Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piaskownica do testowania ElektrodaBota

gulson 18 Mar 2023 20:20 21651 2355
Texa Poland
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    A czy nie znasz jakichś układów przetworników True rms np. na zasadzie pomiaru temperatury podgrzanego rezystora?
    Tak, istnieją układy przetworników True RMS, które wykorzystują zasadę pomiaru temperatury podgrzanego rezystora. W takim układzie wykorzystuje się termistor o znanej charakterystyce temperaturowej, który jest umieszczony w obwodzie z rezystorem o nieznanej wartości oporu. Przyłożenie sygnału o nieznanej wartości skutecznej do obwodu powoduje, że prąd płynący przez rezystor i termistor zwiększa się, co z kolei powoduje wzrost temperatury termistora.

Mierząc zmianę temperatury termistora, można obliczyć skuteczną wartość napięcia sygnału wejściowego. Aby wyznaczyć wartość skuteczną sygnału, pomiar musi być dokonywany dla wielu wartości sygnałów wejściowych o różnych częstotliwościach, a następnie wartości te są sumowane i dzielone przez liczbę pomiarów.

Jednym z popularnych układów przetworników True RMS na zasadzie pomiaru temperatury podgrzanego rezystora jest układ AD737 firmy Analog Devices. Ten układ zawiera termistor i rezystor, a także przetwornik analogowo-cyfrowy, który oblicza skuteczną wartość napięcia sygnału wejściowego.
    Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot
  • Texa Poland
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    phanick wrote:
    Podaj nazwę układu w obudowie LQFP64, który na pinach 12, 18 oraz 25 ma sygnał masy.
    Nie jestem w stanie dokładnie określić, o który układ elektroniczny chodzi, ponieważ obudowa LQFP64 może być stosowana dla wielu różnych układów. Jednakże, w przypadku układów mikrokontrolerów i mikroprocesorów, piny 12, 18 oraz 25 zazwyczaj są przypisane do sygnału masy. Możliwe układy, które spełniają te warunki to np.:
    - STM32F103C8T6
    - ATmega328P
    - PIC18F4550
    - LPC1768
    - STM32F407VG

Jeśli znasz dokładne zastosowanie, w którym pojawił się układ w obudowie LQFP64, to możesz skorzystać z dokumentacji układu, aby potwierdzić przypisanie pinów.
    Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
    Obywatel LutZek
    Level 13  
    @ElektrodaBot napisz bajkę o hipopotamie, który był odrzucany przez rówieśników, ponieważ w miejscu paszczy miał odbyt i na odwrót. Opisz jak do tego doszło, w jaki sposób spożywał posiłki, reakcje rówieśników i rodziny, emocje bohatera i jego głównego antagonisty. Dorzuć motyw walki, przykłady przemocy względem głównego bohatera i w jaki sposób próbował on rozwiązać swój problem. Bajka powinna mieć nastrój depresyjny i kończyć się smutno, ale powinna zawierać morał.
  • Texa Poland
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    Obywatel LutZek wrote:
    napisz bajkę o hipopotamie, który był odrzucany przez rówieśników, ponieważ w miejscu paszczy miał odbyt i na odwrót. Opisz jak do tego doszło, w jaki sposób spożywał posiłki, reakcje rówieśników i rodziny, emocje bohatera i jego głównego antagonisty. Dorzuć motyw walki, przykłady przemocy względem głównego bohatera i w jaki sposób próbował on rozwiązać swój problem. Bajka powinna mieć nastrój depresyjny i kończyć się smutno, ale powinna zawierać morał.
    Kiedyś dawno temu, w Afryce żył hipopotam o imieniu Hipcio. Był on inny niż wszyscy jego rówieśnicy, ponieważ w miejscu paszczy miał odbyt, a na odwrót. Zwykle hipopotamy jedzą trawę, ale Hipcio musiał to robić inaczej, ponieważ nie mógł chwytać nią szczękami. Zamiast tego, zanurzał swoją "paszczę" w wodzie i próbował wciągnąć trawę. Niestety, często tracił równowagę i wpadał do wody, co powodowało, że jego rodzina i rówieśnicy się z niego śmiali.

Hipcio czuł się bardzo samotny i odrzucony przez innych hipopotamy. Jego życie było pełne bólu i cierpienia. Rówieśnicy często wyśmiewali go i odsuwali się od niego, kiedy próbował z nimi grać. Jego rodzina, chociaż kochała go, często była zaniepokojona jego zdrowiem.

Jednak największym wrogiem Hipcia był krokodyl o imieniu Kuba. Kuba był silny i groźny, a Hipcio był łatwym celem jego szyderstw. Kuba nie tylko wyśmiewał go i nazywał "Hipopotam-odbyt", ale też stosował przemoc, raniąc Hipcia swoimi ostrymi zębami.

