logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprężarka na R22: Czy zastosowanie R290 (propanu) jest możliwe? Kwestia oleju

Marek2345 05 Mar 2023 21:27 2604 19
REKLAMA
  • #1 20471521
    Marek2345
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Czy można w układzie ze sprężarką na R22 zastosować propan czyli R290.
    Chodzi mi o olej, czy nie będzie problemów.
  • REKLAMA
  • #3 20473365
    ja9
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Można ale propan zgodnie z prawem w małej ilości . nie pamiętam dokładnie ile. pozdro
  • REKLAMA
  • #4 20474934
    Marek2345
    Poziom 9  
    Zapytałem bo nachodzi mnie na zbudowanie pompy ciepła woda - woda.
    W internecie oferują do sprzedaży nowe sprężarki ON - OFF o "mocy" 5 i 7kW na R22 i stąd moje pytanie, czy da się do takiej sprężarki zastosować R290.
    Dziękuję za odpowiedzi.

Był by to można powiedzieć monoblok bez połączeń skręcanych, no ale stał by w pomieszczeniu.
    Nie wiem ile by do niego trzeba było R290 "nabić". Pewnie trzeba będzie doświadczalnie dobrać.
    Klimy przenośne mają w sobie około 200g czynnika R290.
    W zasadzie zbudowanie takiej pompy nie powinno nastręczać dużych trudności.
    Pewnie podejdę do tego dydaktycznie czyli będę się uczył. Myślę zastosować czujniki ciśnienia a właściwie przetworniki, czujniki temperatury, tak aby można było wyciągać wnioski czy praca pompy jest poprawna.
    Pewnie zaprzęgną do tego jakiś mikrokontroler.
    Ot taki pomysł dziwaka na emeryturze :).
    Może macie jakieś uwagi to tego pomysłu?
    Pozdrawiam
  • #5 20475512
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Marek2345 napisał:
    W internecie oferują do sprzedaży nowe sprężarki ON - OFF o "mocy" 5 i 7kW na R22 i stąd moje pytanie, czy da się do takiej sprężarki zastosować R290.

Nie ma czegoś takiego jak moc chłodnicza sprężarki!!! Te dane to typowe wprowadzanie w błąd przez marketingowców.
    To jaka będzie moc chłodnicza/grzewcza UKŁADU z daną sprężarką zależy głównie od warunków pracy. Tzn temp odparowania i skraplania. Producenci sprężarek podają te dane w tabelach, wykresach lub programach doborowych.
    Jedynym parametrem sprężarki jest wydajność objętościowa w danym zakresie ciśnień.
    Marek2345 napisał:
    W zasadzie zbudowanie takiej pompy nie powinno nastręczać dużych trudności.

Optymista, ale sukcesów życzę!
    Marek2345 napisał:
    Pewnie podejdę do tego dydaktycznie czyli będę się uczył.

Byle nie na na swoich błędach. Lepiej uczyć się na cudzych. Dlatego lepiej się douczyć przed a nie po realizacji pomysłu.
    R290 zamiast R22 jest spoko. Trzeba tylko zapewnić bezpieczeństwo. Choćby wentylację z kratką na dole a nie u góry! Do tego nieiskrzące elementy łączeniowe dla elektryki. itd itp.
    Marek2345 napisał:
    Może macie jakieś uwagi to tego pomysłu?

Naucz się obsługiwać zestaw programów zawany CoolPack.
    Przy realizacji zapewnij sporo miejsc do pomiaru ciśnienia w róznych punktach układu - szredery.
  • #6 20475767
    Marek2345
    Poziom 9  
    Dzięki za odzew i uwagi. Postaram się nie wysadzić domu w powietrze :). Dobrze by było takie coś postawić w drewutni bo jak dolniepier to nie będzie szkoda.
  • #7 20802915
    Marek2345
    Poziom 9  
    No i stało się pompa ciepła woda woda zrobiona. Martwi mnie tylko niska temperatura sprężarki około 40*C, przegrzanie około 6K, dochłodzenie 5K, sprężarka 19000BTU. Czy tak niska temperatura sprężarki jej nie zaszkodzi?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 20806281
    vinetu_
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Marek2345 napisał:
    No i stało się pompa ciepła woda woda zrobiona. Martwi mnie tylko niska temperatura sprężarki około 40*C, przegrzanie około 6K, dochłodzenie 5K, sprężarka 19000BTU. Czy tak niska temperatura sprężarki jej nie zaszkodzi?
    Pozdrawiam

Zabrakło czterech parametrów, temperatury DZ/GZ oraz najważniejsze parowania i skraplania.
    Jeśli DZ masz na poziomie 10*C z parowaniem na 4*, a skraplanie na poziomie 27* to nie ma co sie dziwić.
    Druga opcja to, że źle mierzysz przegrzanie i faktycznie jest zdecydowanie niższe.

Ps jeśli już dajemy czujniki to fajnie jest mieć info o przepływie/mocy cieplnej
  • #9 20806327
    Marek2345
    Poziom 9  
    Dzięki za odzew. Temperatury są w przybliżeniu takie jak podałeś. Jednak po dłuższym postoju tak kilka dni, dzieje się tak, że sprężarka "nie może się rozgrzać". Podejrzewam, że czynnik migruje do sprężarki i w nim odparuje z oleju i to ją schładza. To jest zjawisko skrajnie niekorzystne i muszę jakoś temu zapobiec. Myślę zastosować grzałkę karteru. Tu filmik https://www.youtube.com/watch?v=yxedFYa-7ng .
  • #10 20806669
    jack63
    Poziom 43  
    Marek2345 napisał:
    Jednak po dłuższym postoju tak kilka dni, dzieje się tak, że sprężarka "nie może się rozgrzać". Podejrzewam, że czynnik migruje do sprężarki i w nim odparuje z oleju i to ją schładza.

Jakim prawem migruje? Masz zawór EM na linii cieczy? Zamykasz EEV przed(!) wyłączeniem spręzarki?
    Pasowało by robić pump down aby wysuszyć parownik ale do tego potrzebny jest presostat LP, a najlepiej przetwornik ciśnienia + presostat.
    Poza tym, podczas startu sprężarki trzeba powoli otwierać EEV dopuszczając chwilowo (!) wyższe przegrzanie. Do tego pasuje zmniejszyć przepływ wody przez wymiennik skraplacza.
    PS.
    Na filmie nie widać kratki wentylacyjnej przy podłodze. Czy zrobiłeś taką wentylację pomieszczenia? To twoje i nie tylko bezpieczeństwo.
    Podejrzewam, że jesteś hydraulikiem/instalatorem, bo przywiązujesz dużo większą wagę do hydrauliki niż do chłodnictwa.
    Nie widać zabezpieczenia przed brakiem przepływu przez wymienniki cieczowe.
    Aby ocenić konstrukcję przydał by się schemat hydrauliczny układu chłodniczego.
  • #11 20807449
    Marek2345
    Poziom 9  
    Jakim prawem migruje a no może migrować takim prawem, że sprężarka może mieć temperaturę niższą niż wymienniki, szczególnie wymiennik GZ. Nie mam zaworu EM, nie zamykam EEV. Przetworniki ciśnienia są. Po co zmniejszać przepływ wody przez skraplacz?
    Zarówno na wodzie DZ jak i GZ są przepływomierze i są ustawione minimalne przepływy, przy których ma się wyłączyć sprężarka a właściwie wszystko. Zdefiniowane jest kilkanaście stanów awaryjnych, przy których ma się zatrzymać pompa. Nad bezpieczeństwem jeszcze popracuję, kratka jest, ale z niej wieje a nie wyciąga więc kicha. Trzeba założyć czujnik i jak zadziała uruchamiać wentylację mechaniczną.
    Ps. Nie wiem czy jestem bardziej hydraulikiem, czy elektrykiem, czy elektronikiem programistą, czy pompiarzem, ale wiem na pewno, że jestem już emerytem :).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 20807714
    vinetu_
    Poziom 16  

Zmniejszając przepływ na starcie, podnosisz skraplanie, czyli ciśnienie, a co za tym idzie temperaturę sprężarki.
    Jeśli objętość płytówki, którą masz jako parownik, wystarczy, by zgromadzić cały czynnik, to przed startem pompy włącz na minutę-trzy pompę DZ.
    Po takim zabiegu nie będziesz miał cieczy w sprężarce, jedynie nasycony olej.
    Ważne, by po takim zimnym starcie się za szybko nie zatrzymać, bo możesz zatrzeć sprężarkę.

Powracając do temperatur, jeśli parametry są takie, jakie szacowałem, to z czego ta sprężarka ma się nagrzać?
  • #13 20807791
    Marek2345
    Poziom 9  

Być może problem rozwiązałem. Błędnie przetworniki pokazywały ciśnienie, prawie o bar za niskie, co skutkowało tym, że źle obliczałem przegrzanie - było za małe, a do sprężarki dostawał się chyba ciekły czynnik, a przynajmniej chlapało nim do gardzieli ssącej. Może nie uszkodziłem sprężarki, ale ją trochę pomęczyłem, co może odbić się na żywotności. Nie sprawdziłem wcześniej, czy przetworniki pokazują dobre ciśnienie. We wcześniej zrobionej pompie powietrze-woda takie same przetworniki prawidłowo odczytują ciśnienia. Pożyjemy, zobaczymy.
    Dzięki za wszystkie uwagi.
    Pozdrawiam
  • #15 20807955
    jack63
    Poziom 43  
    Marek2345 napisał:
    Nie wiem czy jestem bardziej hydraulikiem, czy elektrykiem, czy elektronikiem programistą, czy pompiarzem,

Ten pompiarz, to taki co nalewa paliwo do baku samochodu??? :D
    W każdym razie o chłodnictwie masz małe pojęcie i prawie zerowe doświadczenie, bo widać, że nie wzorujesz się na solidnych konstrukcjach. Chodzi o budowę mechaniczną, ale przede wszystkim chodzi o tworzenie poprawnych algorytmów pracy.
    Marek2345 napisał:
    Jakim prawem migruje a no może migrować takim prawem, że sprężarka może mieć temperaturę niższą niż wymienniki, szczególnie wymiennik GZ.

Jakim cudem sprężarka w pomieszczeniu ma mieć niższą temp niż woda w obiegu CO? A nawet (dla CWU) gdy ma to nie ma prawa występować takie zjawisko gdy budowa urządzenia jest poprawna i przede wszystkim algorytm sterowania jest poprawny. Jednak gdy:
    Marek2345 napisał:
    Nie mam zaworu EM, nie zamykam EEV.

to zalewanie może(nie musi) następować.
    Marek2345 napisał:
    Zarówno na wodzie DZ jak i GZ są przepływomierze i są ustawione minimalne przepływy, przy których ma się wyłączyć sprężarka a właściwie wszystko. Zdefiniowane jest kilkanaście stanów awaryjnych, przy których ma się zatrzymać pompa.

A co się stanie gdy przepływomierz DZ zacznie "pokazywać" bzdury? Czy mierzysz też temp?
    Zabezpieczenie przed zamrożeniem wymiennika parownika przed zamrożeniem wody (o ile jest tam woda, a nie glikol) powinno być wielokrotne, czyli oparte na wszystkich możliwych do zmierzenia parametrach pracy układu.
    A tu już coś jest nie halo.
    Marek2345 napisał:
    Błędnie przetworniki pokazywały ciśnienie, prawie o bar za niskie, co skutkowało tym, że źle obliczałem przegrzanie

To nie sprawdziłeś poprawności odczytu ??? To wygląda na błąd programu sterującego. Swoją drogą łatwy do wychwycenia podczas obserwacji rozruchu urządzenia. Akumulator przy sprężarce pewnie szronił.
    Swoją drogą brak presostatów uważam z błąd. Przetwornik ciśnienia może zacząć pokazywać bzdury ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dlatego w porządnych konstrukcjach montuje się presostaty.

bambus94 napisał:
    A możesz podać jakie przetworniki zastosowałeś?

Moze poda, może nie.
    Moją radą jest użycie przetworników ciśnienia z klimatyzacji samochodowej. Są to przetworniki tzw. ratiometric czyli działające jak potencjometr sterowany ciśnieniem. Trzeba sprawdzić zakres ciśnień dopuszczalnych dla danego przetwornika. Może być problem z użyciem takich przetworników w układach z R32/R410a.
  • #16 20808325
    Marek2345
    Poziom 9  
    Powiem Ci tak. Jakbyś obejrzał cały film i jeszcze zaglądnął dalej na inne dwa filmiki to byś mógł coś powiedzieć co jest nie tak. Może byś podpowiedział jakie widzisz błędy w prowadzeniu rurek na co trzeba zwrócić uwagę. Jak napisałem wcześniej zdefiniowane jest kilkanaście stanów awaryjnych na podstawie czujników ciśnienia, temperatury, przepływu wody, prądu sprężarki oraz kontrolowany jest procesor tu "ARDUINO" czy działa. Kontroluję temperaturę wody na wlocie i wylocie wody zarówno DZ jak i GZ oraz temperaturę czynnika na wlocie i wylocie tych wymienników. Jak temperatura wody opuszczającej wymiennik DZ jest niższa niż 2*C pompa jest wyłączana. Ciśnienia też są monitorowane czyli jak jest na niskim za niskie albo na wysokim za wysokie oraz temperatury poza zakresem normalnej pracy pompy to pompa też jest wyłączana i generowany odpowiedni alarm. Na razie tylko jak jest podłączony laptop to widzę jaki to alarm, ale będzie dorobiony wyświetlacz.
    Możesz podpowiedzieć co jeszcze mogę kontrolować.
    Co do przepływomierzy to nie martw się one wysyłają sygnały tylko jak się obracają czyli nie mogą generować sygnałów jak woda nie przepływa lub jak się "zatną".
    Przetworniki ciśnienia działają właśnie jak potencjometry. Zasilane napięciem 5V a napięcie jest proporcjonalne do ciśnienia w zakresie od 0,5V do 4,5V. Procesor odczytuje napięcie i przelicza to na ciśnienie.
    Co do migracji czynnika to zauważ mając dwie butle z gazem połączone wężem i soją one w pomieszczeniach o różnej temperaturze to nie będzie zjawiska migracji z butli w pomieszczeniu cieplejszym do butli w pomieszczeniu zimniejszym. Nie mówię tu o czasach minut czy godzin ale kilkanaście dni. Różnica temperatur nawet 1*C powoduje powolną migrację stą moje obawy czy nie doszło w mojej pompie do takiego zjawiska. Dlatego chcę zastosować grzałkę karteru sprężarki gdy jej temperatura jest niższa od temperatur wymienników.
    Pompiarzem jestem od niedawna więc się nie dziw, że popełniam jakieś błędy, uczę się. Rok temu wydawało mi się, że wiem dużo a teraz wiem, że wiedziałem mało i teraz też jeszcze się uczę. To jest moja druga pompa ciepła a i pierwsza powietrze - woda podlega modyfikacji.
    W życiu trzeba coś robić a robię to nie na zarobek ale z ciekawości bo to lubię.
  • #17 20808343
    jack63
    Poziom 43  
    Marek2345 napisał:
    Przetworniki ciśnienia działają właśnie jak potencjometry. Zasilane napięciem 5V a napięcie jest proporcjonalne do ciśnienia w zakresie od 0,5V do 4,5V. Procesor odczytuje napięcie i przelicza to na ciśnienie.

Wygląda to na typowe przetworniki ciśnienia Carela.
    A procesor powinien odczytywać również napięcie zasilające, bo od niego też zależy wynik pomiaru cisnienia.
  • #18 20808752
    Marek2345
    Poziom 9  
    No właśnie o tym też nie pomyślałem. Sprawdzę jakie napięcie podawane jest na przetworniki w jednej i drugiej pompie. Przetworniki różniły się też między sobą wskazaniami, kurcze, że to nie zwróciło mojej uwagi, że jest coś nie tak. Wymyślałem sobie inne przyczyny różnicy ciśnień w spoczynku zwłaszcza, że we wcześniejszej pompie jaką zrobiłem przetworniki pokazują ciśnienie prawidłowo. Nic mam nauczkę, że trzeba sprawdzać a nie wierzyć, że jest ok.

Dodano po 4 [minuty]:

>>20807797
    Taką chińszczyznę https://allegro.pl/oferta/prof-przetwornik-cisnienia-1-8-300psi-14323264257
  • #19 20810857
    vinetu_
    Poziom 16  
    Sprawdzaj jaki masz przetwornik, może Ci mierzyć od atmosferycznego lub absolutnego, jeśli na korpusie masz wypisane "0" to zawsze zerknij czy to nie bar/bara.
    Problemu by nie było jakbyś na początku zmierzył przegrzanie, to podstawa w budowie.
    Sprężarkę nie tak łatwo zalać, musiałbyś mieć przeładowany układ by w takiej konfiguracji ją mocniej podlać
  • #20 20811836
    Marek2345
    Poziom 9  
    Też pomyślałem czy przetwornik nie mierzy od ciśnienia absolutnego i tak by wyglądało, ale różnica około 0,5 bara między nimi powinna minie wcześniej zaniepokoić. Wcześniej w innej pompie zastosowałem wydawało mi się takie same i nie było z nimi problemu i to uśpiło moją czujność.
    Czy układu nie przeładowałem nie wiem. Wlałem do układu prawie dwie "flaszki" po 750ml. Wydawało się, że jest wszystko w porządku dochłodzenie nie było duże około 5*C a po uwzględnieniu 1bara przy 9barach trzeba dodać 3*C więc 8*C też nie jest jeszcze duże to przeładowania nie powinno być.
    Teraz po skalibrowaniu przetworników dobrałem ilość gazu przez odpowiednie upuszczenie go z układu. Mam sposób na określenie ile potrzeba gazu w układzie na podstawie właśnie dochłodzenia i jeszcze różnicy temperatur pomiędzy wodą wlotową do skraplacza a skroplonym czynnikiem opuszczającym skraplacz. Według mnie ta różnica nie powinna być większa od 1K. Oczywiście do tego dochodzi jeszcze kontrola czy we wzierniku nie ma "bombelkowania".
    Dzięki za odzew.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zastosowania propanu (R290) w układzie ze sprężarką przystosowaną do czynnika R22. Uczestnicy podkreślili, że R290 można stosować, ale w ograniczonej ilości ze względów prawnych i bezpieczeństwa. W kontekście budowy pompy ciepła woda-woda, autor pytał o odpowiednią ilość czynnika oraz kwestie związane z olejem. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji oraz użycia nieiskrzących elementów. Pojawiły się również uwagi dotyczące monitorowania parametrów pracy sprężarki, takich jak ciśnienie i temperatura, oraz konieczności kalibracji przetworników ciśnienia. Autor podzielił się doświadczeniami z budowy pompy, wskazując na problemy z niską temperaturą sprężarki oraz migracją czynnika do sprężarki, co może prowadzić do jej schłodzenia. Wskazano na potrzebę zastosowania grzałki karteru oraz poprawy wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA