Dzisiaj luźny temat, krótka galeria ze środka kolejnego tunera satelitarnego odzyskanego z elektrośmieci. Zobaczymy co ma w środku i czy coś ze środka może się przydać. Nie jest to pierwsza taka prezentacja we "Wnętrzach urządzeń", bawiłem się już w ten sposób w temacie Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL, gdzie uruchomiłem kilka układów video ze środka, oraz pokazywałem już odzysk części w temacie Stary tuner satelitarny Pace - co można wymontować ze środka?, gdzie udało mi się zdobyć m. in. kilka mieszaczy NE612, zapewne znanych każdemu kto choć trochę siedział w krótkofalarstwie (sam na tych właśnie mieszaczach zrobiłem kilka projektów, też jeden czeka na wrzucenie na forum), a z kolei w tym temacie uruchamiałem wyświetlacz 7-segmentowy z nieco nowszego tunera, tym razem poprzez rejestr przesuwny. Tutaj też otworzę podobny sprzęt i spróbuję krótko pokazać co jest w środku, na jakich układach jest zbudowany oraz czy może trafi się też coś przydatnego bądź ciekawego.
Skymaster XL120
Zasadniczo to dużo informacji o tym odbiorniku nie znalazłem, w sieci mignęły mi jego inne modele (XL 14, itd), więc tylko obejrzymy go z zewnątrz i rozkręcamy.

Z przodu jest przycisk power, możliwość zmiany kanałów, diody standby/on, sensor od pilota (odbiornik IR) i jak mam nadzieję wyświetlacz...

Z tego co widzę, ten tuner ma zarówno wyjście SCART, jak i możliwość podania sygnału na RF, zupełnie tak jak niektóre odtwarzacze video. Niektóre stare telewizory mają tylko wejście antenowe i takie też tu można podłączyć.

Rozkręcamy...

No i pierwsza niespodzianka. Miejsce na wyświetlacz jest, pewnie 7-segmentowy, kilka cyfr (dwie by starczyły?), ale samego wyświetlacza nie ma. Nie ma wcale PCB od panelu frontowego, chociaż jest na nie miejsce. Pewnie było w planach a potem przyszła optymalizacja kosztów i z niego zrezygnowano.
Szkoda, z takich frontów robiłem już ciekawe projekty:
- Wyświetlacz 7 segmentowy tunera, uruchomienie z Arduino, rejestr przesuwny
- Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
Oprócz tego w oczy rzuca się klasyczny transformator sieciowy. Nie ma tu zasilacza impulsowego.
Na początek zdjąłem front:

Transformator jest zabezpieczony, czy o przeciwko grzebaniu, by można było wykryć ingerencję, czy aby się śrubki nie odkręcały z czasem?

Na płytce jest gęsto, ale to nie są wszystkie I2C na pokładzie.
Pamięć jest w podstawce:

24C16 to pamięć EEPROM z interfejsem I2C, rozmiar 16384 bitów (2048 bajtów).

Są też dwa demuxy HCF4053BE:

Otaczają je klasyczne tranzystory C945 (2SC945), których tu już nawet nie odlutowywałem (to nie te czasy, co lata temu, że mogłem się bawić..)
Odbiornik IR na pewno się przyda, chociażby do WB2S go podłączę:

Przykład w spoilerze:
Tylko w przypadku takich części warto sobie przeanalizować PCB gdzie jest masa, zasilanie i sygnał i to potem zanotować, jakoś oznaczyć...
Rezonator 4MHz, drobnica:

Na spodzie są o dziwo jeszcze trzy układy scalone montowane powierzchniowo. One i tylko one, nic innego w SMD tam nie widzę.

Widać tutaj STV5730-4, układ odpowiedzialny za OSD (On Screen Display), czyli za nakładanie informacji tekstowych na ekran, ma wbudowaną pamięć pod system znaków ASCII:

Układ posiada interfejs szeregowy oraz wejście i wyjścia sygnału video, mikrokontroler dzięki temu jest w stanie nanieść tekst na dowolny obraz.
Schemat blokowy:

Przykładowa aplikacja:

Jest też opis protokołu komunikacji z MCU. Wszystko co trzeba by go uruchomić. Jak widać pakiet zawiera tryb migania, kolor znaku (3 bitowy), kod znaku (6 bitów), tryb tła (1 bit), możliwość ustawienia pozycji w wierszu/kolumnie:

MCU to SABC501G-1RM250L, Siemens, 8-bitowy, zgodny ze standardem 8051:

Wyprowadzenia:

Zostaje trzeci układ scalony...

Trzeci układ to TDA 6160, służy do przetwarzania IF (częstotliwości pośredniej) dźwięku, sterowany jest przez I2C:

Przykładowa aplikacja:

Zostało jeszcze to, co pominąłem - w bloku zasilania jest m. in. stabilizator 7805, taki zawsze do szuflady ze stabilizatorami warto włożyć, bo potem się okazuje, że takiego brakuje i trzeba kupować za 2 zł w sieci z przesyłką kosztującą 4 razy tyle...

Też jest modulator RF, tak jak w VHSach:

Głowicy sat już nie analizowałem (tak jak układów na tranzystorach), chociaż ciekawe jakie ma strojenie, pewnie na I2C tak jak to z reguły jest (chociaż w TV widziałem też strojenia analogowe, w tych starszych), a może jakoś inaczej?
Podsumowanie
Tym razem obyło się bez praktycznej prezentacji, ale i tak analiza wykorzystanego układu z MCU i OSD była dla mnie ciekawa. Sam układ do OSD można by uruchomić w DIY, wysterować z jakiegoś Arduino, ale podobne zabawki można już od dawna zrealizować normalnie na mikrokontrolerze, nawet odtwarzałem swego czasu gotowy projekt z sieci OSD na PIC12F683, na samym Arduino pewnie też są takie. Oprócz tego transformator sieciowy na pewno się przyda, z reguły trafiam już na takie sprzęty z zasilaczami impulsowymi. Z resztą części ciężko, nie było aż tak dużo przydatnych kości jak w poprzednim temacie, gdzie trafiły mi się mieszacze NE612 w sam raz do radyjka.
Podsumowując, tym razem polowanie było niezbyt udane, ale i tak mi większą satysfakcję daje zaglądnięcie do sprzętu i wylutowanie tych kilku przydatnych częsci, niż ich kupowanie.
Jeśli chcecie poczytać jakaś bardziej merytoryczną rzeźbę, to polecam np. ten temat:
LCD ze złomu - BL55066 i Arduino, I2C, UART sterowanie z PC + Konkurs
A tymczasem mogę zapowiedzieć, że wkrótce spróbuję uruchomić kilka wyświetlaczy VFD z elektrośmieci, ale w przeciwieństwie do serii kolegi @ArturAVS Wyświetlacze VFD to nic strasznego (bardzo dobra seria, polecam!), po prostu wezmę cały gotowy układ z odtwarzacza DVD (zarówno zasilacz, jak i płytkę z VFD i przyciskami) i po prostu wepnę się do tego ze swoim mikrokontrolerem i coś na taką platformę spróbuję napisać...
Cool? Ranking DIY