Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Huawei P20 Lite - zablokowana opcja resetowania do ustawień fabrycznych: Porady

Asik2020 21 Feb 2023 08:16 921 34
Renex
    Asik2020
    Level 4  
    Witam szanowne grono.
    Być może potrafi ktoś mi służyć radą.
    Otóż w telefonie Huawei p20 lite miałem wykonać resetowanie do zera. Niestety operacji tej nie mogę wykonać oraz nigdzie nie doszukałem się rozwiązania problemu. Wygląda to w ten sposób jakby opcja była zablokowana. Zarówno przez ustawienia jak i przez głośność plus power. Załączam zdjęcia, dodam że czy zalogowany czy nie do konta Google to jest to samo. Proszę o pomoc, pozdrawiam
    Huawei P20 Lite - zablokowana opcja resetowania do ustawień fabrycznych: Porady Huawei P20 Lite - zablokowana opcja resetowania do ustawień fabrycznych: Porady
  • Renex
    a_jablon
    Level 32  
    Telefon nie jest pozostałością po jakiejś firmowej flocie telefonów? Jedyne co przychodzi mi na myśl to kwestia polityk MDM'a blokująca mozliwość factory resetu.
  • Renex
    a_jablon
    Level 32  
    Możliwość ZAWSZE jest. Nie poddawałbym się na starcie.

Może dajmy się też wypowiedzieć tym, co serwisują telefony. Z mojej strony to jest tylko POMYSŁ co mogło spowodować ten stan rzeczy. Na pewno jest POLITYKA blokująca dostęp do Factory Resetu. Tego typu polityki narzuca się na telefony flotowe poprzez systemy zarządzania urządzeniami mobilnymi (czyli MDM).

Istnieją procedury zdejmowania z telefonów MDM'a. Nie wiem, czy są darmowe metody, ja mam pod ręką drFone'a na sytuacje nagłe i nieprzewidywalne, ale to wymaga podpięcia telefonu kablem USB do komputera i nie jest darmowe...
    winmap
    Level 38  
    Może spróbuj czy uda się mu wgrać soft. Wtedy napewno urządzenie będzie zresetowane. Nie zaszkodzi spróbować.
    Zobacz jeszcze czy może zadziała reset po przez konto google. Logujesz się na komputerze i tam zdalnie uruchamiasz reset. Oczywiście tel. musi być zalogowany do tego konta.
    blahfff
    Level 40  
    To wyglada na MDM, ale nie spotkalem jeszcze Huawei z aktywnym MDM, ale jest spora szansa, ze bedzie to powiazane z uslugami Google Play. Oprogramowanie nalezalo by wgrac z uzyciem testpointa w trybie factory mode, natomiast moze sie okazac ze przy probie ponownej aktywacji oprogramowanie MDM sie zainstaluje ponownie. Trzeba by po prostu srobowac. Radzilbym poszukac jakiegos serwisu z odpowiednim sprzetem.
    marcin7904
    Level 27  
    Ja bym najpierw próbował zrobić reset programowo przy użyciu Test Point. Kilka razy spotkałem się z takim problemem.
    staś pytalski
    Level 40  
    Jakoś w głowie mi świta, że może to live demo. A kod *#*#2846579#*#* działa?
    Konto google jak jest, spróbuj wylogować, przed wpisaniem kodu.
    staś pytalski
    Level 40  
    Nie masz tam aplikacji Detail Demo?
    marcin7904
    Level 27  
    Najpierw trzeba zadać pytanie w jakim celu miał być robiony Hard Reset?
    Czy była jakaś blokada czy coś z oprogramowaniem?
    a_jablon
    Level 32  
    A więc: MDM

TRAFIŁEM...

Panowie, jak zdjąć MDM z tego telefonu? Czy zdjęcie MDM'a spowoduje reset SecurityPolicy do DEFAULT?

A może inaczej: czy telefon da się dodać do jakiegoś MDM'a (trzeba by to zrobić z kims, kto ma), następnie MDM'em wymusić politykę DEFAULT po czym zdjąć MDM'a...

Jeszcze jedna kwestia: ja rozwiązania MDM'owe i zabezpieczenia przed użyciem telefonów flotowych znam od strony Applowskiego ABM i Samsungowego Knox Manage. Działa to tak, że nawet jeżeli zaorasz telefon, wgrasz nowy soft (np: Apple w trybie Device Recovery), to przy próbie aktywacji ABM odeśle telefon do MDM'a powiązanego z urządzeniem co spowoduje zaciągnięcie korporacyjnych polityk dla w/w telefonu. Dla Samsugna Knox zadziała analogicznie.

Pytanie: czy HUAWEI ma coś takiego jak Applowski ABM czy Samsungowy Knox Manage?
    marcin7904
    Level 27  
    Bez test pointa tego nie zrobi więc wiąże się to z rozklejeniem telefonu. Co do odblokowania sam tego nie zrobisz trzeba mieć do tego sprzęt.
    blahfff
    Level 40  
    a_jablon wrote:
    Pytanie: czy HUAWEI ma coś takiego jak Applowski ABM czy Samsungowy Knox Manage?

Google oferuje opcje zingegrowania platformy MDM z uslugami Google, tzw "Google Android Zero Touch". Wowczas po prostu podczas poczatkowego setupu pobierana jest automatycznie odpowiednia aplikacji i soft do MDM instalowany jest ponownie.
    a_jablon
    Level 32  
    Moment, procedura z TestPoint to NIC STRASZNEGO!

Huawei P20 Lite - zablokowana opcja resetowania do ustawień fabrycznych: Porady

https://forum.unlocksever.com/threads/huawei-p20-lite-ane-lx3-ane-l23-reset-frp-test-point-success.422/

Do zdjęcia TYLKO plecy telefonu. Klejone, tak, to się zgadza. Z tego co pamiętam plecy w P20 lite są "miękkie" i elastyczne. Tylna płytka obudowy (nowa, z klejem) na AleDrogo to max 35zł. Dlaczego by nie spróbować?

Dla porządku przypominam: AKCJA LUTOWNICA TYLKO NA ODPIETYM ZŁĄCZU BATERII.
    marcin7904
    Level 27  
    a_jablon wrote:
    Dla porządku przypominam: AKCJA LUTOWNICA TYLKO NA ODPIETYM ZŁĄCZU BATERII.

A niby do czego chcesz używać lutownicy?
    Aby zrobić Test Point wystarczy zwykła penseta.
    a_jablon
    Level 32  
    OK, przyznaję rację, też sie uczę słuchając rad bardziej doświadczonych ;)
    blahfff
    Level 40  
    a_jablon wrote:
    Z tego co pamiętam plecy w P20 lite są "miękkie" i elastyczne.

Nie sa, to szklo.

a_jablon wrote:
    Tylna płytka obudowy (nowa, z klejem) na AleDrogo to max 35zł.

Zamiennik, a te szalowe nie sa. Niektorzy sprzedacy potrafia klamac ;-) Mozna kupic uzywana i to lepsza opcja.

Tak czy inaczej, problemem nie jest testpoint czy klapka, a program. Ten swoje kosztuje, wiec taniej bedzie pojsc do serwisu.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Sam kabel nie wiele tu zdziała, sprzęt potrzebny oraz wiedza jak go użyć.
    winmap
    Level 38  
    Sprawdziłem z ciekawości ceny tych telefonów. Jak nie zależy Ci na danych to proponuję kupić używaną płytę od jakiegoś dawcy. Serwis pewnie skasuje Cię niekiedy więcej.
    cikorittta00
    Level 11  
    Jak była zainstalowana opcja family link ( telefon dziecka) to samo będzie, szybka opcja będzie użycie zresetowania telefonu przez konto Google (rodzica)
    blahfff
    Level 40  
    cikorittta00 wrote:
    Jak była zainstalowana opcja family link ( telefon dziecka) to samo będzie

Family Link nie blokuje mozliwosci zresetowania telefonu z poziomu recovery. To cos innego.
    Asik2020
    Level 4  
    Zależało mi właściwie na usunięciu wszystkiego z telefonu, wyczyściłem go przez komputer używając programu do Huawei. Nie załatwiło to sprawy z brakiem możliwości hard resetu ale w pewnym sensie spełniło to moje oczekiwania. Temat zostawię otwarty gdyż być może ktoś jeszcze będzie chciał się udzielić a z pewnością rozwiązane tematy z tego forum są przydatne. Każdy sposób który nie prowadzi do otwierania telefonu będę sprawdzał, temat zamknę gdy któryś sposób okaże się działający lub gdy już nie będę w posiadaniu tego telefonu. Wszystkim bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, życzę wszystkiego dobrego. Pozdrawiam