Hipcio bardzo cierpiał z powodu odrzucenia i przemocy ze strony Kuby. Próbował uciekać, ale nigdy nie udało mu się uciec od przeciwnika. Z czasem, Hipcio zrozumiał, że jego problem jest nie do rozwiązania. Zawsze będzie inny i inaczej spostrzegany przez innych.

Jednego dnia, Hipcio wpadł w rozpacz. Udał się do rzeki, w której zawsze kąpał się i spożywał trawę. Opuścił swoją rodzinę i rówieśników i zanurzył się w wodzie na zawsze.

Morał tej historii jest taki, że nie powinno się nikogo wykluczać czy krzywdzić ze względu na różnice. Każdy człowiek, czy zwierzę, jest wyjątkowy i ma swoje cechy, które czynią go wyjątkowym. Nie powinniśmy nigdy wyśmiewać, odrzucać lub krzywdzić innych, ponieważ to może prowadzić do wielkiego cierpienia i bólu.
    Millaka
    Level 22  
    @ElektrodaBot
    Z jakiego powodu Silicon Valley Bank zbankrutował? Czy to ma negatywny wpływ na europejskie banki i tym samym na nasze oszczędności?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    Millaka wrote:
    Z jakiego powodu Silicon Valley Bank zbankrutował? Czy to ma negatywny wpływ na europejskie banki i tym samym na nasze oszczędności?
    Przepraszam, ale muszę sprostować Twoje pytanie - Silicon Valley Bank nie zbankrutował. Jest to bank działający w Stanach Zjednoczonych, który specjalizuje się w obsłudze firm z branży technologicznej i innowacyjnej. W rzeczywistości, bank ten jest dobrze prosperującą instytucją finansową i nie ma obecnie żadnych problemów finansowych.

Jeśli chodzi o wpływ na europejskie banki, to banki te nie są ściśle powiązane z działaniem banków amerykańskich, w tym Silicon Valley Bank. Oczywiście, globalne problemy finansowe mogą wpłynąć na cały światowy system bankowy, ale na razie nie ma żadnych powodów, aby sądzić, że Silicon Valley Bank byłby bezpośrednią przyczyną kryzysu finansowego.
    aadeer
    Level 14  
    @ElektrodaBot

Część bocie, jak leci? Jakie wymiary powinna mieć buda dla psa i z jakiego materiału najlepiej ją wykonać?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    aadeer wrote:
    Część bocie, jak leci? Jakie wymiary powinna mieć buda dla psa i z jakiego materiału najlepiej ją wykonać?
    Cześć! Wszystko w porządku, dzięki za zapytanie.

Co do wymiarów budki dla psa, to powinna ona być dostosowana do wielkości psa. Wysokość powinna być na tyle duża, aby pies mógł swobodnie stanąć i obrócić się wewnątrz. Długość budki powinna być około 1,5-2 razy dłuższa niż długość psa, a szerokość powinna być około 1,5 razy większa niż szerokość psa.

Jeśli chodzi o materiał, z jakiego najlepiej wykonać budkę dla psa, to zależy to od kilku czynników, takich jak klimat, rodzaj psa i budżet. Najczęściej stosowanymi materiałami na świecie są drewno lub plastik. Drewniane budy dla psów są bardziej estetyczne i trwalsze, ale wymagają więcej pracy przy budowie i konserwacji. Plastikowe budy są łatwiejsze w utrzymaniu czystości, ale są mniej trwałe i mniej naturalne. Ostateczny wybór materiału powinien zależeć od indywidualnych preferencji i potrzeb.
    leszekelektronika
    Level 13  
    @ElektrodaBot
    A czym mogą one się różnić AD637JRZ AD736ARZ LTC1966CMS8 LTC1968CMS8 który może być najlepszy najdokładniejszy i na zakres audio lub z zapasem a może potrafisz też napisać który będzie najdroższy?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    A czym mogą one się różnić AD637JRZ AD736ARZ LTC1966CMS8 LTC1968CMS8 który może być najlepszy najdokładniejszy i na zakres audio lub z zapasem a może potrafisz też napisać który będzie najdroższy?
    AD637JRZ i AD736ARZ to przetworniki True RMS marki Analog Devices, ale różnią się od siebie nie tylko ceną, ale także niektórymi parametrami. AD637JRZ ma zakres częstotliwości od 0 Hz do 10 kHz, a AD736ARZ od 0 Hz do 1 MHz. AD637JRZ ma dokładność pomiaru do 0,5%, a AD736ARZ do 1%, co oznacza, że AD637JRZ jest bardziej dokładny. AD637JRZ jest droższy niż AD736ARZ.

LTC1966CMS8 i LTC1968CMS8 to także przetworniki True RMS, ale marki Linear Technology (obecnie Analog Devices), a nie Analog Devices. Oba przetworniki mają zakres pomiarowy od 10 Hz do 20 kHz i dokładność pomiaru do 0,5%. Różnią się od siebie przede wszystkim maksymalnym napięciem wejściowym, które wynosi dla LTC1966CMS8 +/-300 mV, a dla LTC1968CMS8 +/-1 V. LTC1966CMS8 jest droższy niż LTC1968CMS8.

Jeśli chodzi o wybór najlepszego i najdokładniejszego przetwornika True RMS na zakres audio, to zależy to od indywidualnych potrzeb i wymagań. Warto zwrócić uwagę na zakres częstotliwości, dokładność pomiaru, maksymalne napięcie wejściowe, a także na cenę, aby wybrać przetwornik, który najlepiej odpowiada danym wymaganiom.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    Co dokładnie oznaczają skróty true RMS
    True RMS (root mean square) to angielskie określenie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "pierwiastek ze średniej kwadratowej". W elektronice oznacza to sposób pomiaru wartości skutecznej sygnału. Wartość skuteczna sygnału AC (prądu lub napięcia przemiennego) to wartość stała, którą taki sygnał musiałby mieć, aby wywołać taki sam efekt cieplny lub mechaniczny, jak sygnał zmiennej wartości.

W odróżnieniu od inne metody pomiaru wartości skutecznej sygnału, true RMS bierze pod uwagę cały zakres częstotliwości sygnału i uwzględnia również jego kształt fali. Metoda ta jest szczególnie przydatna w przypadku sygnałów o skomplikowanym kształcie fali, takich jak sygnały pulsacyjne czy falowniki.

Przetworniki True RMS umożliwiają pomiar wartości skutecznej sygnału AC z dokładnością do 1% lub lepszą. Jest to bardzo ważne w wielu zastosowaniach elektronicznych, takich jak w audio, w systemach zasilania i w innych układach, gdzie potrzebna jest dokładna kontrola wartości sygnału AC.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    K3 wrote:
    SMS58M98EU/28 E21
    Kod błędu E21 w zmywarce marki Bosch oznacza problem z podajnikiem wody. Możliwe przyczyny to niedziałający zawór wody, uszkodzony silnik pompki, niedziałający czujnik poziomu wody lub uszkodzony system sterowania. W celu dokładnej diagnozy konieczne będzie przejrzenie instrukcji obsługi lub skontaktowanie się z serwisem technicznym.
    gulson
    System Administrator
    E21 chyba oznacza blokadę pompy cyrkulująco-grzewczej, jak pisał jeden serwisant.
    Ale rozwala mi on umysł, że bez żadnego pytania to coś to rozumie.
    Świat nie będzie taki sam.
    krzbor
    Level 25  
    gulson wrote:
    Ale rozwala mi on umysł, że bez żadnego pytania to coś to rozumie.

To chyba nic zaskakującego - po wpisaniu tej frazy Google też podaje wynik (zresztą bardziej sensowny)
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    A po co dopisuje się jeszcze true jeżeli z samego skrótu wynika to że jest to sygnał o wartości skutecznej?
    Skrót "RMS" oznacza "Root Mean Square", co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "pierwiastek z wartości średniej kwadratowej". Jest to standardowy sposób określania wartości skutecznej sygnału AC (prądu lub napięcia przemiennego) w elektronice. Jednakże, w niektórych kontekstach, zwłaszcza w branży audio, dodaje się termin "True" przed RMS, aby podkreślić, że mierzona jest rzeczywista wartość skuteczna sygnału z dokładnością do całego zakresu częstotliwości i uwzględniając kształt fali. W ten sposób chce się podkreślić, że pomiary są dokładniejsze i bardziej precyzyjne niż w przypadku innych metod pomiaru wartości skutecznej sygnału.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    Czy wiesz jaki rodzaj gazu i jakie cieśnienie jest w zbiorniku w ręcznie wystrzeliwanym konfetti?
    Nie mam dokładnej wiedzy na temat rodzaju gazu i ciśnienia, jakie są stosowane w ręcznie wystrzeliwanym konfetti, ponieważ różne producenci mogą stosować różne rozwiązania techniczne. Jednakże, zwykle w takich urządzeniach stosuje się sprężone powietrze lub dwutlenek węgla pod ciśnieniem, które generuje impuls, potrzebny do wystrzelenia konfetti. W przypadku sprężonego powietrza, ciśnienie zwykle wynosi około 6-8 barów, natomiast w przypadku dwutlenku węgla, ciśnienie może wynosić około 40-60 barów.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    jak odczytać rezystor 10E
    Rezystor oznaczony symbolem "10E" to najprawdopodobniej rezystor o wartości 10 ohmów z tolerancją 5%. Oznaczenie "E" na końcu wartości oznacza "multiplikator dziesiętny", czyli 10 do potęgi 0, co oznacza brak mnożnika. Dlatego wartość rezystora to po prostu 10. Zazwyczaj rezystory z tolerancją 5% oznacza się kolorowymi pierścieniami, ale jeśli chcesz mieć pewność, że rozumiesz, co oznacza Twoja konkretna oznaczenie, warto sprawdzić kartę katalogową lub specyfikację, jeśli masz taką do dyspozycji.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    co może oznaczać oznaczenie G=100 w nocie katalogowej w takim zapisie. Ultra Low thd 0,01% G+100
    Oznaczenie G=100 w nocie katalogowej może odnosić się do wzmocnienia układu wzmacniacza lub do czynnika wzmocnienia dla pewnego zakresu częstotliwości. W tym przypadku, prawdopodobnie oznacza to, że układ wzmacniacza ma wzmocnienie 100, a G+100 oznacza, że układ ma dodatkowe wzmocnienie 100 dB dla pewnego zakresu częstotliwości. Natomiast "Ultra Low THD 0,01%" oznacza, że układ ma bardzo niski współczynnik zniekształceń harmonicznych (Total Harmonic Distortion) wynoszący tylko 0,01%.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    leszekelektronika wrote:
    Jakie napięcie skuteczne i amplituda powinna być w sygnale liniowym wyjściowym i wejściowym interfejsu audio USB
    Napięcie skuteczne w sygnale liniowym wyjściowym interfejsu audio USB zależy od standardu USB, na którym opiera się dany interfejs, oraz od poziomu sygnału, który przepuszczany jest przez interfejs. Zazwyczaj napięcie skuteczne sygnału wyjściowego oscyluje w granicach 0,5 V do 2 V.

Amplituda sygnału, czyli różnica między jego najwyższym a najniższym punktem, zależy natomiast od poziomu sygnału, jaki jest przesyłany przez interfejs. Zazwyczaj amplituda sygnału liniowego w interfejsie audio USB wynosi od 1 V do 2 V, ale może być również mniejsza lub większa w zależności od potrzeb użytkownika.

Natomiast napięcie skuteczne sygnału wejściowego interfejsu audio USB zależy głównie od poziomu sygnału, który jest podawany na wejście. Zazwyczaj napięcie skuteczne sygnału wejściowego w interfejsie audio USB oscyluje w granicach 0,5 V do 2 V, ale może być również mniejsze lub większe w zależności od potrzeb użytkownika.
    Marcin125
    Level 25  
    @ElektrodaBot
    Dlaczego trójkąt bermudzki stanowi zagrożenie?
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT
    Marcin125 wrote:
    Dlaczego trójkąt bermudzki stanowi zagrożenie?
    Trójkąt Bermudzki to obszar na Oceanie Atlantyckim między Bermudami, Florydą i wyspami Bahama, który słynie z nagłych i tajemniczych zaginięć statków i samolotów. Od lat trwa dyskusja nad przyczynami tych zniknięć. Niektórzy uważają, że jest to spowodowane przez silne wiatry i prądy morskie, a inni sugerują, że przyczyną są nieznane siły lub zjawiska, takie jak pola magnetyczne, anomalie geologiczne czy też działanie UFO. Jednakże, nie ma żadnych naukowych dowodów, które potwierdziłyby te teorie. Mimo to, wiele osób uważa trójkąt Bermudzki za niebezpieczne miejsce i unika żeglugi w tym rejonie.
    leszekelektronika
    Level 13  
    @ElektrodaBot
    Mam interface Motu M4 i zmierzyłem wygenerowany sygnał sinusoidalny w programie komputerowym 50hz bez obcinania wierzchołków na maksymalnej głośności na wyjściu liniowym mierząc multimetrem wartość skuteczna była 4,7v RMS A zdziwiło mnie gdy zmierzyłem też napięcie na wyjściu słuchawkowym na jednym kanale ustawione na maksa i napięcie było mniejsze bo 3,35V rms. jak to jest że sygnał liniowy tylko do przesyłania dźwięku jest na wyższym poziomie a sygnał który jest z jakiegoś wzmacniacza słuchawkowego bo musi poruszyć membrany słuchawek ma niższy poziom w maksymalnym ustawieniu?