Citizen75 wrote: michał_bak wrote: A jaki jest temat? Limit płatności gotówką - zmierzch gotówki. Czyli temat wydumany bo nikt poza mieszkańcami Korwinlandii nie przewiduje zmierzchu gotówki.
Tymczasem w Nigerii wycofano gotówkę. Wcześniej ograniczono wypłaty gotówki. Zapanował chaos i wybuchły zamieszki. Rzekomo wprowadzono nawet dzienne limity transakcji bezgotówkowych.
Link do informacji.
Tymczasem na elektroda.pl, okazuje się, że jest coraz więcej userów, którzy czytają bez zrozumienia ale wiedzą co linkować.
Skorzystałem z linku i przeczytałem
"
Potrzebę przeprowadzenia tej operacji bank centralny argumentował licznymi fałszerstwami krajowego pieniądza"
W tym miejscu możemy wrócić do postu #85 w którym Kolega Michał_74 (pozdrawiam wszystkich Michałów, choć sam nim nie jestem) pisze "Tak robiłem taką płatność 350 tyś zł za dom. Bo pani która to sprzedawała bała się ze przelew nie dojdzie a jak podpiszemy papier i będzie miała kasę w reklamówce to będzie pewna swojego. "
Tak właśnie myślą wierzący w banknoty ( na wszelki wypadek dopiszę, że nie o Kolegę chodzi).
350 tys. zł w banknotach 200 zł. to 1750 banknotów, wśród których niech tylko 5% będzie wydrukowanych na zwykłej drukarce atramentowej.
Warto ryzykować? Są tacy którzy powiedzą- oczywiście. Co gdy co dziesiąty jest wydrukowany?
Jeszcze dwie rzeczy. Nie wszyscy pamiętają ale w czasach zmian i zamętu, w Polsce wprowadzono banknoty o dużym nominale (chyba najwyższym) które fałszować mógł każdy kto miał ochotę. Wycofano je szybko ale kto był "sprytny" ten się cieszył, a kto nie był "sprytny" ten się nie cieszył a nawet płakał.
Na wszelki wypadek dodam, że link nie jest dowodem na zmierzch gotówki a na coś zupełnie innego.
Druga rzecz to limity gotówki którą możemy przewozić gdy przekraczamy granice. To też spisek?
Dodano po 4 [minuty]:
tronics wrote: A pieniądz cyfrowy zwinie ci chytry "afrykański książę" czy inny ruski hakier i jak do tej pory niewielu osobom udało się tych osobników namierzyć, ukarać a pieniądz odzyskać.
Bzdura. Nikt nie ukradnie "cyfrowego pieniądza" gdy mu w tym nie pomożesz. Pomoc może być różna, np. taka jak w przypadku "żywej gotówki" którą masz w otwartej torebce.