Witam.
Z tych dwóch urządzeń zdecydowanie brałbym Brothera.
Możesz napisać coś więcej odnośnie planowanego zastosowania urządzenia? Mam na myśli m.in. częstotliwość drukowania, rodzaj wydruków (tekst, grafika)?
Pozdrawiam
Witam.
Z tych dwóch urządzeń zdecydowanie brałbym Brothera.
Możesz napisać coś więcej odnośnie planowanego zastosowania urządzenia? Mam na myśli m.in. częstotliwość drukowania, rodzaj wydruków (tekst, grafika)?
Pozdrawiam
Drukarka będzie do użytku domowego, przeważnie tekst, ale czasami jakieś zdjęcie 10x15 też bym wydrukował. Częstotliwość to różnie, zazwyczaj idzie mi 2 ryzy papieru na rok, czyli rocznie 1000 kartek.
Do tej pory miałem Epsona XP-235 ale po założeniu zamienników przestała drukować, kupował już inny tusz, czyściłem, ale nie pomogło, jeden wiersz drukuje drugi pomija.
Sąsiadka ma tego Canona G3460 i wydruk jest niezły, zdjęcia nawet spoko, choć nie miałem z czym porównać, automatycznie wykrywa papier np jak się umieści papier 10x15 to taki wykryje i wydrukuje bez marginesów.
Z tego co czytałem HP Smart Tank termicznie wydobywa atrament, Epson mikro piezo. Nie znalazłem jednak informacji o Canonie i Brother.
Canon G3460 jest obecnie w cenie 899 + chyba jest zwrot 100 zł po rejestracji, a Brother 949 zł i chyba już nie ma zwrotu.
Najczęściej będzie drukowała przez USB ale przez wi fi z telefonu czasami pasowało by mi wydrukować fotografię, nawet nie chodzi mi o zdjęcia pamiątkowe tylko taką dokumentację fotograficzną prowadzę, nie musi być to super jakość, ale w miarę ostrość dobra żeby była.
Brother ma szufladę na papier nie wiem jak by się to sprawdzało gdy będę montować mniejszy papiero foto. W Canonie z pewnością mniej czasu będzie to zajmować, ale czytałem opinie że Brother jest lepszy tylko za bardzo nie wiem w czym konkretnie jest lepszy ?
Jeśli chodzi o jakość zdjęć to - na tyle na ile miałem okazję przekonać się osobiście - lepszą jakość i żywsze kolory widywałem na wydrukach z Canonów. Na Brotherze nie powinno być jednak tragedii - niektóre rzeczy można poprawić z poziomu ustawień wydruku lub opcji w sterowniku drukarki.
HP omijaj szerokim łukiem. W Canonie druk odbywa się na podobnej zasadzie co w HP ze względu na podobną konstrukcję głowic drukujących (kartridży z otworami na dopływ tuszu ze zbiorników).
Na Brothera po rejestracji możesz uzyskać dodatkowy rok gwarancji (czyli 3 lata gwarancji, pod warunkiem korzystania tylko z oryginalnego atramentu).
Canon ma łatwo wymienialne głowice, niczym kartridże z tuszami - w razie uszkodzenia i niemożności udrożnienia możesz samodzielnie wymienić głowicę (czarna osobno, kolor osobno - nowe głowice około 200 złotych za każdą).
W Brotherze jest jedna głowica dla wszystkich kolorów, niewymienna bez rozbiórki urządzenia. Ogólnie jednak głowice w Brotherach są wytrzymałe, więc jeśli przynajmniej raz w tygodniu puścisz jakiś wydruk to możesz być spokojny.
Co do podawania papieru foto 10x15 cm z szuflady to nie wiem jak to działa w praktyce na Brotherach, ale w teorii dla gramatury 180g/m² powinno to działać bezproblemowo.
Poczekaj na opinie innych użytkowników, żeby nie było że robię kryptoreklamę Brothera. Ze swoich doświadczeń z różnymi urządzeniami wielofunkcyjnymi Brothery sprawiały najmniej problemów, dlatego je polecam.
Pozdrawiam
Brother będzie na pewno bardziej wytrzymały, ostatnio miałem okazję serwisować model DCP-J105 (od środka poza systemem podawania tuszu ta sama konstrukcja co Brother DCP-T525W) z przebiegiem ponad 100 000 stron. Trzeba się jednak liczyć z większymi kosztami serwisowymi w razie problemów. Polecam sprawdzić jeszcze model z serii HP Smart Tank np. HP Smart Tank 515 - koszt obu głowic to około 120 zł - 150 zł, a ich wymiana jest równie banalna jak w Canonie.
Na youtube znalazłem recenzję gdzie bardziej polecana drukarka od HP Smart Tank był Epson L3151.
Obecnie jest dostępna drukarka w komputroniku Brother DCP T520W czy ona się czymś rózni od DCP T525W ? Cena 879zł w miarę przystępna.
