PC410/PC400 fabrycznie mogą być wyposażone w komunikację po RS232 lub RS485, lub w ogóle nie mieć karty komunikacyjnej.
W czasach współczesnych komputerów nie jest to zbyt wygodne, więc trzeba zastosować jakąś przejściówkę, aby móc korzystać z portu USB.
Można to zrobić na sto różnych sposobów, ale pokażę mój. Zamiast stosować konwerter RS232<>USB (lub RS485<>USB) zastosowałem UART<>USB, sposób ma też tą zaletę, że zadziała nawet w sterownikach bez RS232/RS485.
Należy otworzyć obudowę, ale to jest jedyna ingerencja.
Tuż obok procesora jest złącze, na którym znajdziemy sygnały UART: RX oraz TX, jak również zasilanie Vcc i GND. Wystarczy wpiąć się tanim chińskim konwerterem tutaj, aby móc sterować procesem z laptopa

Uwaga, Vcc sterownika to 5 V, więc konwerter powinien pracować na takim napięciu - niektóre mają przełączniki lub zworki 5/3.3 V.
Rozkład sygnałów na pinach zaznaczyłem na zdjęciu.

Dla zainteresowanych wrzucam opis protokołu komunikacyjnego. Nie jest to nic szczególnego, łatwo znaleźć na stronie producenta, ale może to kogoś zachęci do napisania jakiegoś fajnego programu do obsługi pieca, i podzielenia się nim na forum...

Cool? Ranking DIY