Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Wersje płytek B6 Radmor 5412: porównanie 1xBD140 vs 2xBD140, wersje B, C, D

hopulele 07 Mar 2023 19:10 840 36
NDN
    hopulele
    Level 8  
    Witam Wszystkich. Próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie które płytki B6 są lepsze te z jednym BD140 czy 2xBD140. Które z nich wogóle były montowane jako pierwsze. Wiem że są wersję B,C,i D ale to nic tak naprawdę nie mówi. Każda podobna i różni się elementami czy rodzajami zastosowanych kondensatorów. Mam płytkę W wersji D na jednym BD140. Czy przerabiać na 2x czy nie. Pomóżcie proszę. Dziękuję
  • NDN
  • Helpful post
    rach_UMK
    Level 29  
    Temat wielokrotnie wałkowany.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic385883.html
    Post #11 Petermana

Wersja z jednym BD, to "bieda" wersja. Pierwotnie były 2x.
    Ja płytkę B6 przywróciłem do wersji z dwoma BD140. Właściwie zrobiłem recup z przeróbkami Petermana, w tym porządne kondensatory filtrujące... i jakość dźwięku to "kosmos" w porównaniu co było, że nawet zaopatrzyłem się w dobre kolumny (nie Tonsil, Diora), aby wykorzystać potencjał Radmora.
    Wrócę kiedyś tylko do przeróbki konturu, bo wg mnie Peterman grubo przesadził. Nie spieszy mi się, bo tak naprawdę nie ma potrzeby obecnie używania tego guzika.
    hopulele
    Level 8  
    Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o kondensatory filtrujące to które masz na myśli i jakie. Co do przeróbki Petermana to też zrobiłem i uważam że dźwięk jest super lecz coś mi nie gra bo pali końcówki po przekroczeniu połowy głośności. Podejrzewam jako sprawcę właśnie BD140 bo mam wstawione niby beż oznaczeń "10 i 16" a I tak hfe przy pomiarze jest 215 a z tego co się orientuję to oryginalne miały hfe do 100. Być może się mylę ale resztę zrobiłem 100% wg ostatniej wersji podanej przez Petermana. Kondensatory na płytce b6 dałem foliowe ksf.
  • NDN
    hopulele
    Level 8  
    Chyba że C603 zmienić na inny? Pierwotnie tam w wersji z jednym Bd140 była dioda
  • Helpful post
    rach_UMK
    Level 29  
    Faktycznie, stare miały około 100. Została mi ostatnia nowa BD140 i mam wzmocnie lekko pow. 180.
    C603 mam ceramiczny.
    Parę T601 i T602 dobrałem zamiennikiem NTE123AP. Rezystory węglowe powywalałem, tzn. zmiana na metalizowane.
    Wymieniłem też rezystory emiterowe na lepsze z tolerancją 1%, chyba nawet 0,1%.

hopulele wrote:
    Jeśli chodzi o kondensatory filtrujące to które masz na myśli i jakie.

To główne podwójne 2x4700.

Ja daję w palnik i jest spoko. Jesteś pewny oryginalności BDW93C o BDW94C? Aby uniknąć podróbki to ja zamówiłem w TME.
    Sprawdzałeś jaką moc wydziela przy 50% wzmocnienia?
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    hopulele wrote:
    lecz coś mi nie gra bo pali końcówki po przekroczeniu połowy głośności.

W takiej sytuacji, zanim zaczniesz grzebać we wzmacniaczu upewnij się co do jakości tranzystorów mocy czy nie są to marne podróbki nie mające wiele wspólnego z dobrej jakości tranzystorami. Jeśli masz jeszcze te spalone to rozbij je tak aby odsłonić strukturę krzemową przylutowaną do wkładki radiatorowej wewnątrz tranzystora i wklej tu zdjęcia.
  • Helpful post
    rach_UMK
    Level 29  
    Cyrki dzieją się z masą, tj. kontynuacji masy, Piny i gniazdka do wyczyszczenia... U mnie jak było jakieś zło, to wina była masa. Z tymże u mnie na szczęście nic nie paliło.
    Jak zmierzyłeś prąd spoczynkowy?
    Grzeje Ci radiator?
    A coś robiłeś z termistorem w radiatorze?
    hopulele
    Level 8  
    hopulele wrote:
    Jeśli chodzi o kondensatory filtrujące to które masz na myśli i jakie.

To główne podwójne 2x4700.

Ja daję w palnik i jest spoko. Jesteś pewny oryginalności BDW93C o BDW94C? Aby uniknąć podróbki to ja zamówiłem w TME.
    Sprawdzałeś jaką moc wydziela przy 50% wzmocnienia?[/quote]

Kondesatory 2x4700 zmienione
    Końcówki BDW kupione były na allegro teraz mam z TME do założenia

Dodano po 4 [minuty]:

>>20476372
    Co ciekawe to Radiator nie był nawet ciepły jak nagle poszedł dym z końcówki przekroczyłem 5.5 na skali i strzał i tak trzy razy. Paliło końcówkę i tranzystory sterujące czasem tylko do tego bezpiecznik a czasem BD140 i dwa tranzystory na B6

Dodano po 2 [minuty]:

>>20476372
    Termistor przelutowałem i podkleiłem bo był luźny a prąd spoczynkowy 50ma amperomierzem w gnieździe bezpiecznika
    rach_UMK
    Level 29  
    Na tą chwilę to podejrzenie, że podróbki to BDW, co kilkakrotnie o tym już pisano.

Masa w tym Radmorze to jest "świnia", na płytce B5 jest tak skonstruowane, że są dwie masy. Oczywiście potencjał tych dwóch mas jest taki sam, tzn. powinien być taki sam. Na końcówkę idzie masa z płytki B6, a ta zaś z kabla z przedwzmacniacza. Stąd wspominałem o czyszczeniu pinów i gniazdek, bo strasznie śniedzą.
    Masz kabelek od masy dokręcony do płytki B5 (od strony trafa)?

Niektórzy jak nie mogą poradzić z tą masą, to robią mostek na płytce B5., łącząc masę końcówki mocy z masą od części zasilania. Nie wiem czy to jest dobry do końca pomysł. Nie musiałem nigdy tego robić, zaś fachury nie pochwalili się pomiarami po takiej modyfikacji.

To takie drobne uwagi.
    Przypominam że para różnicowa na B6, co wspomniałem wcześniej, powinna być dobrana.
    Końcówki również, lecz z darlingtonami jest trochę zabawy. Osobiście odpuściłem sobie.

Dodano po 58 [sekundy]:

hopulele wrote:
    gnieździe bezpiecznika

Spoko, prościej mierzyć na emiterowych napięcie.
    hopulele
    Level 8  
    Bardzo dziękuję. Tak masy sprawdzałem i kabelek na B5 jest podpięty. Wszystkie piny osobiście czyściłem w końcu robię dla siebie. Pary tranzystorów na b6 też w miarę hfe dobrałem. Darlingtony też. Więc chyba zostaje kwestią podróbki no i tych BD140 za wysokie hfe. Podejdę do tematu raz jeszcze jak przyjdą mi "stare" BD140
    rach_UMK
    Level 29  
    hopulele wrote:
    w miarę hfe dobrałem. Darlingtony też.

Z ciekawości, drobny offtopic, w jaki sposób dobrałeś Darlingtony, tj. jaką metodą pomiarową?

A zapomniałem jeszcze dopytać, czy padły tranzystory po przekroczeniu 50% po podaniu sygnału wejściowego, czy testowałeś bez podania sygnału na wejście?
    hopulele
    Level 8  
    Tranzystory padły podczas słuchania muzyki więc z sygnałem wejściowym. Wszystko grało dobrze nawet kilka dni do czasu podkręcenia głośności powyżej Połowy. Co do darlinktonów i doboru to nie znam się na tym ale słyszałem że tak trzeba i dlatego przy zakupie poprosiłem by mi dobrano. A jak było faktycznie nie ręczę. Przy okazji zapytam hak to zrobić by znów gafy nie popełnić.
    rach_UMK
    Level 29  
    hopulele wrote:
    50ma amperomierzem w gnieździe bezpiecznika

O ile pamiętam, to ja ustawiłem ciut niżej, bez szkody na jakość, zniekształcenia. Myślę, że przy oryginalnych BDW możesz zejść do 30-35mA.
    Zrobisz na końcu pomiary RMAA i ewentualnie skorygujesz sobie.
    hopulele
    Level 8  
    Czy wystarczy darlingtony dobrać za pomocą odczytu miernika uniwersalnego takiego gdzie wkłada się element i odczytuje parametry ?
    rach_UMK
    Level 29  
    Nie. Mają olbrzymie wzmocnienie i z hfe na miernikach nie ma co sugerować. Przy bardzo małych prądach wysterowania z miernika może wprowadzić, po prostu, w błąd.

Nie pamiętam, czy uwzględnił Darlingtony w tym filmiku. Generalnie trzeba wyciągnąć charakterystykę.
    https://www.youtube.com/watch?v=KxHbx5JRvDY
    hopulele
    Level 8  
    No dobrze już "prawie wszystko" wiem. A co będzie jeśli darlingtony zapnę bez dobierania w pary? Czy będzie gorsza jakość czy też będą padały?
  • Helpful post
    SlawekKedra
    Level 43  
    Możesz tam wstawić tranzystory bez dobierania w pary. Nie ma to wpływu na ''padanie'', jakość też nie ucierpi.
    hopulele
    Level 8  
    Dziękuję Wszystkim za pomoc. Zamykam wyczerpany temat. Przy okazji powiem że znalazłem BD140 ze starych zapasów na allegro i doszły. Faktycznie ich hfe to 87-112 wiec będą idealne do B6.
    hopulele
    Level 8  
    Tylko ze starch zapasów te BD140 I oryginalne darligtony
  • Helpful post
    lechm56
    Moderator
    Temat odblokowano na wniosek autora.
    hopulele
    Level 8  
    >>20476350
    Wrzuciĺem fotkę rozbitych bd649
    SlawekKedra
    Level 43  
    Ten z prawej strony to oryginalny tranzystor, ten z lewej jest tranzystorem który ma około połowę mniejszą powierzchnię struktury tak więc jego moc maksymalna jest około połowę niższa niż oryginalnego. Może on działać poprawnie w jakimś zakresie mocy ale czy wytrzyma pełną moc to trudno powiedzieć
    hopulele
    Level 8  
    Zgadza się po lewej jest kupiony. Nie wiem jak będzie z tymi które kupiłem z TME. Zobaczymy. Na razie po spaleniu końcówki gdzie winnym okazał się C606 na B6 załącza się ale zachowuje się dziwnie bo po zwolnieniu zabezpieczenia podczas włączania świecą pierwsze diody poziomu mocy. Nie wiem gdzie szukać czy w układzie zabezpieczenia czy w przedwzmacniaczu (barwie)? bo B6 sprawdzone wszystkie diody i tranzystory. Sterowanie prądu spoczynkowego wymieniony tranzystor i sprawdzone rezystory i kondensatory. Głupi już jestem. Jak działa to działa hak się zje..ie to już gehenna. Co do
    rach_UMK
    Level 29  
    Sprawdzałeś sygnał na wyjściu głośnikowym? Masz oscyloskop? Sprawdzałeś poziom napięcia stałego? Sprawdzałeś parametry wzmacniacza za pomocą np. programu RMAA?
    Jeśli wszystko jest w porządku, to jest OK.
    Ja u siebie musiałem skorygować ciut wskaźniki, zwłaszcza jeden kanał (prawy). Układ został zmieniony w porównaniu do pierwotnego stanu. Jest również w serwisówce procedura regulacji tychże wskaźników.

Dodano po 12 [minuty]:

hopulele wrote:
    gdzie winnym okazał się C606 na B6

Faktycznie nie zauważyłem,,, powinien być tam ceramik, a nie styroflex. Założyłem, że krok po kroku zrobiłeś tak jak dał listę Peterman. Sorry,
    SlawekKedra
    Level 43  
    hopulele wrote:
    świecą pierwsze diody poziomu mocy

W obu kanałach?
    hopulele
    Level 8  
    Ten egzemplarz to akurat oryginał nie wg. Petermana. Przed spaleniem pracował tylko z trzaskami a potem włączało się Zabezpieczenie a zanim odkryłem że to wina C606 gdzie działał jako rezyror następnie się uszkodził. Do czasu uszkodzenia wszystko było ok z pozimem mocy. Teraz wymieniłem uszkodzone elementy i załącza się tylko żarzą się pierwsze diody skali. Teoretycznie winno być ok lecz boję się dłużej niż na próbę włączać bo szkoda części. Nie dysponuje oscyloskopem niestety a korzystam z uprzejmości kolegi. Bez płytek B6 jest ok. Może spróbuję bez podpinania kostki idącej z bvarwy do B6.
    rach_UMK
    Level 29  
    Odpowiedz nam na pozostałe pytania.
    Jeśli nie jesteś pewny, to mam nadzieję, że podłączasz amplituner przez żarówkę?
    UWAGA: jeśli dla testów chcesz odpiąć barwę od B6, to MUSISZ UZIEMIĆ B6 (niestety teraz nie pamiętam, który był to pin) np. do obudowy.
    hopulele
    Level 8  
    A więc przy włączeniu pojawią się stałe napięcie rzędu 14v i spada. W miejscu bezpiecznika żarówka lekko świeci. Na drugim kanale tego nie ma. Próby na tej samej b6 sprawnej. Zamieniałem też kanały z barwy to samo. Zostaje sterowanie chyba prądu spoczynkowego, hmm
    SlawekKedra
    Level 43  
    SlawekKedra wrote:
    hopulele wrote:
    świecą pierwsze diody poziomu mocy

W obu kanałach?