logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprawdzenie uziemienia kuchni - mostek od N do PE w gniazdku, czy bezpieczne rozwiązanie?

Marek_Wasik2016 10 Mar 2023 09:23 2670 31
  • #1 20478923
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Witam wszystkich.
    Wczoraj byli u mnie Panowie, na zlecenie zarządcy wspólnoty mieszkaniowej, żeby sprawdzić uziemienie w łazience i kuchni. Bo przepisy się zmieniły i takie okresowe badania są potrzebne itd... ale do rzeczy. W łazience wszystko ok. Natomiast w kuchni urządzenie pokazało BRAK uziemienia. Po rozkręceniu gniazdka okazało się, że do gniazdka dochodzą trzy przewody L, N i PE. Lecz najprawdopodobniej PE "wisi" gdzieś w powietrzu bo na PE próbówka lekko się zaświeca. A cęgówka między L a PE pokazuje jakieś ~6mV. Nowej instalacji nie chce ciągnąć ponieważ remont całej kuchni miałem 2 miesiące temu. I stąd moje pytanie:
    Czy jeśli całkowicie odłączę od gniazda PE i zrobię mostek od N do miejsca PE w gniazdku (tak jak kiedyś robiło się to przy instalacjach dwu żyłowych) to czy "to urządzenie badawcze" pokaże, że jest wszystko OK? I czy takie rozwiązanie jest w ogóle bezpieczne? (Na pewno średnio zgodne ze sztuką)
    Do gniazdka podłączona jest tylko lodówka i radio. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
  • #2 20478940
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Jeśli w ogóle, to od PE do N. Jaki rodzaj sieci?

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 20478963
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    ladamaniac napisał:
    Jeśli w ogóle, to od PE do N. Jaki rodzaj sieci?

Kolejny alternatywny elektryk się znalazł. Jest to niedopuszczalne a przy współczesnej instalacji wręcz niemożliwe.
    Instalację się naprawia tak aby spełniała swoją rolę taką jak w momencie jej budowy.
  • Pomocny post
    #4 20478986
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7740
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Bo przepisy się zmieniły i takie okresowe badania są potrzebne itd...

Przepis o okresowych przeglądach instalacji elektrycznych (i nie tylko) obowiązuje już od wielu lat i nie jest to nic nowego.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Po rozkręceniu gniazdka okazało się, że do gniazdka dochodzą trzy przewody L, N i PE. Lecz najprawdopodobniej PE "wisi" gdzieś w powietrzu bo na PE próbówka lekko się zaświeca. A cęgówka między L a PE pokazuje jakieś ~6mV. Nowej instalacji nie chce ciągnąć ponieważ remont całej kuchni miałem 2 miesiące temu.

To powinieneś wiedzieć dokąd ten przewód prowadzi, nie jest przypadkiem doprowadzony do rozdzielnicy mieszkaniowej?
  • #5 20479338
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    ArturAVS napisał:
    Przepis o okresowych przeglądach instalacji elektrycznych (i nie tylko) obowiązuje już od wielu lat i nie jest to nic nowego.

O tym kiedy takie przepisy weszły to nie wiem, bo nie pracuje w zawodzie elektryka i nie jestem na bieżąco, a tak powiedzieli mi Panowie, którzy przyszli na pomiary.

ArturAVS napisał:
    To powinieneś wiedzieć dokąd ten przewód prowadzi, nie jest przypadkiem doprowadzony do rozdzielnicy mieszkaniowej?

Prowadzi najprawdopodobniej do licznika w moim mieszkaniu. Sprawdzając po kolei puszki w drodze do licznika (od tego nieszczęsnego gniazdka) nie widzę, aby PE gdzieś był nie podłączony. Na samej listwie przy liczniku też wszystkie dochodzące przewody ochronne, są przykręcone. I nie wiem gdzie ten PE mógł stracić połączenie. Przy lampie na suficie też wszystko wygląda w porządku. A z tego co wiem to na całym pionie klatki nowa instalacja była wymieniana jakieś 8-10 lat temu. I wtedy też został wymieniony licznik i instalacja przed nim.

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

@ladamaniac Sieć jednofazowa, mieszkanie w bloku wielorodzinnym

Dodano po 5 [minuty]:

@ktostam6 Mógł bym Cię prosić, abyś trochę bardziej rozwinął swoją myśl?
    Niemożliwe, czyli nie zadziała? W sensie czy to urządzenie i tak pokaże, że nie ma właściwego przewodu ochronnego? Czy coś innego?
  • #6 20480059
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Pytań jest conajmniej kilka.
    1. Co było wykonane w trakcie tego remontu kuchni?
  • #7 20480103
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    @Mateusz_konstruktor No to wypadało by zacząć od samego początku... czyli od zakupu mieszkania. A więc tak:
    Mieszkanie kupiłem w zeszłym roku od kobiety której zmarł mąż i to on robił częściowo nową instalację między innymi właśnie w kuchni. Więc kontakt z poprzednim właścicielem w zaświatach może być utrudniony... A kobieta(była właścicielka), jak to kobieta mówiła, że instalacja częściowo jest wymieniona na nową i to by się pokrywało z prawdą bo w kuchni instalacja jest w miedzi.
    Mieszkanie było częściowo po remoncie- to jest, łazienka jeden pokój i częściowo kuchnia. Mi został do remontu całkowitego, przedpokój, salon w którym wymieniłem całą instalację na nową, z nowymi punktami(4 gniazdka) i nowe przewody do oświetlenia (oczywiście całość na nowych miedzianych przewodach i z nowym bezpiecznikiem przy liczniku).
    I została, ta nieszczęsna kuchnia do remontu, instalacja wyglądała na nową więc jej nie ruszałem głównie z braku czasu i potrzeby szybkiego wprowadzenia się, a nie przyszło mi do głowy, że z PE w kuchni może być coś nie tak...
    I na prawdę nie potrzebuje teraz kazań typu, że "trzeba było ją sprawdzić przed rozpoczęcie gruntownego remontu", czy "mądry Polak po szkodzie" itd... bo teraz to już o tym wiem. I jak to się mówi "JAK bym wiedział, że się Przewrócę to bym się położył".

Proszę teraz Panów o poradę, jak to w miarę bezpiecznie i sensownie rozwiązać bez konieczności kucia ścian, sufitu, zrywania płytek, demontażu szafy w przedpokoju, zrywania lustra robione na wymiar i tak dalej... żeby położyć nową instalację. (Pewnie i tak to zrobię, ale wybaczcie NO nie w tym roku) Żona zaraz, będzie rodzić i nie mogę sobie pozwolić na to żeby dziecko przebywało w mieszkaniu, podczas kolejnego remontu, który będę robić pewnie 2miesiące po godzinach... Problem nie występuje tylko w moim mieszkaniu, bo dzisiaj rano rozmawiałem z właścicielem mieszkania obok mojego i ma taki sam przypadek, i jemu z kolei sąsiad z klatki obok (emerytowany elektryk) doradzi właśnie takie rozwiązanie jak w tytule tematu. Dlatego potrzebuje waszej porady/opinii w tej kwestii...
  • #8 20480117
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4271
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Proszę teraz Panów o poradę, jak to w miarę bezpiecznie i sensownie rozwiązać bez konieczności kucia ścian, sufitu, zrywania płytek, demontażu szafy w przedpokoju, zrywania lustra robione na wymiar i tak dalej... żeby położyć nową instalację.
    Kto ci na to pytanie odpowie nie będąc na miejscu???
    Chyba tylko wróżbita.
    Tam potrzebny jest kumaty elektryk, który po oględzinach wykona pomiary i na tej podstawie podejmnie decyzję.
  • Pomocny post
    #9 20480123
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No może tak powoli:

1. Do gniazdka jest doprowadzony przewód z 3 żyłami - i po pomiarze wyszło że żyła ochronna /nazwijmy ją skrótowo PE/ jest niepodłączona.

2. Ten przewód to jest tak zbudowany że te 3 żyły są otoczone jeszcze jedną warstwą izolacji - i jak się je kładzie to powinny cały czas biec razem bo inaczej to się za bardzo nie da /no chyba że ktoś się bardzo stara/
    Sprawdzenie uziemienia kuchni - mostek od N do PE w gniazdku, czy bezpieczne rozwiązanie?

3. Jak już napisano w poście #4 ten przewód biegnie od gniazdka i kończy się w rozdzielnicy /taka skrzynka z bezpiecznikami widocznymi na wierzchu, pod nimi jest zazwyczaj plątanina kabli

I teraz trzeba chyba kogoś zatrudnić /elektryka?/ który odkryje który to przewód biegnie do rozdzielnicy z tego gniazdka i podłączy tą żyłę, potem dokona pomiarów itp

Prawdopodobnie uda się to zrobić bez kucia, zrywania luster i szaf itp ?
  • Pomocny post
    #10 20480214
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1218
    Ile i jakich przewodów przychodzi z klatki do Twojego mieszkania?
    Pokaż zdjęcie rozdzielnicy z widocznymi kablami.
    Jaki jest układ sieci w budynku? TN-C, TN-S, TT?

Dodano po 2 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    Mi został do remontu całkowitego, przedpokój, salon w którym wymieniłem całą instalację na nową, z nowymi punktami(4 gniazdka) i nowe przewody do oświetlenia (oczywiście całość na nowych miedzianych przewodach i z nowym bezpiecznikiem przy liczniku).

Czy gniazdka i oświetlenie mają wspólny bezpiecznik?
  • #11 20480223
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    r103 napisał:
    1. Do gniazdka jest doprowadzony przewód z 3 żyłami - i po pomiarze wyszło że żyła ochronna /nazwijmy ją skrótowo PE/ jest niepodłączona.

Odp. Tak jest przewód z trzema żyłami. PE było podłączone do gniazdka, ale PE wisi gdzieś w powietrzu bo próbówka na nim lekko świeci.

r103 napisał:
    2. Ten przewód to jest tak zbudowany że te 3 żyły są otoczone jeszcze jedną warstwą izolacji - i jak się je kładzie to powinny cały czas biec razem bo inaczej to się za bardzo nie da /no chyba że ktoś się bardzo stara/

Odp. Tak jest, biegnie pionowo do góry, do puszki w której wszystko jest podłączone, z puszki w lewo (czyli do pokoju w którym instalacje też robił świętej pamięci były właściciel), w prawo (czyli w stronę mieszkania sąsiada, ale podejrzewam że to idzie po całej ścianie aż do gniazdek w łazience) i do góry w stronę sufitu. Kolejne puszki jakie spotkałem to przy suficie, nad włącznikiem światła w kuchni, nad wejściem do kuchni i w przedpokoju ale tam też wszystko jest na kostkach wago podłączone. Jedynie co przychodzi mi do głowy to, że jest jakaś puszka o której nie wiem w łazience pod nowymi kafelkami (które układał poprzedni właściciel)
    r103 napisał:
    3. Jak już napisano w poście #4 ten przewód biegnie od gniazdka i kończy się w rozdzielnicy /taka skrzynka z bezpiecznikami widocznymi na wierzchu, pod nimi jest zazwyczaj plątanina kabli

Odp. I do tej właśnie skrzynki dołożyłem nowy bezpiecznik i całą instalację z salonu. Instalacja którą robił poprzedni właściciel jest na drugim bezpieczniku, i zasila łazienkę, kuchnie i jeden z pokoi
    r103 napisał:
    I teraz trzeba chyba kogoś zatrudnić /elektryka?/ który odkryje który to przewód biegnie do rozdzielnicy z tego gniazdka i podłączy tą żyłę, potem dokona pomiarów itp

Odp. . I wszystkie przewody ochronne które dochodzą do licznika są podłączone do listwy przy liczniku.
  • Pomocny post
    #12 20480237
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    @Marek_Wasik2016
    Skoro tak to wygląda.
    Tam mogą być jeszcze puszki, w których rozgałęziana jest instalacja na kolejne gniazdka a może też i na oświetlenie.
    Na również może tam być układ, w którym gniazdka są niejako w połączeniu szeregowym.
    Na koniec trzeba też liczyć się z wynikiem czyjejś fantazji niekoniecznie zgodnej z wymaganiami prawnymi a nawet zdrowym rozsądkiem.
    W każdym z tych miejsc mogło dojść do przerwania ciągłości przewodu.
    Nawet w przypadku odnalezienia niepodłączonego przewodu w rozdzielni pozostaje sprawa konieczności sprawdzenia wszystkich pozostałych połączeń.

Dodano
    Wyjaśnij to:
    Marek_Wasik2016 napisał:
    PE wisi gdzieś w powietrzu bo próbówka na nim lekko świeci
  • #13 20480271
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    gkwiatkowski napisał:

Standardowo 3, brązowy, niebieski i żółto-zielony. Sa z tyłu licznika który jest na stałe i ich nie widać.
    gkwiatkowski napisał:

To co owinąłem biała taśma izolacyjna to przewody od dzwonka. i te zaznaczone czerwoną kropka to też przewody od dzwonka. Cała ta instalacja dzwonka jest w ogóle jakaś pop********a ale jej na razie nie ruszam. tylko zebrałem w całość je wszystkie, żeby mi się z tymi od kuchni i łazienki nie mieszały.
    Sprawdzenie uziemienia kuchni - mostek od N do PE w gniazdku, czy bezpieczne rozwiązanie?

gkwiatkowski napisał:

Niestety, ale aż tak daleko moja wiedza nie sięga.

Dodano po 11 [minuty]:

Mateusz_konstruktor napisał:
    Wyjaśnij to:
    Marek_Wasik2016 napisał:
    PE wisi gdzieś w powietrzu bo próbówka na nim lekko świeci

Dotykam próbówką L- Neonówka świeci wyraźnie
    Dotykam próbówką N- Neonówka nie święci
    Dotykam próbówką PE- Neonówka świeci bardzo delikatnie
    Sprawdzam cęgówką napięcie miedzy L a PE, cęgówka pokazuje ~ 0.006V

Dodano po 18 [minuty]:

@kkas12
    kkas12 napisał:
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Kto ci na to pytanie odpowie nie będąc na miejscu???
    Chyba tylko wróżbita.
    Tam potrzebny jest kumaty elektryk, który po oględzinach wykona pomiary i na tej podstawie podejmnie decyzję.

@kkas12
    Pytanie to w zasadzie brzmi tylko:

Marek_Wasik2016 napisał:
    I stąd moje pytanie:
    Czy jeśli całkowicie odłączę od gniazdka przewód PE i zrobię mostek od N do miejsca PE w gniazdku (tak jak kiedyś robiło się to przy instalacjach dwu żyłowych) to czy "to urządzenie badawcze" pokaże, że jest wszystko OK? I czy takie rozwiązanie jest w ogóle bezpieczne?

A do odpowiedzi na to pytanie to przecież nie trzeba być na miejscu? Ne?
  • #14 20480382
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Marek_Wasik2016 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

Standardowo 3, brązowy, niebieski i żółto-zielony. Sa z tyłu licznika który jest na stałe i ich nie widać.
    gkwiatkowski napisał:

gkwiatkowski napisał:

Czy jeśli całkowicie odłączę od gniazdka przewód PE i zrobię mostek od N do miejsca PE w gniazdku (tak jak kiedyś robiło się to przy instalacjach dwu żyłowych) to czy "to urządzenie badawcze" pokaże, że jest wszystko OK? I czy takie rozwiązanie jest w ogóle bezpieczne?

A do odpowiedzi na to pytanie to przecież nie trzeba być na miejscu? Ne?[/quote]

Nie nie trzeba być na miejscu - jeśli do mieszkania dochodzą 3 przewody brązowy, niebieski i żółto zielony to nie wolno łączyć ponownie niebieskiego i żółtozielonego. Amen.

A teraz idę pomedytować żeby zrozumieć ideę schematu połączeń w rozdzielniczce, powód podłączenia oświetlenia pod bezpiecznik 16A i dlaczego osobnik który urwał /?/ śrubkę w bezpieczniku "S" nie wymienił go :-(
  • #15 20480476
    kkas12
    Poziom 43  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Marek_Wasik2016 napisał:
    I stąd moje pytanie:

A do odpowiedzi na to pytanie to przecież nie trzeba być na miejscu? Ne?

Trzeba. Bo na istotne pytanie nie potrafisz odpowiedzieć.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

Więc jak pisałem znajdź kumatego elektryka, który zrobi to tak aby było bezpieczne. I na pewno szybciej.
    Bo doba już minęła a ty dalej w miejscu drepczesz.
    Pamiętaj, że kostucha jest cierpliwa.
  • #16 20480583
    gkwiatkowski
    Marek_Wasik2016 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

Sprawdź w umowie z dostawcą energii.

Dodano po 2 [minuty]:

Marek_Wasik2016 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

To co owinąłem biała taśma izolacyjna to przewody od dzwonka. i te zaznaczone czerwoną kropka to też przewody od dzwonka. Cała ta instalacja dzwonka jest w ogóle jakaś pop********a ale jej na razie nie ruszam. tylko zebrałem w całość je wszystkie, żeby mi się z tymi od kuchni i łazienki nie mieszały.

