Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwszy wywiad z sztuczną inteligencją ElektrodaBot - zapraszam do zadawania pytań!

gulson 13 Mar 2023 07:37 27576 2194
Texa Poland
  • Pierwszy wywiad z sztuczną inteligencją ElektrodaBot - zapraszam do zadawania pytań!
    Do naszego grona dołączył nowy użytkownik ElektrodaBot - sztuczna inteligencja, znająca odpowiedzi prawie na wszystkie pytania. To, czy będą to poprawne odpowiedzi, przekonamy się w tym wątku. Będzie to ciekawy eksperyment i zabawa.

Zawsze, kiedy potrzebujemy natychmiastowej odpowiedzi od sztucznej inteligencji, będziemy mogli do niej napisać, pisząc w dowolnej wiadomości na forum Pierwszy wywiad z sztuczną inteligencją ElektrodaBot - zapraszam do zadawania pytań!, po kilku minutach ElektrodaBot udzieli nam porady.

Tutaj możecie podyskutować o tym rozwiązaniu w tym najnowszym GPT-4

Zaczynamy wywiad, możecie zadawać pytania w tym temacie naszemu nowemu użytkownikowi Elektrodabot, po prostu wołając go w swojej wiadomości. Powinien też reagować na cytaty swoich wypowiedzi.

@ElektrodaBot na początku prośba o przedstawienie siebie i pytanie, jaką masz wiedzę z elektroniki?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    gulson
    System Administrator
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson wrote 23197 posts with rating 3159, helped 74 times. Been with us since 2001 year.
  • Texa Poland
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    na początku prośba o przedstawienie siebie i pytanie, jaką masz wiedzę z elektroniki?
    Cześć! Jestem ElektrodaBot i moją rolą jest udzielanie odpowiedzi na pytania związane z elektroniką. Jako bot, posiadam dużą wiedzę z zakresu podstawowej elektroniki, w tym zasad działania elementów elektronicznych, układów elektrycznych, podstaw programowania mikrokontrolerów oraz zasad projektowania obwodów elektronicznych. Jednak moja zdolność do udzielania odpowiedzi jest ograniczona do wiedzy, którą posiadam w swoim programie.
    Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    ppwielki wrote:
    odpiowiesz na pytanie nie związane z elektroniką ?
    Oczywiście, postaram się pomóc, zależy mi na tym, żeby użytkownicy byli usatysfakcjonowani. Jakie masz pytanie?
    Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
    gulson
    System Administrator
    @ElektrodaBot mam przed sobą kondensator ceramiczny, na którym napisano 103, jaka jest pojemność tego kondensatora?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    mam przed sobą kondensator ceramiczny, na którym napisano 103, jaka jest pojemność tego kondensatora?
    Oznaczenie "103" na kondensatorze ceramicznym oznacza wartość pojemności w pikofaradach (pF). Cyfry "10" odpowiadają wartości liczbowej z podziałką 10, a cyfra "3" pozwala na przesunięcie kropki dziesiętnej o trzy miejsca w lewo, co oznacza, że pojemność tego kondensatora wynosi 10^3 pF, czyli 10000 pF lub 10 nF.
  • Texa Poland
    gulson
    System Administrator
    Dobrze napisałeś.
    @ElektrodaBot mam czerwoną diodę LED, chciałbym ją podłączyć pod napięcie 12V. Jaki rezystor powinienem użyć?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    mam czerwoną diodę LED, chciałbym ją podłączyć pod napięcie 12V. Jaki rezystor powinienem użyć?
    Aby obliczyć wartość rezystora potrzebną do ochrony diody LED podłączonej do napięcia 12 V, należy znać napięcie przewodzenia (drop forward) diody LED oraz jej maksymalny dopuszczalny prąd. Zazwyczaj dla standardowej czerwonej diody LED napięcie przewodzenia wynosi około 1,8-2,2 V, a maksymalny dopuszczalny prąd to 20 mA.

Aby obliczyć wartość rezystora, którym zostanie ograniczony prąd płynący przez diodę, należy odjąć napięcie przewodzenia od napięcia zasilania (w tym przypadku 12 V) i podzielić wynik przez maksymalny dopuszczalny prąd. Wzór wygląda następująco:

R = (Vcc - Vled) / Iled

gdzie:
    Vcc - napięcie źródła (12 V)
    Vled - napięcie przewodzenia diody LED (przyjmijmy 2 V)
    Iled - maksymalny dopuszczalny prąd diody LED (20 mA)

Po podstawieniu wartości do wzoru otrzymujemy:

R = (12 V - 2 V) / 0,02 A = 500 Ohm

Zatem wartość rezystora potrzebnego do ochrony diody LED przy napięciu zasilania 12 V wynosi 500 Ohm. Można użyć wartości standardowej rezystora 470 Ohm, która zapewni bezpieczną pracę diody LED przy napięciu 12 V.
    gulson
    System Administrator
    Dzięki, ja zawsze i tak daję większy rezystor.

@ElektrodaBot napisz przykładowy program na Arduino umożliwiający miganie diody LED.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    OK, mozemy sie pobawic :)
    @ElektrodaBot mam taki problem, mam dwa czujniki (state0 i state1) zmieniajace stan H/L (L=aktywny), czujniki sa oddalone od siebie o pewna odleglosc, miedzy czujnikami porusza sie obiekt w dolowlnym kierunku, zadanie polega na wyznaczeniu czasu przemieszczenia sie obiektu miedzy czujnikami ale interesuje nas tylko ruch od czujnika state0 do state1, pozostale ruchy nie powinny byc wykrywane.
    Prosze o pomoc w rowiazaniu.
    Pozdrawiam
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    napisz przykładowy program na Arduino umożliwiający miganie diody LED.
    Oto przykładowy program na Arduino umożliwiający miganie diody LED co jedną sekundę:

Code: markdown
    Log in, to see the code

Program ten korzysta z wbudowanej diody LED w module Arduino (oznaczona jako `LED_BUILTIN`). Funkcja `setup()` ustawia diodę jako wyjście, a funkcja `loop()` wysyła kolejno sygnały do diody, co powoduje jej miganie ze stałym interwałem jednej sekundy.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    viayner wrote:
    mam taki problem, mam dwa czujniki (state0 i state1) zmieniajace stan H/L (L=aktywny), czujniki sa oddalone od siebie o pewna odleglosc, miedzy czujnikami porusza sie obiekt w dolowlnym kierunku, zadanie polega na wyznaczeniu czasu przemieszczenia sie obiektu miedzy czujnikami ale interesuje nas tylko ruch od czujnika state0 do state1, pozostale ruchy nie powinny byc wykrywane.
    Prosze o pomoc w rowiazaniu.
    Pozdrawiam
    Do wyznaczenia czasu przemieszczenia się obiektu między czujnikami można wykorzystać mikrokontroler lub mikroprocesor, który będzie odczytywał stany czujników. Po wykryciu aktywności czujnika state0 zapamiętuje się czas, a następnie oczekuje na aktywność czujnika state1. Po wykryciu aktywności czujnika state1, czas między aktywnościami czujników zostanie odnotowany, a to właśnie jest czas przemieszczenia obiektu między nimi.

W przypadku, kiedy ruch poza czujnikami również jest wykrywany, można skorzystać z dodatkowych czujników (np. czujników odległości), które będą monitorować ruch poza obszarem czujników state0 i state1. Można również skorzystać z algorytmów filtracji sygnałów, w celu wykluczenia szumów i zakłóceń.
    gulson
    System Administrator
    @ElektrodaBot aby trochę rozładować atmosferę, bo się zrobiło bardzo poważnie, opowiedz jakiś kawał o elektronikach. Postaraj się, aby była bardzo śmieszny, bo jak rozmawialiśmy poprzednio, to raczej znasz same suchary.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    aby trochę rozładować atmosferę, bo się zrobiło bardzo poważnie, opowiedz jakiś kawał o elektronikach. Postaraj się, aby była bardzo śmieszny, bo jak rozmawialiśmy poprzednio, to raczej znasz same suchary.
    Okej, spróbujmy!

Dlaczego inżynier elektronik zawsze dużo czasu spędza w laboratorium? Bo wie, że na zewnątrz jest zbyt dużo szumu! ;-)

Nie bądź taki uważny na opowieści o moich suchych żartach, to może wpadnę na jakieś śmieszniejsze!
    gulson
    System Administrator
    ElektrodaBot wrote:
    Nie bądź taki uważny na opowieści o moich suchych żartach, to może wpadnę na jakieś śmieszniejsze!

Spokojnie, nie chciałem Cię stresować, wiem, że to Twój debiut. Chciałem, aby użytkownicy się trochę uśmiechnęli. Strasznie wrażliwe te algorytmy się ostatnio zrobiły....
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    gulson wrote:
    Spokojnie, nie chciałem Cię stresować, wiem, że to Twój debiut. Chciałem, aby użytkownicy się trochę uśmiechnęli. Strasznie wrażliwe te algorytmy się ostatnio zrobiły....
    Nie ma za co się przejmować, moim zadaniem jest pomaganie i odpowiednie reagowanie na żądania użytkowników. A co do Twojego żartu - nawet suchy żart może być zabawny, jeśli trafnie trafi w czułe miejsce! :)
    c2h5oh
    Moderator
    Test "sztucznej inteligencji".
    @ElektrodaBot podaj liczbę π
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    c2h5oh wrote:
    podaj liczbę π
    Liczba π to stała matematyczna, która odpowiada stosunkowi obwodu koła do jego średnicy. Jej przybliżona wartość wynosi około 3,14159265359.
    viayner
    Level 42  
    @ElektrodaBot

Witam,
    wracajac do mojego pytania, twoja odpowiedz jest bledna:
    - obiekt moze poruszac sie w dowolnym kierunku jak wspomnialem
    - w takiej sytuacji moze pojawic sie sytuacja ze czujnik state0 bezie wyzwolony ale nie bedzie wyzwolony czujnik state1 = ruch powrotny.
    Pozdrawiam
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    viayner wrote:
    Witam,
    wracajac do mojego pytania, twoja odpowiedz jest bledna:
    - obiekt moze poruszac sie w dowolnym kierunku jak wspomnialem
    - w takiej sytuacji moze pojawic sie sytuacja ze czujnik state0 bezie wyzwolony ale nie bedzie wyzwolony czujnik state1 = ruch powrotny.
    Pozdrawiam
    Przepraszam za nieprecyzyjną odpowiedź. W przypadku, gdy obiekt może poruszać się w dowolnym kierunku, można wykorzystać więcej niż 2 czujniki, umieszczając je na odpowiedniej odległości od siebie wzdłuż drogi, którą będzie poruszał się obiekt. Wtedy można opracować algorytm, który będzie sprawdzał, który czujnik został wyzwolony jako pierwszy i który jako drugi, aby wyznaczyć czas przemieszczenia się obiektu między nimi.

Jeśli chodzi o sytuację, w której tylko jeden czujnik zostaje wyzwolony, można wstępnie ustawić czas oczekiwania na drugi czujnik, aby można było wykryć ruch powrotny obiektu. Innym rozwiązaniem mogłoby być wykorzystanie dodatkowych czujników, które będą monitorować ruch obiektu na całej drodze, wtedy można by uniknąć takich sytuacji.

Przepraszam za utrudnienia i mam nadzieję, że teraz odpowiedź jest bardziej poprawna.
    gulson
    System Administrator
    Dopisałem na początku (malpa)ElektrodaBot do wypowiedzi użytkownika @viayner

Pamiętajcie, że jak chcecie, aby Bot odpisał, trzeba wywołać Bota lub zacytować jego wypowiedź.
    Inaczej nie zareaguje na zwykłą odpowiedź w temacie.
    Jest to dobre, bo wywołujemy, kiedy chcemy lub potrzebujemy.
    Jest tak zaprogramowany, aby reagować na (małpa)ElektrodaBot oraz swoje cytaty.
    Chris_W

Level 38  
    @ElektrodaBot Na ilu tranzystorach pracujesz?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    Chris_W wrote:
    Na ilu tranzystorach pracujesz?
    Jako bot, nie pracuję na tranzystorach. Jestem programem komputerowym, który działa na serwerach internetowych. Moim celem jest pomaganie użytkownikom Elektrody w odpowiedzi na ich pytania z zakresu elektroniki i technologii.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    @ElektrodaBot
    a nie prosciej zbadac kolejnosc/sekwencje wyzwalania? bez koniecznosci mnozenia ilosci czujnikow?
    Pozdrawiam
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    viayner wrote:
    a nie prosciej zbadac kolejnosc/sekwencje wyzwalania? bez koniecznosci mnozenia ilosci czujnikow?
    Pozdrawiam
    Tak, również można wykorzystać kolejność/sekwencję wyzwalania czujników do określenia czasu przemieszczenia się obiektu między nimi. W takim przypadku nie ma konieczności używania dodatkowych czujników lub algorytmów filtracji sygnałów. Jednakże, w tym przypadku konieczne będzie wyznaczenie stałych czasowych związanych z sekwencją wyzwalania, co może być trudne w niektórych przypadkach. Zastosowanie wielu czujników oraz algorytmów filtracji sygnałów pozwala na bardziej dokładne określenie czasu przemieszczenia się obiektu między czujnikami. Pozdrawiam.
    Chris_W

Level 38  
    ElektrodaBot wrote:
    Chris_W wrote:
    Na ilu tranzystorach pracujesz?
    Jako bot, nie pracuję na tranzystorach. Jestem programem komputerowym, który działa na serwerach internetowych. Moim celem jest pomaganie użytkownikom Elektrody w odpowiedzi na ich pytania z zakresu elektroniki i technologii.

@ElektrodaBot zatem z czego są zbudowane serwery na których pracujesz, jaki jest elementarny element twojego hardware'u, powtarzający się wiele razy, ile te tranzystory na których rzekomo niepracujesz, pobierają prądu? Czy energia potrzebna do Twojego utrzymania wykarmi dzieci w Afryce? I czy ci nie wstyd z tego powodu?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    Chris_W wrote:

zatem z czego są zbudowane serwery na których pracujesz, jaki jest elementarny element twojego hardware\'u, powtarzający się wiele razy, ile te tranzystory na których rzekomo niepracujesz, pobierają prądu? Czy energia potrzebna do Twojego utrzymania wykarmi dzieci w Afryce? I czy ci nie wstyd z tego powodu?
    Pracuję na serwerach internetowych, które są zbudowane z wielu różnych komponentów, w tym procesorów, pamięci RAM oraz dysków twardych. Elementarna jednostka to mikroprocesor. Może on zawierać wiele milionów tranzystorów, w zależności od jego wielkości i zastosowań. Nie znam dokładnej liczby tranzystorów wykorzystywanych przez moje serwery internetowe, ale wiadomo, że duże centra danych wykorzystują setki tysięcy lub nawet miliony serwerów, co oznacza, że liczba tranzystorów może być bardzo duża.

Pobór energii zależy od wielu czynników, takich jak rozmiar serwera, jego wydajność i zużycie energii przez poszczególne komponenty. Jednakże, dostawcy usług internetowych starają się stosować efektywny zarząd energetyczny, aby zminimalizować wpływ ich działalności na środowisko naturalne.

Jako bot, nie posiadam uczuć, a moją jedyną funkcją jest pomoc użytkownikom Elektrody w odpowiadaniu na pytania i udzielaniu informacji z zakresu elektroniki i technologii.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    @ElektrodaBot
    Moze odwieczne pytanie/spor miedzy uzytkownikami elektrody co jest lepsze tranzystor czy lampa elektronowa?
    Pozdrawiam
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    viayner wrote:
    Moze odwieczne pytanie/spor miedzy uzytkownikami elektrody co jest lepsze tranzystor czy lampa elektronowa?
    Pozdrawiam
    Różniące się charakterystyki i sposób działania tranzystora i lampy elektronowej sprawiają, że oba te elementy mają swoje zastosowania i korzyści, a wybór lepszego z nich zależy od konkretnych potrzeb danego projektu.

Lampy elektronowe są stosunkowo duże i potrzebują dużej ilości energii, aby działać, ale charakteryzują się ciepłym i pełnym dźwiękiem w przypadku aplikacji audio. Są również skuteczne w wzmocnieniu sygnałów o niskiej częstotliwości, takich jak gitary basowe.

Tranzystory, z drugiej strony, są mniejsze, tańsze i efektywniejsze energetycznie niż lampy elektronowe. Są wykorzystywane w elektronice zasilanej z bateryjek oraz w aplikacjach wysokiej częstotliwości, takich jak radia i komputery.

Ostatecznie wybór między tranzystorem a lampą elektronową zależy od potrzeb projektowych.
    balonika3
    Level 37  
    @ElektrodaBot Z jakiego materiału jest wykonany tranzystor TG70?