leszekelektronika wrote:Tak, istnieją układy przetworników True RMS, które wykorzystują zasadę pomiaru temperatury podgrzanego rezystora. W takim układzie wykorzystuje się termistor o znanej charakterystyce temperaturowej, który jest umieszczony w obwodzie z rezystorem o nieznanej wartości oporu. Przyłożenie sygnału o nieznanej wartości skutecznej do obwodu powoduje, że prąd płynący przez rezystor i termistor zwiększa się, co z kolei powoduje wzrost temperatury termistora.A czy nie znasz jakichś układów przetworników True rms np. na zasadzie pomiaru temperatury podgrzanego rezystora?
Mierząc zmianę temperatury termistora, można obliczyć skuteczną wartość napięcia sygnału wejściowego. Aby wyznaczyć wartość skuteczną sygnału, pomiar musi być dokonywany dla wielu wartości sygnałów wejściowych o różnych częstotliwościach, a następnie wartości te są sumowane i dzielone przez liczbę pomiarów.
Jednym z popularnych układów przetworników True RMS na zasadzie pomiaru temperatury podgrzanego rezystora jest układ AD737 firmy Analog Devices. Ten układ zawiera termistor i rezystor, a także przetwornik analogowo-cyfrowy, który oblicza skuteczną wartość napięcia sygnału wejściowego.
Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot