Eksperymentując z projektami stacji pogodowej i zegarem akustycznym utworzyłem połączenie uwzględniające cenne uwagi przesłane do tych projektów. Okazało się, że w tak małym module jak WeMos d1 mini (lite) z kontrolerem ESP8266 wszystko można zmieścić. Bazując na schemacie poprzedniej stacji pogodowej opracowując skatch uzyskałem następującą funkcjonalność:
- Ciągłe wyświetlanie lokalnych parametrów pogodowych na podstawie pobranych informacji z IMiGW (temperatura, ciśnienie, wilgotność, kierunek wiatru, suma dobowa opadów).
- Co pół godziny wyświetlenie czasu w postaci analogowej i cyfrowej i odtworzenie gongu i komunikatu o bieżącym czasie (pełne godziny i pół-godziny).
- Ustawienia parametrów (głośność komunikatu, głośność gongu, nr pliku odtwarzanych komunikatów, nr wybranego gongu, parametry dostępu do AP sieci Wi-Fi, itp.) z wykorzystaniem logowania do AP sieci Wi-Fi, a jeśli nie ma dostępu to logowanie do utworzonego WebServera (połączenie asynchroniczne).
- Wyświetlenie na żądanie (po naciśnięciu przycisku) bieżącego czasu i odtworzenie komunikatu o bieżącym czasie.
Z uwagi na dużą elastyczność wyboru dźwięków (lektorów) na karcie SD pliki zostały zapisane w siedmiu katalogach i osiemnastu podkatalogach. Tak jak poprzednio wykorzystywany jest SPIFF i nieulotna wewnętrzna pamięć EEPROM (FLASH). Dostęp do parametrów SETUP jest zabezpieczony hasłem. Czas pobierany jest z sieci z serwera NTP, przez co odpada ustawianie zegara. Synchronizacja z dokładnością do 1 minuty jest wystarczająca i nie generuje nadmiernego ruchu w sieci. Z obserwacji zauważyłem, że serwer z danymi średnio raz na pół roku przez ok. 2 dni jest niedostępny, ale z tym trzeba się pogodzić (przerwa konserwacyjna). Pogodynkę z zegarem umieściłem w sypialni. Obawiałem się, że będzie budziła, ale po ustawieniu odpowiedniej głośności jest OK.
Dołączam schemat, dokumentację oraz kompletne źródło (skatch Arduino). Jeśli ktoś byłby zainteresowany projektem, to mogę dołączyć zestaw plików MP3 z różnymi lektorami (sztuczna synteza komunikatów).
Cool? Ranking DIY