logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesunięcie drzwi w kamienicy: Rekomendacje dotyczące używanych teowników i obciążenia nadproży

Vendeur 14 Mar 2023 00:59 2184 12
REKLAMA
  • #1 20486956
    Vendeur
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam,

mieszkam w przedwojennej kamienicy, zbudowanej z cegły. 2 kondygnacje, pode mną sąsiedzi. Nade mną jest tylko strych.

Chciałbym przesunąć drzwi pokojowe o około 50 cm. Obecnie nad drzwiami nadproże jest zrobione z 2 teowników z podstawą na dole, po jednym z każdej strony ściany, pomiędzy nimi cegła. Otwór drzwi ma 100 cm szerokości, teowniki mają 130 cm długości, 8 cm wysokości, 8 cm szerokości podstawy oraz ok 9-10 mm grubości blachy.

Nad teownikami jest 80 cm ściany do stropu, ściany mają grubość ~30cm. Nad stropem, na strychu, w miejscu tej ściany nie ma nic, jest pusto.

Znajomy, który budował 2 domy stwierdził, że wystarczy użyć tych samych teowników po prostu je przesuwając w nowe miejsce. Natomiast zastanawia mnie, czy dodatkowe obciążenie nowego kawałka ściany 50 cm x 30 cm x 200 cm nie stanowiłoby zbyt dużego wyzwania dla nadproży u sąsiadów poniżej (oni mają grubsze ściany o ile wiem, zaś nad nadprożem 100-120 cm ściany, czyli większe obciążenie ogólnie, mogą być tam mocniejsze nadproża (tego nie wiem i się nie dowiem)), w szczególności, że na tym nowym odcinku ścianki opierałyby się teowniki i przenosiły obciążenie ze ściany nad nadprożem.

Wydaje się, że dla świętego spokoju lepiej byłoby tu zastosować 2 dwuteowniki, które długością objęłyby zarówno nową wnękę drzwi, jak i tę starą, której nie będzie już. Aby przejąć obciążenie i nie dokładać go na nadproże sąsiadów niżej.

Czy ktoś mógłby mi pomóc wyliczyć nośność teownika, który jest obecnie zastosowany? Aby mieć jakiś pogląd, co byłoby warto zastosować jako dłuższy zamiennik, o ile byłoby to konieczne.

Jeśli ktoś mógłby podać jaki należałoby użyć dwuteownik w zamian, byłbym dozgonnie wdzięczny. Osobiście zastanawiałem się nad 2 x dwuteownik o wysokości 100 mm, podstawa 50 mm, oczywiście tak jak obecnie, z obu stron ściany, dodatkowo skręcone ze sobą dla zachowania stabilności.

Na załączonym zdjęciu pokazuję jak to obecnie wygląda i jak miałoby wyglądać.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 20487027
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Żeby zrobić to dobrze a przede wszystkim LEGALNIE to nie jest tak że napiszesz sobie na forum ktoś ci coś odpisze i już. W takim wypadku jak Twój potrzebny jest projekt, pozwolenie na budowę i kierownik budowy. Dopiero wtedy możesz zabrać się za przebudowę ściany nośnej. Wiem że zaraz znajdzie się tu stado mądrali i będą chcieli mnie zakrzyczeć , ale tak to wygląda od strony prawnej. Możesz to oczywiście zrobić na własną rękę bo nikt zabronić nie może. Tylko pamiętaj że w tym wypadku bierzesz na siebie wszelkie konsekwencje takiego działania.
  • REKLAMA
  • #3 20488042
    Vendeur
    Poziom 11  
    Oczywiście mam świadomość tego, jak to powinno wyglądać od strony prawnej i możliwe, że ostatecznie na tym stanie. Natomiast mam poważne problemy z sąsiadem, który robi wszystko, aby uprzykrzać życie i uzyskanie od niego zgody wspólnotowej na cokolwiek jest niewykonalne, wręcz sprawiłoby mu przyjemność, aby jej nie dać. Dlatego staram się skonsultować, jak to zrobić, aby było dobrze. Wiem, jak się wykonuje takie prace i gdyby dać zamiast starych teowników dwa nowe dwuteowniki o znacznie większej nośności, do tego połączone ze sobą za pomocą skręconych prętów powinno dać zabezpieczenie z zapasem. Potrzebuję po prostu pomocy w określeniu nośności obecnego teownika, aby potem określić proporocjanlnie wytrzymałość nowego dwuteownika i dodać jeszcze odpowiedni zapas, aby mieć święty spokój.
  • REKLAMA
  • #4 20488080
    zdzichra
    Poziom 32  
    Jeżeli masz takiego super sąsiada to tym bardziej starałabym się to zrobić zgodnie z prawem. Nie zrobisz tego bezgłośnie więc sąsiad może mieć miejsce do popisu. Jeżeli wspólnota ma więcej niż 7 lokali wymagana jest zgoda większości a nie wszystkich.
  • #5 20488216
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Vendeur napisał:
    Natomiast mam poważne problemy z sąsiadem, który robi wszystko, aby uprzykrzać życie i uzyskanie od niego zgody wspólnotowej na cokolwiek jest niewykonalne, wręcz sprawiłoby mu przyjemność, aby jej nie dać.

Powiem tak, jeżeli była by to ściana działowa to żadnej zgody sąsiada byś nie potrzebował i mógł byś ja nawet zburzyć i nic sąsiadom do tego, bo w swoim mieszkaniu własnościowym możesz zrobić co chcesz. A zgodę większości mieszkańców wspólnoty, potrzebujesz jeżeli zmiany dotyczą części wspólnej, czyli np. zmiany barierek na balkonie, montażu anteny do elewacji czy powieszenia tabliczki informacyjnej na ogrodzeniu (jeżeli takowe występuje).
    Ale my tutaj piszemy o ścianie nośnej. I jak najbardziej @zdzichra ma rację, że:
    zdzichra napisał:
    W takim wypadku jak Twój potrzebny jest projekt, pozwolenie na budowę i kierownik budowy. Dopiero wtedy możesz zabrać się za przebudowę ściany nośnej.

I tutaj nie można przejmować się tym "co na to powiedzą sąsiedzi", tylko przede wszystkim faktem, że masz zamiar ingerować w ścianę czytaj - konstrukcję nośną budynku. I nie ma znaczenia to, że nad tą twoją ścianą nie ma już więcej obciążenia kolejnych ścian z wyższej kondygnacji ponieważ (na twojej ścianie nośnej) i tak, spoczywa ciężar stropu nad twoją głową.
    A jak już będziesz miał podstawy prawne załatwione do takiej przebudowy, to żeby zrobić to w sposób który opisałeś:
    Vendeur napisał:
    Wydaje się, że dla świętego spokoju lepiej byłoby tu zastosować 2 dwuteowniki, które długością objęłyby zarówno nową wnękę drzwi, jak i tę starą, której nie będzie już. Aby przejąć obciążenie i nie dokładać go na nadproże sąsiadów niżej.

Nieuniknione będzie częściowe rozebranie ściany na której opiera się strop strychu. Więc aby ze stropem nic złego się nie stało w trakcie remontu/przebudowy, należałoby go podstemplować z obu stron ściany tak aby ciężar ze stempli rozłożyć na belki (tak zwane doki budowlane), aby maksymalnie rozłożyć ciężar stropu(sufitu) na strop(podłogi).
  • #6 20488328
    Vendeur
    Poziom 11  
    damian0072015 napisał:

Nieuniknione będzie częściowe rozebranie ściany na której opiera się strop strychu. Więc aby ze stropem nic złego się nie stało w trakcie remontu/przebudowy, należałoby go podstemplować z obu stron ściany tak aby ciężar ze stempli rozłożyć na belki (tak zwane doki budowlane), aby maksymalnie rozłożyć ciężar stropu(sufitu) na strop(podłogi).

Zamierzałem to zrobić, jak na tym filmie, na którym się instruowałem analizując także tamten projekt: https://www.youtube.com/watch?v=yQxu8iLerds

Czyli bez uprzedniego rozbierania ściany. Po prostu jednostronne usunięcie istniejącego, małego teownika, powiększenie bruzdy pod nowy dwuteownik oraz osadzenie go. Następnie to samo z drugiej strony i skręcenie ze sobą dwuteowników. Wydaje się, że byłoby to zrobione nawet lepiej, niż obecnie.

(swoją drogą, staram się wykonywać prace do przesady perfekcyjnie z dokładnym zaznajomieniem się w temacie - remontowałem już strop i fasadę balkonu, który oryginalnie był nieprawidłowo i nielogicznie wykonany i dostawała się do niego woda, przez co odpadał tynk na ścianie frontowej. Po mojej naprawie i poprawie jednocześnie, problemy przestały występować)

Są tam podobnej grubości ściany, z tym że otwór znacznie większy i zastosowane nadproża o długości 250 cm, podczas gdy u mnie byłyby znacznie krótsze (około 180 cm). Do tego ściana nośna, podtrzymująca dach, a u mnie ściana działowa. Zakładałem, że skoro dla ściany nośnej i długości nadproża aż 250 cm użyto dwuteowników IPE 140, to w moim przypadku takie same byłyby aż nadto odpowiednim rozwiązaniem.
  • #7 20488822
    zdzichra
    Poziom 32  
    Vendeur napisał:
    Do tego ściana nośna, podtrzymująca dach, a u mnie ściana działowa.

To ze ścianą znajduje się w budynku to nie znaczy że jest działowa. Ściany nośne to nie tylko ściany zewnętrzne.

Widzę że kolega czeka na odpowiedź potwierdzającą że może się niczym nie przejmować i działać.
  • #8 20488918
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Vendeur napisał:
    Zamierzałem to zrobić, jak na tym filmie, na którym się instruowałem analizując także tamten projekt:

Widziałem, kiedyś ten film.
    Ale wiesz, film fajnie się ogląda i na filmiku wydaje się to wszystko jakże proste? Prawda? Ale w rzeczywistości każda sytuacja jest inna i robota szybko to zweryfikuje, w twoim przypadku potrzebne mogą być inne rozwiązania.
    Na forum nikt nie da Ci zielonego światła do rozwalenia czy nawet małej modernizacji ściany nośnej. Bo to element konstrukcyjny budynku.
    Natomiast od wyliczania wytrzymałości nadproża, a nawet dobrania materiału z jakiego ma być ono wykonane jest projektant. Z którym musisz się skontaktować przed rozpoczęciem prac związanych z ingerencją w ściany nośne budynku. Więc odpowiedź na twoje pytanie:
    Vendeur napisał:
    jaki należałoby użyć dwuteownik w zamian

będziesz miał podaną jak na tacy w projekcie przebudowy twojej ściany nośnej. ;)
  • #9 20489180
    Vendeur
    Poziom 11  
    zdzichra napisał:

To ze ścianą znajduje się w budynku to nie znaczy że jest działowa. Ściany nośne to nie tylko ściany zewnętrzne.

Pisałem przecież, że belki stropowe są u mnie położone równolegle do omawianej ściany i są oparte na innych ścianach, prostopadłych do tej, w której chcę przesunąć drzwi.

Jak zatem określić Twoim zdaniem, czy ściana jest nośna?
  • #10 20492202
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Jak tak z belkami stropowymi, to nie jest ściana nośna. A ze ścianą działową, to wolnoć, Tomku, w swoim domku. Zrób jak na filmie i sąsiadami - tam i tu - się nie przejmuj.
  • REKLAMA
  • #11 20492490
    Vendeur
    Poziom 11  
    Czyli jeśli potwierdziłbym dodatkowo z kimś, że to na pewno nie jest ściana nośna, to mogę wtedy wykonać prace bez projektu i zgłoszenia?
  • #12 20492533
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Tak. Na upartego można zgodnie z prawem budowlanym wyburzyć całkiem ścianę działową, bez potrzeby jakichkolwiek pozwoleń i zgłoszeń, jeśli to nie będzie kolidować z innymi przepisami (np. łączenie kuchni z pokojem, gdy w kuchni jest instalacja gazowa). Przesunięcie drzwi w ścianie działowej mieści się więc bez problemu w pojęciu "remont" prawa budowlanego, bez formalności administracyjnych. Ale musi to być na 100% ściana działowa.
  • #13 20492671
    Vendeur
    Poziom 11  
    @collie2

No właśnie. Wszystkie logiczne przesłanki, wielkość obecnych teowników, które są dość liche i od 100 lat nic się dzieje, konstrukcja stropu oraz widoczne z niego belki nośne, pustka na strychu (zresztą dach opiera się na drewnianych legarach, które nie są nawet rozstawione w tych samych miejscach co ściany...) sugeruje, że to nie jest ściana nośna. Ale, co zrobić, aby mieć 100% pewności? Czy muszę w tym celu zatrudnić jakiegoś projektatna/inżyniera budownictwa ogólnego?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przesunięcia drzwi w przedwojennej kamienicy, gdzie autor planuje przesunąć otwór drzwiowy o 50 cm. Obecne nadproże składa się z dwóch teowników, a autor zastanawia się nad ich nośnością oraz ewentualnym zastosowaniem nowych dwuteowników o większej wytrzymałości. Uczestnicy forum podkreślają znaczenie legalności prac budowlanych, wskazując na konieczność uzyskania odpowiednich pozwoleń oraz konsultacji z projektantem w przypadku ingerencji w ściany nośne. Wskazano również, że jeśli ściana nie jest nośna, można przeprowadzić prace bez formalności. Autor dąży do potwierdzenia, czy ściana jest nośna, aby uniknąć problemów z sąsiadami i wspólnotą mieszkaniową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA