Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsza spawarka do domu - jaka? Drut? Elektroda? Do 1000 zł

macif 20 Feb 2023 09:12 261 4
    macif
    Level 3  
    Witam.
    Chciałbym nauczyć się spawać.
    Poszukuję spawarki do domu. Do pospawania bramy, sprzętu na siłownie.
    Mam w domu spawarkę z czasów PRL, ogromną, ciężką, na elektrody, którą mój dziadek potrafił wszystko spawać. Spawarka bez żadnych wyświetlaczy, pokręteł. Kawałek klocka na wózku. Waży lekko 30 kg. Jest na 400 V. Niestety spawanie nią jest zbyt trudne.
    Wydaje mi się, że spawanie za pomocą wysuwanego drutu jest prostsze niż elektrodą i ku takiemu rozwiązaniu bym się skłaniał, chociaż się nie upieram.
    Fajnie gdyby można było nią pospawać blachę 5-7 mm. Chciałbym spawarkę bez gazu.

Co polecicie?
    csvrbntyu
    Level 30  
    Jeżeli masz duży zapas elektrod, spawarka elektrodowa inwerterowa jest nadal sensownym pomysłem. Nawet niedrogimi modelami można spawać grube elementy i uzyskiwać porządny przetop. Są niedrogie, lekkie, spawa się dużo łatwiej niż starą transformatorówką, chociaż MIG z podajnikiem drutu to moim zdaniem spawarka którą pospawa każdy idiota. Także z MMA do domu mogę polecić model Ripper 315 A. 280 A zmierzone.
    Jeżeli chodzi o mig/mag, tutaj już kwestia określenia budżetu, bo różnice są ogromne i czasem, chociaż nie zawsze, warto dopłacić do modelu z wyższej półki. W zasadzie wszystkie są przeznaczone do spawania w osłonie gazowej (taka technologia spawania), ale licząc się z konsekwencjami w postaci możliwości uzyskania wtopów w spoinie bez problemu można spawać bez gazu.
    Do tego porządne skórzane rękawice spawalnicze oraz fartuch (lub coś co go zastąpi), i co najważniejsze - porządna maska spawalnicza dostosowana do pracy z typem spawarki jakiej używamy. One już kosztują od kilku stów w górę.
    macif
    Level 3  
    Jakieś tam elektrody mam, ale nie za dużo. I tak bym musiał zakupić, ale drut czy elektrody to nie duże pieniądze. Mam wrażenie, że drut prostszy w użyciu. Gdzieś widziałem, że są takie na drut i elektrody. Szedłbym w kierunku takiej z podajnikiem drutu. Jeśli mam spawać rzadko to może będzie prościej.
    csvrbntyu
    Level 30  
    Do spawania "blachy" 5-7 mm już musisz mieć trochę prądu pod ręką, albo rozbić spoinę na wiele warstw. Da się, ale to kwestia doświadczenia i ćwiczeń.
    macif wrote:
    Gdzieś widziałem, że są takie na drut i elektrody.

Za stosunkowo nieduże pieniądze możesz kupić kombajny mające jeszcze opcję cięcia plazmą.
    macif
    Level 3  
    Wystarczy sam drut, :) plazmę chcę z Parksida-Lidla kupić za 599 zł.

edit:
    a takie coś
    https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-migomat-ideal-praktik-mig-211-11832243012
    https://www.lidl.pl/p/parkside-spawarka-pmsg-...utomatyczna-regulacja-posuwu-drutu/p100347792 ?

Znajomy ma na warsztacie coś takiego
    https://www.hurtowniaspawarek.pl/magnum-snake-200-ps-wyswietlacz-p-731.html
    i już kilka tam się sprawdza a używa jej kilka razy w tygodniu.