Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik Iskra AM 550 sam odłączył odbiorniki - przyczyna? Inwerter 3 kW, sytuacja podobna?

Krek15 18 Feb 2023 23:42 525 6
Automation24
    Krek15
    Level 15  
    Witam.
    Dziś zadzwonił do mnie znajomy. Prosił o pomoc u swojego sąsiada. Gość miał dziwną przypadłość.
    Gość ma inwerter 3 kW. Liczniki, wiadomo dwukierunkowe.
    Dziś miał zonka, bo nagle zabrakło prądu w domu. Pojechałem, widzę, że na liczniku 3F, wszytko działa normalnie, ale na tym 1 fazowym już nie.

Świeciła się kontrolka na czerwono na liczniku Iskra AM550. Prądu brak.
    Wyłączyłem zabezpieczenie przedlicznikowe na chwile może na ok. 2 minuty, załączyłem ponownie i nagle wszytko działało normalnie.

Wszystko wskazuje na to, że licznik licznik Iskra am550 sam odłączył odbiorniki. Dopiero jego odłączenie od sieci ZE na 1-2 min przez zabezpieczenie przedlicznikowe spowodowało normalną jego prace. Czy ktoś miał podobną sytuacje? Co to za anomalia? To dość dziwne.
  • Automation24
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
  • Automation24
    Krek15
    Level 15  
    Dzięki za instrukcje.

Dziś gość miał podobną sytuacje i wyłączył "esa" przedlicznikowego na 2 minuty potem załączył i o dziwo wszytko zaczęło normalnie działać.
    electric6098
    Level 6  
    W AM550 na Polske rozłaczony stycznik powinna sygnalizować dioda pod dolnym przyciskiem, i kursor ROZ na wyświetlaczu, możliwe że w liczniku zadziałał strażnik mocy co spowodowało rozłączenie w nim stycznika, w takiej sytuacji stycznik można załączyć stycznik dolnym przyciskiem
    Krek15
    Level 15  
    Czekam na kolejną taka awarię aby dokładnie zobaczyć co się dzieje na wyświetlaczu. "możliwe że w liczniku zadziałał strażnik mocy" - czy możesz określić dokładniej. Przyłącze ma 5kW wiec nie był w stanie tego przekroczyć. Świeciła się tylko dioda impulsów na czerwono ciągle tak jak nie ma żadnego pobrania prądu. Dioda chyba pod przyciskami się nie świeciła żadna. Ale zaobserwuje bo kolega dał cenna informacje. Pytanie co z tym strażnikiem mocy co on pilnuje.
    electric6098
    Level 6  
    No pilnuje żeby odbiorca nie przekroczył mocy, też o ile taka funkcja jest aktywowana przez operatora w takim liczniku. I tak jak mówię gdy w licznikach typu AM550 jest rozłączony stycznik powinna świecić zielona dioda pod dolnym przyciskiem i kursor pod ROZ z dołu wyświetlacza powinien być, dioda impulsowa w takiej sytuacji też oczywiście na czerwono światłem ciągłym bo nie ma przepływu prądu.
    Krek15
    Level 15  
    Dziękuje za wytłumaczenie. Obecnie czekam a podobną sytuacje aby stwierdzić czy faktycznie problem jest taki jaki opisujesz. Przyłącze 5kW i raczej nie było opcji przekroczenia tej wartości. Chyba ze jakieś urządzenie w domu ma problem techniczny i to ono spowodowało przekroczenie tej wartości.