logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vauxhall Astra H SRI - Zamknięte drzwi i Uszkodzone przewody w tylnich drzwiach

rzeszuteksebastian 02 Mar 2023 19:11 1635 8
REKLAMA
  • #1 20466558
    rzeszuteksebastian
    Poziom 5  
    Witam, mam pewien problem w mojej Astrze H SRI. Jakiś czas temu przestało mi działać radio, działało tylko jak były otwarte tylne prawe drzwi zaraz za kierowca ( jest to Anglik). Zauważyłem ze guma chroniąca przewody jest strasznie ściśnietą i przylega do drzwi wiec ja poruszałem i radio znowu zaczęło działać problem taki, ze jak ruszyłem tymi kablami i zamknąłem auto to zamknęło wszystkie drzwi bez możliwości ich otworzenia. Próbowałem otwierać auto kluczykiem i przyciskiem na desce rozdzielczej ale nie reaguje nic. Przy otwartych przednich drzwiach wyciągnąłem wiązkę kabli ściągnąłem obudowę i wszystkie kable były porozrywane, założyłem termokurczliwe osłonki i je połączyłem ze sobą. Problem jest taki ze drzwi tylne po prawie i po lewej dalej się nie otwierają ( przednie drzwi pasażera się otworzyły). Jak wiązka była odpięta od drzwi to świeciła się ta kostka na desce rozdzielczej od zamykania i otwierania drzwi, przyciski na pilocie również działały i reagowały tzn było widać po światłach kierunkowskazów jak zamykałem przyciskiem to świeciły się po bokach jak otwierałem tak samo ( zawsze tak miałem ze przy otwieraniu mrugały te światła) ale niestety drzwi się nie otworzyły nie było słychać nawet tego kliknięcia od otwierania i zamykania.

Czy byłby ktoś w stanie napisać mi za co odpowiadają poszczególne kable? Nigdzie nie mogę znaleźć opisu poszczególnych kabli. Jutro sprawdzę jeszcze czy wszystkie są dobrze ze sobą połączone jak nie to pewnie będę musiał zamówić zestaw naprawczy.

Bardzo dziękuje za opowiedz Vauxhall Astra H SRI - Zamknięte drzwi i Uszkodzone przewody w tylnich drzwiach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20466636
    eUNIKAT
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2909411.html - zdjęcie w 2' poście
    Vauxhall Astra H SRI - Zamknięte drzwi i Uszkodzone przewody w tylnich drzwiach
    Pozdrawiam
    eUnikat
  • REKLAMA
  • #3 20466713
    rzeszuteksebastian
    Poziom 5  
    Dziękuje za schemat jutro popatrzę za tymi kolorami, bo z tego co widziałem mam 2 białe kable, czarno zielonego nie mam mam zielono niebieski i trochę mnie to zdezorientowało bo kolory są inne.

Tak czy siak dziękuje.

Czy ktoś wie co może być przyczyna dlaczego drzwi dalej się nie otwierają?
  • Pomocny post
    #4 20466728
    eUNIKAT
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Kolory czy ilość przewodów mogą się nieznacznie różnić - jest to zależne od wyposażenia i funkcji danego modelu auta. Co do drugiego pytania, przyczyna jest raczej logiczna - brak połączenia, sygnał otwarcia nie dochodzi do siłownika albo problem z zasilaniem, w najgorszym wypadku mogło dojść do uszkodzenia silniczka przez zwarcie. Polecam jeszcze sprawdzić wszystkie bezpieczniki, dla pewności.

Pozdrawiam
    eUnikat
  • #5 20466772
    rzeszuteksebastian
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuje za odpowiedz a jeszcze jakby mógł mi Pan powiedzieć które bezpieczniki odpowiadają za centralny zamek? Te w bagażniku z numerem 38 czy pod maska z numerem 7?

Pod maska pod numerem 7 mam bezpiecznik 10A nie powinno być 20?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20466844
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Bezpieczniki Astra H:
    Link
  • #7 20466936
    rzeszuteksebastian
    Poziom 5  
    Czyli jeśli dobrze patrzę to pod nr 7 są i spryskiwacze i centralny zamek (przepraszam ze tak pytam niestety jestem laikiem) i zostawić bezpiecznik 10A czy zamienić na bezpiecznik 20A?

Jeszcze jedno pytanie odnosnie bezpiecznika od centralnego zamka nr 38 w tej rozpisce jest napisane ze ma być bezpiecznik 30A a w każdej innej jest 25A.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20466949
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Na poniższej stronie też jest 25A.
    Link
    Najlepiej zostawić dotychczasowe wartości albo zobaczyć co pisze w instukcji obsługi samochodu.
  • #9 20466953
    rzeszuteksebastian
    Poziom 5  
    Super bardzo dziękuje za informacje i pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Vauxhall Astra H SRI, gdzie radio działa tylko przy otwartych tylnych drzwiach. Po zbadaniu wiązki kabli zauważył uszkodzenia, które naprawił, jednak tylne drzwi nadal się nie otwierają. Użytkownik pyta o przyczyny problemu oraz o odpowiednie bezpieczniki związane z centralnym zamkiem. Odpowiedzi sugerują, że różnice w kolorach kabli mogą wynikać z wyposażenia modelu, a problem z otwieraniem drzwi może być spowodowany brakiem połączenia lub uszkodzeniem silniczka. Użytkownik prosi o wskazówki dotyczące bezpieczników, które mogą wpływać na centralny zamek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA