Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modem PLC Devolo dLAN 500 AVplus, zaglądamy do środka

ArturAVS 03 Mar 2023 14:40 1290 14
Computer Controls
  • Modem PLC Devolo dLAN 500 AVplus, zaglądamy do środka
    Sieci komputerowe oraz internet stały się ważnym elementem naszego życia, mimo rozwoju sieci bezprzewodowych (WiFi) ciągle jest w użyciu infrastruktura LAN ( z ang. Local Area Network czyli lokalna sieć komputerowa) oparta o tzw. skrętki komputerowe w obrębie lokalu, biura czy budynku. Powszechnie stosowane jest oprzewodowanie z użyciem dedykowanych kabli typu UTP, STP i podobnych. Czasami jednak przy rozbudowie tego typu sieci powstają trudności natury techniczno-estetycznej, spowodowane jest to koniecznością położenia nowych kabli w już istniejących i użytkowanych pomieszczeniach/budynkach. Nie każdemu się to podoba np. w przypadku potrzeby kucia ścian w świeżo wyremontowanym mieszkaniu. Tu już pomijam kwestię zasadności takiego rozwiązania, jednak stworzenie sprawnie działającej sieci bezprzewodowej nie zawsze jest możliwe i czasami wręcz niezalecane. Co zatem zrobić? Wykorzystać istniejące praktycznie wszędzie okablowanie, czyli sieć/instalację elektryczną. Tu przychodzi z pomocą technologia PLC (z ang. Power Line Communication ) której nie należy mylić ze sterownikami PLC (z ang. Programmable Logic Controller).

Tytułowego bohatera wraz z bratem bliźniakiem musiałem troszkę dostosować do swego wyposażenia, wynikało to z tego iż jest on w wersji z wtykiem/gniazdem Shuko a nie Uni-Shuko. Musiałem więc wywiercić otwory na kołek PE a przy okazji zrobiłem kilka zdjęć.

Po otwarciu obudowy (już wywiercony otwór)

Widać spore zagęszczenie elementów i rzucają się w oczy solidne dławiki RF pomiędzy wtyczką a gniazdem sieciowym modemu. Lekkie zbliżenie;

Wyraźnie widać zarys filtra we/wy LC dla transmisji, jest również wejściowy mostek prostowniczy niewielkiego zasilacza impulsowego. Widzimy też kontroler LAN PHY 88EC052-NNB2, mimo poszukiwań DS tego układu udało mi się jedynie znaleźć schemat blokowy oraz informację iż może pracować z prędkościami 10/100/1000 Mbps;

Tuż obok ulokowano pamięć DRAM W9425G6JH-5 firmy Winbond;

Po drugiej stronie umieszczono główne komponenty modemu, w tym ukryty pod radiatorem układ (zapewne mikrokontroler). Ze względu iż modem jest w pełni sprawny a radiator solidnie przyklejony to nie próbowałem siłowo go odkleić;

Sterownikiem zasilacza impulsowego jest TNY275GN;

Oraz jego przykładowa aplikacja;

Znajdziemy też transoptory PC817A oraz co dziwne, optotriak MOC3063.

Zastanawiające jest użycie optotriaka, być może pełni funkcję włącznika funkcji oszczędzania energii? Znajdziemy też niewielki szerokopasmowy transformator oraz transceiver nim sterujący AR1500. Dokładnych danych tego ostatniego nie znalazłem, a dostępne informacje mówią że współpracuje on z AR7400;

Najprawdopodobniej to właśnie AR7400 jest ukryty pod radiatorem, tuż obok niego jest jeszcze zamontowana pamięć flash 25L1606;

Wygląda na to że są jeszcze jakieś sterowniki przetwornic, jednak nie udało mi się ustalić co to za układy. Spójrzmy jeszcze z boku na dławiki sieciowe oraz szerokopasmowy transformator separujący;

Modemy miały zapewnić mi wirtualny kabel LAN pomiędzy routerem w domu a warsztatem. W praktyce okazało się jednak iż mimo prawidłowego łączenia się ze sobą (poprzez linię zasilającą dom<->warsztat), któryś z sąsiadów generuje na "mojej" fazie potężne zakłócenia które praktycznie uniemożliwiają mi korzystanie z modemów :-(.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Has specialization in: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS wrote 18563 posts with rating 4688, helped 1737 times. Live in city Grajewo. Been with us since 2005 year.
  • Computer Controls
    Olkus
    Level 30  
    Na plus zasługuje jakość wykonania, zaskakująco dobra. Ciekawe urządzenie, szkoda że nie da się z niego korzystać :(

Pozdrawiam,
    A.
    ArturAVS
    Olkus wrote:
    szkoda że nie da się z niego korzystać

No niestety. Przy pierwszym podłączeniu wszystko było ok (dzień pracujący), w niedzielę coś tak zaczęło siać że prędkość transmisji spadła do kilkudziesięciu kbps. Strona forum ładowała się kilkanaście minut, a bez dostępu do internetu praktycznie nie mogę pracować. To był w ogóle jakiś pechowy weekend, najpierw ześwirował warsztatowy router, później padło ogrzewanie a na koniec płyta główna w warsztatowym PC. Jestem miesiąc do tyłu z robotą i zaczynam wychodzić z zapalenia płuc.
    logos2000
    Level 21  
    Dziwna historia z tymi zakłóceniami od sąsiada, ponoć transmisja przez Power Linę działa tylko w odbrębie licznika.
  • Computer Controls
    ArturAVS
    logos2000 wrote:
    ponoć transmisja przez Power Linę działa tylko w odbrębie licznika

Teoretycznie. W moim budynku jest zasilanie trójfazowe, każdy z czterech lokali ma zasilanie jednofazowe. Wynika z tego że dwa lokale muszą być zasilane z tej samej fazy. Modemy oczywiście podłączone "za licznikiem" :D. Domowy wetknięty w gniazdko w pobliżu routera a drugi na końcu około 15-metrowej linii zasilającej warsztat. W momencie pierwszego włączenia i testu, typowe urządzenia domowe pracowały. Na drugi dzień, jak zaczęły się problemy z prędkością połączenia to wszystko poza głównym routerem wyłączyłem (większość to zasilacze impulsowe i te odłączyłem fizycznie). W warsztacie tylko PC podłączony bezpośrednio do modemu. I lipa.
    speedy9
    Helpful for users
    Ciekawe z tymi zakłóceniami. Musiałyby być w paśmie 2-68MHz żeby mieć taki wpływ.
    Mógłbyś przetestować urządzenia w standardzie HomePlug AV2, działają do 86MHz i mają inne kodowanie i modulację. Zawsze możesz zwrócić przy zakupie internetowym. Tylko nie wierć dziur ;)
    ArturAVS
    speedy9 wrote:
    Musiałyby być w paśmie 2-68MHz żeby mieć taki wpływ.

W tych jak dobrze pamiętam była możliwość konfiguracji pasma. Co do zakłóceń to jestem bardzo czuły na tym punkcie, same modemy sprawdzałem odbiornikiem SDR bo np. mój regulator ładowania PV sieje w eter od kilkudziesięciu kHz do blisko 30MHz, skutecznie utrudniając mi nasłuchy. Nawet w CB radiu w aucie stojącym kilkanaście metrów dalej go słychać, podejrzewam że przewody DC do paneli robią za antenę. Zresztą, od jakichś dwóch lat coś skutecznie daje w paśmie 80 metrów i nie mogę namierzyć co. Czasami na kilka godzin znika.
    speedy9 wrote:
    Mógłbyś przetestować urządzenia w standardzie HomePlug AV2, działają do 86MHz i mają inne kodowanie i modulację.

Te dostałem w ramach podziękowań od jednego z forumowych kolegów, miały tymczasowo do wiosny popracować aż będę miał do dyspozycji koparkę i położę sobie dedykowane przewody LAN.
    speedy9 wrote:
    Tylko nie wierć dziur

Nie będę :D.
    szym86
    Level 12  
    Mam na farmie kilka sztuk tych Devolo z tej serii, różne modele, takie które mają od 1 do 3 portów LAN a także takie które mają wi-fi access point. Działają okej, 2 z nich są oddalone 150m od bazy, Jest program "Devolo Cocpit" na którym widać prędkość każdego adaptera, zwykle między 30-120Mbit, do obsługi kamerek czy podobnych rzeczy w zupełności starczają. Jeden tracił połączenie ale problem minął gdy okoliczne urządzenia 230V (inwerter solarny 3kW) podłączełem poprzez tego Devolo zamiast równolegle.
    dktr
    Level 23  
    logos2000 wrote:
    ponoć transmisja przez Power Linę działa tylko w odbrębie licznika

Forum techniczne a piszą takie bzdury. PLC "nie wie" gdzie jest licznik, to tylko kawałek bocznika. A działa wszędzie tam gdzie jest zadowalający poziom sygnału i stosunek do szumu, można nawet zainstalować 5 liczników w szeregu i nic to nie zmienia o ile same liczniki nie wprowadzają dodatkowych zakłóceń swoimi zasilaczami.
    Janusz_kk
    Level 36  
    dktr wrote:
    Forum techniczne a piszą takie bzdury. PLC "nie wie" gdzie jest licznik, to tylko kawałek bocznika

Jak ma nowy elektroniczny, stare miały cewkę która skutecznie filtrowała te częstotliwości.

ArturAVS wrote:
    W praktyce okazało się jednak iż mimo prawidłowego łączenia się ze sobą (poprzez linię zasilającą dom<->warsztat), któryś z sąsiadów generuje na "mojej" fazie potężne zakłócenia które praktycznie uniemożliwiają mi korzystanie z modemów .

To załóż przy bezpieczniku dławik i kondensator na swojej fazie, albo kup gotowy filtr.
    Wystarczy biały rdzeń proszkowy z zasilacza atx, odwinąć stare i nawinąć nowe drutem 2.5mm2 w izolacji na rdzeniu do wypełnienia, do tego kondesator 10-100nF/630V ferroelektryczny do N.
    ArturAVS
    Janusz_kk wrote:
    To załóż przy bezpieczniku dławik i kondensator na swojej fazie, albo kup gotowy filtr.
    Wystarczy biały rdzeń proszkowy z zasilacza atx, odwinąć stare i nawinąć nowe drutem 2.5mm2 w izolacji na rdzeniu do wypełnienia, do tego kondesator 10-100nF/630V ferroelektryczny do N.

Gdybym miał dostęp do zabezpieczenia przedlicznikowego to pewnie bym tak zrobił, niestety jakiś "mądry inaczej" umieścił je w innej tablicy niż licznikowa. Są na wysokości około 3,5m i bez drabiny nie da rady. Taki kwiatek zrobiono, jak się wprowadzałem to wszystkie liczniki były u mnie w korytarzu i był problem z odczytem w razie jak nikogo nie było w domu. Ale daje to możliwość wpięcia filtru bo w miejscu gdzie był licznik jest puszka. Ale pod napięciem nie chcę grzebać, zwłaszcza z jedną sprawną ręką.
    Janusz_kk
    Level 36  
    ArturAVS wrote:
    Ale daje to możliwość wpięcia filtru bo w miejscu gdzie był licznik jest puszka. Ale pod napięciem nie chcę grzebać, zwłaszcza z jedną sprawną ręką.

Ale po co przed licznikiem? jeszcze energetyka Ci sie do tego doczepi, daj za licznikiem za bezpiecznikiem głównym u siebie. Tam wystarczy.
    ArturAVS
    U mnie główny to przedlicznikowy a w domu tylko topiki :D (przegłądy okresowe przechodzi bez problemu) i też wysoko. Sufit na wysokości 3,8m a ja bez solidnej drabiny nawet na taboret nie wejdę :-(.
    Nie do końca zrozumiałeś, licznik jest na zewnątrz, a u mnie w miejscu gdzie był kiedyś jest wstawiona puszka. Gdybym tam podłączył filtr to wyciąłby też zakłócenia z linii dla całego mieszkania. I tak mi przyszło do głowy, a jakby wpiąć filtr wyjściowy od falownika silnikowego? Zalega mi taki od falownika 4kW, może by wystarczył. Z mocą raczej nie powinno być problemu bo żadnych prądożernych urządzeń nie mam a typowe kuchenne AGD nigdy nie jest włączane jednocześnie (umowa na 4kW).
    Janusz_kk
    Level 36  
    ArturAVS wrote:
    I tak mi przyszło do głowy, a jakby wpiąć filtr wyjściowy od falownika silnikowego?

Jasne, powinien wystarczyć.

Dodano po 1 [minuty]:

ArturAVS wrote:
    Gdybym tam podłączył filtr to wyciąłby też zakłócenia z linii dla całego mieszkania.

Ok, to go tam wstaw znaczy kogoś poproś żeby Ci pomógł, ja niestety trochę daleko mieszkam.
    JACKTHESOUL
    Level 8  
    Pozwolę sobie trochę odkopać temat jako, że korzystam z tego od bardzo dawna. Z mojego doświadczenia:
    1. licznik nie jest ograniczeniem, zdarzało mi się korzystać z połączenia dwa domy dalej.
    2. Prędkości i pingi są słabe, u mnie działa na tym tylko komunikacja z IoT, przeglądać prosty internet się da ale o odpaleniu YT przy jakości HD można zapomnieć. Jeśli jest wspólna faza i mała odległość (ta sama faza inne piętro) to uzyskamy z takiego PLC 500ki około 60-70Mbit, jeśli dalej to prędkość spada do 2-3Mbit
    3. Jakość połączenia często zależy od urządzeń podpiętych w najbliższym otoczeniu. Jeśli mamy podwójne gniazdko to urządzenie wpinam bezpośrednio a całą resztę w przedłużacz. Celem jest zwiększenie dystansu między urządzeniem a innymi odbiornikami.