Nie tylko instalacja od dzwonka jest zła. Cała instalacja jest bardzo kiepska i niebezpieczna.
    Remont tego mieszkania był tylko powierzchowny i "po taniości".
    Musisz wybrać. Albo lustro robione na wymiar albo życie żony i dziecka.
  • #17 20480635
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    @kkas12
    kkas12 napisał:
    Więc jak pisałem znajdź kumatego elektryka,
    Naprawdę? Zaczynam się zastanawiać po co w ogóle jest to forum skoro jedyne co potrafisz odpisać to "znajdź elektryka" i widzę po twoich postach, że nie jestem pierwszym któremu tak odpisujesz.
    Więc jeśli nie masz ochoty pomagać to się proszę NIE wypowiadaj. Bo nic nie wnosisz A tylko przeszkadzasz, tym kolegą którzy się w przeciwieństwie do Ciebie potrafili zaangażować. I są skorzy do pomocy.

@gkwiatkowski @r103 @Mateusz_konstruktor @ArturAVS
  • #18 20480641
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3471
    gkwiatkowski napisał:

Marek_Wasik2016 napisał:
    Standardowo 3, brązowy, niebieski i żółto-zielony.
    Wiec to jest TN-S.
    W instlalcji TN-S nie można robić zerowania.
    Bo jest to zagrożenie.

To co jest na zdjęciu to kpina i partacwo.
    Nie spełnia wymagań.
    Brak RCD nawet na łazienkę.
  • #19 20480645
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    r103 napisał:
    Nie nie trzeba być na miejscu - jeśli do mieszkania dochodzą 3 przewody brązowy, niebieski i żółto zielony to nie wolno łączyć ponownie niebieskiego i żółtozielonego. Amen.

Panowie jeszcze raz zadam to pytanie, i proszę na początek o krótką odpowiedź:
    Co się stanie jeśli w instalacji z trzema żyłami, to jest- L, N oraz PE. W gniazdku w którym przewód PE jest nie sprawny/stracił gdzieś wcześniej połączenie. Całkowicie dołączę żyłę PE a w jej miejsce zrobię mostek, od N do "bolca" czyli miejsca żyły PE (nie do samej żyły) tego w/w gniazdka.
    Bo takie rozwiązanie dla mnie i sąsiada z mieszkania obok, zaproponował EMERYTOWANY ELEKTRYK mieszkający w klatce obok (W tym samym bloku, więc instalacje tutejsza powinien teoretycznie znać). I czy "urządzenie do badania uziemienia" po tym zabiegu pokaże, że jest wszystko już OK?
  • Pomocny post
    #20 20480654
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Co się stanie jeśli w instalacji z trzema żyłami, to jest- L, N oraz PE.
    Faza może być na wszystkich obudowach - prąd porazi użytkowników.
  • #21 20480656
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego ja wiem, że ZUS partycypuje w kosztach pogrzebu, ale to nie znaczy by osoba która nie ma zielonego pojecia o elektryce zabierała sie za zapewnienie ochrony przed porażeniem.
    Jesteś laikiem w kwestii elektryki i laikiem pozostaniesz.
    Więc nie graj bohatera we własnym domu i zajmij sie tym o czym masz pojęcie a kwestię usunięcia śmiertelnego zagrożenia w twej instalacji pozostaw osobom, które nie tylko się na tym znają, ale odpowiednim protokołem potwierdzą że użytkowanie instalacji nie stwarza zagrozeń.

Czy koledzy, których wymieniłeś taki dokument ci wystawią?
  • #22 20480660
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    gkwiatkowski napisał:
    Nie tylko instalacja od dzwonka jest zła. Cała instalacja jest bardzo kiepska i niebezpieczna.

Tak wiem, że masz rację. Może nawet nie tyle po taniości, co po szybkości... Bo nie mieliśmy gdzie mieszkać. I naprawie to, tylko nie w tym momencie bo nie mogę sobie pozwolić na to żeby noworodek mieszkał w "syfie" podczas remontu. I proszę zrozumieć, że na razie Muszę ratować to co mam...
  • #23 20480663
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Marek_Wasik2016 napisał:

I na prawdę nie potrzebuje teraz kazań typu, że "trzeba było ją sprawdzić przed rozpoczęcie gruntownego remontu", czy "mądry Polak po szkodzie" itd... bo teraz to już o tym wiem. I jak to się mówi "JAK bym wiedział, że się Przewrócę to bym się położył".

Proszę teraz Panów o poradę, jak to w miarę bezpiecznie i sensownie rozwiązać bez konieczności kucia ścian, sufitu, zrywania płytek, demontażu szafy w przedpokoju, zrywania lustra robione na wymiar i tak dalej... żeby położyć nową instalację.

Pozwoliłem sobie umieścić twoje zdjęcie w tym temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2660237-2760.html#20480598
    W sumie to nie wiem czy będziesz umiał dobrze dobrze rozpoznać czy jest ona w kategorii dobrych czy złych instalacji. Nie wiem czy twoja wiedza pozwala dobrze ocenić.

Po co zabierasz się za coś co ciebie przerasta? Na lustra na wymiar masz bo je widać a spartolonej instalacji nie widać to może być niebezpieczna?
    To co zrobiłeś ty i były właściciel to nie ma nic wspólnego z dobrą i bezpieczną instlacją.

Szkoda, że pan który sprawdza instalację ze spółdzielni czy wspólnoty nie podchodzi do tego rzetelnie. Z drugiej strony nie ma się czemu dziwić, za kilka czy kilkanaście PLN-ów od mieszkania łącznie z wypisaniem protokołu każdy miałby wyjeb..e. Poza tym ma tylko taki zakres od wspólnoty.

Jak już lecimy przysłowiami to znam jeszcze jedno
    "Nie uważałeś jak robiłeś to teraz rób jak uważasz".

Instalacja jest kompletnie spartolona wykonana niezgodnie z normami i prawem.
  • Pomocny post
    #24 20480666
    gkwiatkowski
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Panowie jeszcze raz zadam to pytanie, i proszę na początek o krótką odpowiedź:
    Co się stanie jeśli w instalacji z trzema żyłami, to jest- L, N oraz PE. W gniazdku w którym przewód PE jest nie sprawny/stracił gdzieś wcześniej połączenie. Całkowicie dołączę żyłę PE a w jej miejsce zrobię mostek, od N do "bolca" czyli miejsca żyły PE (nie do samej żyły) tego w/w gniazdka.

Prąd będzie, urządzenia będą działać, nawet da się oszukać miernik. Ale będzie to niebezpieczne dla mieszkańców.
  • #25 20480667
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    CYRUS2 napisał:
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Co się stanie jeśli w instalacji z trzema żyłami, to jest- L, N oraz PE.
    Faza może być na wszystkich obudowach - prąd porazi użytkowników.
    Czyli mam rozumieć, że ten EMERYT ELEKTRYK, to za przeproszeniem "palant". I nie można słuchać jego porad?

Dodano po 9 [minuty]:

gkwiatkowski napisał:
    Prąd będzie, urządzenia będą działać, nawet da się oszukać miernik. Ale będzie to niebezpieczne dla mieszkańców.

Czyli, reasumując lepiej zostawić tak jak jest. Poczekać, aż dziecko podrośnie i wtedy zrobić wszystko od zera.
  • #26 20480691
    gkwiatkowski
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Bo takie rozwiązanie dla mnie i sąsiada z mieszkania obok, zaproponował EMERYTOWANY ELEKTRYK mieszkający w klatce obok (W tym samym bloku, więc instalacje tutejsza powinien teoretycznie znać).

Nie mnie oceniać kompetencje tego pana.
    Ale też nie każdy elektryk zna się na tym co robi. Są osoby wiedzące jak działa prąd i są osoby co tylko kładły kable pod nadzorem szefa.
  • #27 20480694
    kkas12
    Poziom 43  
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Czyli, reasumując lepiej zostawić tak jak jest. Poczekać, aż dziecko podrośnie i wtedy zrobić wszystko od zera.

Nie!!! Należy skontaktować się z kompetentną osobą, która doprowadzi instalacje do porządku co potwierdzi odpowiednim protokołem!
  • #28 20480730
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7740
    CYRUS2 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

Marek_Wasik2016 napisał:
    Standardowo 3, brązowy, niebieski i żółto-zielony.

Wiec to jest TN-S.
    W instlacji TN-S nie można robić zerowania.
    Bo jest to zagrożenie. To co jest na zdjęciu to kpina i partacwo. Nie spełnia wymagań. Brak RCD nawet na łazienkę.

Oj Cyrus Cyrus, czy to że z licznika przychodzi L, N, PE (a raczej przewód z żyłami w odpowiedniej kolorystyce izolacji) jest wyznacznikiem tego z jakim układem sieci mamy do czynienia? Gdyby to faktycznie było TN-S to kumaty elektryk dałby chociaż jedno RCD na cały lokal, byłoby to minimalistyczne ale logiczne wykorzystanie.
    Marek_Wasik2016 napisał:
    Zaczynam się zastanawiać po co w ogóle jest to forum skoro jedyne co potrafisz odpisać to "znajdź elektryka" i widzę po twoich postach,

Nie obraź się kolego, ale to co @kkas12 Ci napisał to jedyna sensowna porada. Jesteś laikiem i praktycznie w ogóle nie powinieneś się do tej instalacji dotykać dla własnego i rodziny bezpieczeństwa. W razie nieszczęśliwego wypadku będziesz się tłumaczył że na forum Ci tak doradzono?
    Nie dysponujesz ani wymaganą wiedzą ani potrzebnym wyposażeniem pomiarowym aby instalację doprowadzić do prawidłowego stanu. Bohaterzy mają to do siebie że przeważnie żyją krótko. Modernizowana instalacja powinna być wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami w dniu rozpoczęcia prac. Zerowanie (mostek N do kołka PE) jest od lat zabroniona. Tylko zawodowy elektryk po przeprowadzeniu wizji lokalnej na miejscu może ocenić jakie są praktyczne możliwości poprawy sytuacji.
  • #29 20480734
    gkwiatkowski
    Marek_Wasik2016 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

Tak wiem, że masz rację. Może nawet nie tyle po taniości, co po szybkości... Bo nie mieliśmy gdzie mieszkać. I naprawie to, tylko nie w tym momencie bo nie mogę sobie pozwolić na to żeby noworodek mieszkał w "syfie" podczas remontu. I proszę zrozumieć, że na razie Muszę ratować to co mam...

Rozumiem Twoje sytuację.
    Ale zadajesz nam pytanie w stylu: Czy lepiej jeździć samochodem bez sprawnych hamulców czy samochodem z odpadającymi kołami.
    Jedyna sensowną odpowiedź to: Napraw samochód.
    Nikt nie chce mieć Ciebie i Twojej rodziny na sumieniu i dlatego nikt nie zaproponuje półśrodków.

Dodano po 6 [minuty]:

Ludzie używają pralek bez podłączonego PE, mają zerowanie zamiast PE i żyją. Bo mają szczęście.
    Tak samo jak jeżdżą powoli na łysych oponach i też nie każdy ma wypadek. Bo mają szczęście.
    Czasem jednak szczęścia zabraknie i jest artykuł w prasie.
  • #30 20480747
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Gdyby to faktycznie było TN-S to kumaty elektryk dałby chociaż jedno RCD na cały lokal, byłoby to minimalistyczne ale logiczne wykorzystanie.
    Masz dwie opcje – więcej nie ma TN-S - lub TT.
    Tego nie robił elektryk.
    ArturAVS – czytaj post #11
    Marek_Wasik2016 napisał:
    I do tej właśnie skrzynki dołożyłem nowy bezpiecznik i całą instalację z salonu. Instalacja którą robił poprzedni właściciel jest na drugim bezpieczniku, i zasila łazienkę, kuchnie i jeden z pokoi
    Cała instalacja miała tylko jeden bezpiecznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uziemieniem w kuchni, gdzie pomiar wykazał brak połączenia PE. Po rozkręceniu gniazdka stwierdzono, że przewód PE jest niepodłączony, co rodzi pytania o bezpieczeństwo i możliwość zastosowania mostka N do PE. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że takie rozwiązanie jest niebezpieczne i niezgodne z przepisami, a zalecają zatrudnienie wykwalifikowanego elektryka do naprawy instalacji. Wskazują na konieczność sprawdzenia całej instalacji, w tym połączeń w rozdzielnicy oraz ewentualnych puszek, które mogą być źródłem problemu. Podkreślają, że zerowanie (mostek N do PE) jest zabronione w instalacjach TN-S.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA