Witam
Czy można w układzie ze sprężarką na R22 zastosować propan czyli R290.
Chodzi mi o olej, czy nie będzie problemów.
Czy można w układzie ze sprężarką na R22 zastosować propan czyli R290.
Chodzi mi o olej, czy nie będzie problemów.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMarek2345 napisał:W internecie oferują do sprzedaży nowe sprężarki ON - OFF o "mocy" 5 i 7kW na R22 i stąd moje pytanie, czy da się do takiej sprężarki zastosować R290.
Marek2345 napisał:W zasadzie zbudowanie takiej pompy nie powinno nastręczać dużych trudności.
Marek2345 napisał:Pewnie podejdę do tego dydaktycznie czyli będę się uczył.
Marek2345 napisał:Może macie jakieś uwagi to tego pomysłu?
Marek2345 napisał:No i stało się pompa ciepła woda woda zrobiona. Martwi mnie tylko niska temperatura sprężarki około 40*C, przegrzanie około 6K, dochłodzenie 5K, sprężarka 19000BTU. Czy tak niska temperatura sprężarki jej nie zaszkodzi?
Pozdrawiam
Marek2345 napisał:Jednak po dłuższym postoju tak kilka dni, dzieje się tak, że sprężarka "nie może się rozgrzać". Podejrzewam, że czynnik migruje do sprężarki i w nim odparuje z oleju i to ją schładza.
Marek2345 napisał:Nie wiem czy jestem bardziej hydraulikiem, czy elektrykiem, czy elektronikiem programistą, czy pompiarzem,
Marek2345 napisał:Jakim prawem migruje a no może migrować takim prawem, że sprężarka może mieć temperaturę niższą niż wymienniki, szczególnie wymiennik GZ.
Marek2345 napisał:Nie mam zaworu EM, nie zamykam EEV.
Marek2345 napisał:Zarówno na wodzie DZ jak i GZ są przepływomierze i są ustawione minimalne przepływy, przy których ma się wyłączyć sprężarka a właściwie wszystko. Zdefiniowane jest kilkanaście stanów awaryjnych, przy których ma się zatrzymać pompa.
Marek2345 napisał:Błędnie przetworniki pokazywały ciśnienie, prawie o bar za niskie, co skutkowało tym, że źle obliczałem przegrzanie
bambus94 napisał:A możesz podać jakie przetworniki zastosowałeś?
Marek2345 napisał:Przetworniki ciśnienia działają właśnie jak potencjometry. Zasilane napięciem 5V a napięcie jest proporcjonalne do ciśnienia w zakresie od 0,5V do 4,5V. Procesor odczytuje napięcie i przelicza to na ciśnienie.