Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego nie ma sygnału? OCTAGON SF8008 i kanały 4K.

arek151158 21 Feb 2023 11:20 966 22
    arek151158
    Level 9  
    Brak sygnału na kanałach 4k z Eutelsat 13 stopni. Odbieram tylko Eleven 4K. Pozostałe to wyświetlany komunikat o braku sygnału. Sprawdzenie siły sygnału: zero. Tylko i aż zero. Pomocy :-)
    sosarek

Level 43  
    Sprawdź stan instalacji.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Co znaczy pozostałe ?
    Masz ich odbiór czy nie ? Jesli brak odbioru to masz problem z instalacją jak napisał kolega wyżej albo z listą programów.

Jak nie odbiera nadal mimo sygnału to masz problem z linijkami czyli na tym forum nie uzyskasz pomocy bo łamiesz regulamin.
    arek151158
    Level 9  
    Może doprecyzuję: chodzi mi o te kanały 4K które nazywa się FTA - na tych kanałach mam zerowy sygnał. A będąc laikiem w tytm temacie, nie bardzo rozumiem co może oznaczać stwierdzenie "instalacja" - pozostałe kanały z tego satelity odbieram poprawnie (wliczając w to programy z rodziny TVN).
    Muszę zdemontować konwerter i zastąpić go innym?
    Przewody są poprawnie podłączone o czytm świadczy poprawny odbiór pozostałych kanałów.
    Pomiędzy tunerem a TV kabel HDMI w wersji 2.1.
    Gdzie szukać błędu w instalacji?
    tomaszlonski
    Level 31  
    To mało ważne że jakieś ta programy złapałeś 4k , większości nie ma wcale tylko je widać albo masz zmieć abonament by oglądać.

Skoro nawet nie piszesz o jakie chodzi to ciężko się domyślić.

Zresztą programy Eleven czy 4K nie są programami FTA.
    marceli6
    Level 10  
    Skoro wszystko inne odbierasz to sprawdź parametry odbioru tych programów 4k na stronie internetowej LyngSat lub KingOfSat może zmienili parametry lub poprostu ponownie przeszukaj Hotbird.
    LeDy
    Level 43  
    arek151158 wrote:
    Brak sygnału na kanałach 4k z Eutelsat 13 stopni. Odbieram tylko Eleven 4K. Pozostałe to wyświetlany komunikat o braku sygnału. Sprawdzenie siły sygnału: zero. Tylko i aż zero. Pomocy :-)

Skoro masz Octagona , słynne E2, to i pewno gotowa lista czyjejś roboty i nieaktualna bo trzeba zapłacić. Konkrety czego nie ma , jakie transpondery.
    Do wglądu parametry. https://www.lyngsat.com/Hotbird-13B-13C-13E.html
    marceli6
    Level 10  
    @LeDy bez urazy ale podałem koledze dwie strony do sprawdzania parametrów.Trzeba się trochę wysilić nikt tu nie wróży z fusów i niewiemy co ma wgrane jakie listy itp.A najprościej ponownie przeskanować.
    tomaszlonski
    Level 31  
    LeDy wrote:

Skoro masz Octagona , słynne E2, to i pewno gotowa lista czyjejś roboty i nieaktualna bo trzeba zapłacić.

O czym ty piszesz ? Za co ma płacić, za darmowe listy kanałów dostępne ogólnie na jakimkolwiek forum albo te które sobie sam ściągnie pluginem ?

Sprawdzać nie musi Eleven 4k nie jest FTA czyli ma linijki i mu nie działa większość programów 4K nie FTA
    LeDy
    Level 43  
    tomaszlonski wrote:

Sprawdzać nie musi Eleven 4k nie jest FTA czyli ma linijki i mu nie działa większość programów 4K nie FTA

I na linijki dekoder mu wyświetla brak sygnału?
    Quote:
    Odbieram tylko Eleven 4K. Pozostałe to wyświetlany komunikat o braku sygnału. Sprawdzenie siły sygnału: zero. Tylko i aż zero.
    Nie żartuj sobie.
    @arek151158
    Podaj parametry transponderów na których masz brak sygnału to spr. czy u mnie jest.
    arek151158
    Level 9  
    Odbieram:
    - Canal+ 4K ULTRA HD (DVB-S2 318 - 11000 10719 V 27500 3/4 8PSK 13.0E),

- ELEVEN SPORTS 1 4K (DVB S2 318 - 13000 1117 V 27500 3/4 8PSK 13.0E),

Okazjonalnie:
    - HOTBIRD 4K1 (DVB S2 318-9200 12558 v 27500 5/6 8PSK 13,0E).

Nie odbieram:
    - MUSEUM 4K (DVB S2 318 - 11100 10728 H 30000 3/4 8PSK 13,0E),
    - NASA TV UHD (DVB S2 318 - 11100 10728 H 30000 5/6 8 PSK 13,0E),
    - TRAVELXP4K (DVB S2 318 - 11100 10728 H 30000 3/4 8 PSK 13,0E)
    - FTVUHD (DVB S2 318 - 8400 12380V 30000 5/6 8 PSK 13,0 E)
    tomaszlonski
    Level 31  
    Od jakiegoś czsu nie ma tych programów na tych transponderach.
    Należy wybrać następne z listy wszystkie programy.

Masz tylko nie aktualną listę.

https://www.lyngsat.com/uhd/Hotbird-13B-13C-13E.html
    arek151158
    Level 9  
    OK.
    Czerwony przycisk (Wszystkie) i na liście którą mam wgraną nie ma innych kanałów, różniących się parametrami. Ba, nie ma też zdublowanych. Czy mogę sam zeedytować (z poziomu tunera) parametry wspomnianych kanałów? Czy muszę szukać jakiejś aktualnej listy kanałów (dysponuję listą z 14 lutego 2023)?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Wystarczy przeskanować automatycznie satelitę.

Wgrywane listy często nie mają skanów albo nie aktualne skany całego satelity.

Aktualne listy czy plugin do wgrywania list gotowych masz na sat4all.
    arek151158
    Level 9  
    Odpuszczę sobie.
    Po wgraniu innej listy kanałów - listy zniknęło większość kanałów 4K.
    Zostały Eleven 4K, C+ Ultra i HotBird 4K.
    Skanowanie pozycji 13,0 E nie dało nic. Tzn po wciśnięciu czerwonego guzika dalej te kały są z parametrami jakaś wyżej.
    Jeszcze raz dziękuję.
    Zamykam temat.
    LeDy
    Level 43  
    tomaszlonski wrote:

A co napisałem wyżej??
    Quote:
    słynne E2, to i pewno gotowa lista czyjejś roboty i nieaktualna bo trzeba zapłacić

Już nie linijki? #9 już nieaktualny?
    arek151158 wrote:
    Odpuszczę sobie.
    Po wgraniu innej listy kanałów - listy zniknęło większość kanałów 4K.
    Zostały Eleven 4K, C+ Ultra i HotBird 4K.
    Skanowanie pozycji 13,0 E nie dało nic. Tzn po wciśnięciu czerwonego guzika dalej te kały są z parametrami jakaś wyżej.
    Jeszcze raz dziękuję.
    Zamykam temat.

To "uroki" Enigmy.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Jakie uroki ?
    Dalej jakieś głupoty insynuujesz że trzeba płacić za listy programów które są wszędzie bezpłatnie dostępne albo robi się je samemu w tunerze.
    W aktualnych listach są wszystkie poprawki związane ze zmianami transponderów.
    Programy nie są tam gdzie ich szuka czyli to tylko jego wina że nie ma.

U mnie odbiera bez problemów wszystko 4K.

Dlaczego nie ma sygnału? OCTAGON SF8008 i kanały 4K. Dlaczego nie ma sygnału? OCTAGON SF8008 i kanały 4K.
    LeDy
    Level 43  
    A reszty swojego nie skomentujesz? Tylko uroków się trzymasz?
    Linijki ci działają? Tam nie ma co do oglądania, chyba, że arabskie? :D :D .
    marceli6
    Level 10  
    LeDy wrote:
    co ty z tymi linijkami może ktoś ma moduł z kartą można sam mam Canal plus i działa i nie potrzebuje żadnych linijek do mojego Vu+DUO 4K SE.To że ma octagona żaden problem mam i takiego i działa z kartą.
    LeDy
    Level 43  
    marceli6 wrote:
    LeDy wrote:
    co ty z tymi linijkami

A to było do ciebie, że się wtrącasz ??
    marceli6
    Level 10  
    LeDy wrote:
    marceli6 wrote:
    LeDy wrote:
    co ty z tymi linijkami

A to było do ciebie, że się wtrącasz ??
    wybacz ale kto jak kto lecz nie ty będziesz decydować kto i kiedy będzie pisał na tym forum to raz dwa wiedziałem że odpiszesz bo racja musi być po twojemu a trzy jak nie wiesz co i jakie karty działają i kto co ma u siebie nie pisz o linijkach bo nie jesteś jakąś wyrocznią wszystko wiedzącą.I nie pouczaj tu wszystkich bo taki mondrala z ciebie że głupoty piszesz o płatnych listach.
    tomaszlonski
    Level 31  
    @marceli6
    Akurat wiem że odbiera na linijkach bo kanał Canal+ 4K ULTRA HD od 2 lat nie działa z żadną kartą w softcamach, normalnie działa tylko karta parowana w module.

Płatne listy mają boxy z chin czy proste odbiorniki SAT, listy sprzedawane dla tunerów enigma2 są normalnie bezpłatne i tylko Janusze biznesu je sprzedają oczywiście pobierając najpierw te bezpłatne. :)
    marceli6
    Level 10  
    To że działają karty to wiem jak pisałem mam Vu duo 4k se i octagon sf8008 4k i mam dwie karty c+ z znanego sklepu C...S...na doładowanie u nich zakupiłem Vu wraz z kartami moduł 4k od c+ i byłą TNK i wszystko śmiga bez linijek a i listy ściągam darmowe tak jak pisałeś żadnych płatnych.