Parametry zdaje się ma te same z tego co widzę.
Na pewno Brother jest szybszy przynajmniej w specyfikacji od Canona i całej reszty w tym przedziale cenowym. Ceny tuszy oryginalnych w podobnej cenie.
Tych Canonów to jest trochę modeli G3460, trochę wolniejsze 3420, 3411, 2420 / 2411 chyba bez wi fi.
Czyli za brotherem przemawia lepsza wytrzymałość, szybsze drukowanie, dobra jakość druku tekstu.
Za Canonem lepsza jakość zdjęć ? Tańsza naprawa w razie awarii głowic.
Nie wiem czy w brother tę szufladę na papier traktować na plus czy na minus, hmm, jest pewne utrudnienie przy wydruku dwustronnym gdyż trzeba tę szufladę co chwilę wyjmować, podobnie z ładowaniem papieru foto, pytanie czy od tego ciągłego wysuwania i wsuwania się nie popsuje ?
Jeżeli będziesz wyciągać i wkładać szufladę bez użycia nadmiernej siły to nic jej nie będzie. Rozwiązanie to jest o tyle lepsze, że w przeciwieństwie do Canona kurz nie będzie się osiadać na rolkach poboru papieru i wewnątrz drukarki.
Nie mogę znaleźć takiego materiału w którym byłby porównanie tych drukarek, wtedy bym zobaczył co dla mnie byłoby lepsze. Po głowie chodzi mi ten Brother szczególnie model DCP T520W, jeśli niczym się zbytnio nie różni od 525W ? To jest w lepszej cenie.
T500 od 510 oraz 520 i 525 różnią się nieco rozdzielczością wydruku, zastosowaniem innych głowic oraz innym sterowaniem.
Jeden model ma wyświetlacz a inny tylko dwa przyciski.
Co do stosunku jakość cena wychodzi Brother.
Tanie, oryginalne tusze to 3letnia gwarancja Producenta.
Z tego co się doczytuje to Brother ma wszystkie tusze barwinikowe? a Canon ma czarny pigmentowy. Więc pewnie czarny wydruk będzie bardziej wyraźny na Canonie ? Jak w moim starym Epsonie oryginał był pigmentowy a kupiłem zamienniki barwinkowe to różnica była bardzo duża. Barwinkowe wyblakłe.
Tak żem się długo zastanawiał że Brother stał się nie dostępny (ten tańszy model).
Byłem już zdecydowany na tego Brothera, a kupiłem Canona G3460, jak dla mnie jednak wkładanie kartek z góry jest lepsze, druk dwustronny, szybka zmiana na papier foto, to dla mnie duży plus.
Zgłosiłem się już po cashback, i zarejestrowałem się w 3letniej gwarancji.
Zdjęcia wychodzą nieźle, trochę jest głośna, nie wiem czy Brother też tak hałasuje ? W nocy to idzie obudzić pół domu .
Fotografie wychodzą nieźle na papierze foto, zaś z telefonu jak drukuje na zwykłym papierze to wychodzą bardzo źle, wyblakłe jak na kopi roboczej, ale z komputera drukuje poprawnie na papierze zwykłym zdjęcia, więc nie wiem czemu z telefonu robi taki zonk, choć wiedziałem o tym bo sąsiadka ma to samo, jakby drukuje w niewłaściwym trybie.
Fotografie jasne wychodzą bardzo fajnie, ale nocne już nie za bardzo, niby ten czarny jest czarny jak wydrukowałem w paincie czarny pasek, ale nocne zdjęcia to tak trochę średnio. Co ciekawe jak na papierze foto zrobiłem wydruk jako zwykły papier to czarny atrament na papierze glossy nie wysycha po pół godziny jest żywy, palcem rozmaże. Wiem że tak się nie robi, i powinien być wybrany odpowiedni rodzaj papieru ale to tylko na próbę, i ciekawe bo kolory się nie rozmazują a czarny tak, a miał być niby pigmentowy.
Ale porównując jakość ogólną na Epsonie moim starym XP235 i tuszach zamiennych do tego Canona to jest przepaść kolosalna na korzyść Epsona.
Nie sądziłem że taka domowa drukarka może tak ładnie drukować zdjęcia, szkoda jedynie że te ciemne tak średnio, ale i tak jest nieźle. Może kwestia ustawień tak jak z tymi zdjęciami na zwykłym papierze drukowanymi z telefonu.
W jaki sposób uzupełnia się tusz w tych drukarkach, czeka się aż się skończy tusz czy lepiej dolać np jak jest jeszcze 1/3 ?
Przy zbiorniczkach z atramentem powinna być kreska lub jakaś linia na dole oznaczająca minimalny poziom atramentu, ale możesz równie dobrze uzupełnić zbiorniki gdy będą na poziomie 1/2 i też nic się nie stanie.