Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Otwieranie i zamykanie drzwi Skoda Fabia 1 2005r 1.2 benzyna: Przekodowanie i podłączanie pilota

krystiantoja 16 Mar 2023 18:45 429 18
    krystiantoja
    Level 6  
    Witam, mam Skodę 1 2005 r 1.2 benzynę i mam kluczyk zwykły bez pilota i jest otwieranie drzwi z kluczyka, że jak przekręcę w zamku kierowcy na otwieranie to otwierają się wszystkie drzwi. Czyli centralny jest z kluczyka tylko po otwarciu nie mija 10 s i drzwi się zamykają, czy jest możliwość jakoś przekodować to by się nie zamykały od razu tylko jeśli ja przekręcę znów kluczykiem na zamykanie, a może jest możliwość podłączenia pilota bym mógł otwierać i zamykać wszystkie drzwi z pilota?
    JayRo
    Level 35  
    Jeżeli nie ma jakiś błędów związanych z zamkami, to pewnie kwestia kodowania z tym zamykaniem. Coś tak mi się kojarzy z Golfem 5, tam było podobnie jakieś 20 czy 30s i się zamek sam ryglował. Tylko co z tego pamiętam, to chyba nie było na to rozwiązania kodowaniem.
    krystiantoja wrote:
    a może jest możliwość podłączenia pilota bym mógł otwrac i zamykać wszystkie drzie z pilota

Można sobie założyć dodatkowy sterownik centralnego zamka z pilotami.
    krystiantoja
    Level 6  
    Brak błędów od centralnego zamka ale jeśli bym chciał założyć zamykanie i otwieranie z pilota to czy problem ustąpi czy nadal będzie a druga sprawa czy mam się wpiąć do sterownika jakoś czy w drzwiach kierowcy do przełącznika w rącze od zamykania i otwierania

Dodano po 2 [minuty]:

Bo chyba nie ma jakieś kombinacji z otwieraniem i zamykaniem drzwi by zakodować na nowo cetrany zamek że np 10 razy otwierasz i zamykasz drzwi i się robi adaptacja
    JayRo
    Level 35  
    No problem raczej sam nie ustąpi po montażu, sterownik wykonuje to samo elektrycznie co Ty byś musiał robić ręcznie kluczykiem. Więc nie jest to remedium na problem, tylko wygodniejsze operowanie.
    krystiantoja wrote:
    druga sprawa czy mam się wpiąć do sterownika jakoś czy w drzwiach kierowcy do przełącznika w rącze od zamykania i otwierania

Sterowanie zamkiem jest tam na żółto-niebieskim przewodzie we wiązce, ten przewód służy jednocześnie do zamykania i otwierania. Chyba nawet taki sam przewód jest przy module komfortu, kostka 23piny pin nr.6. Przewód zamykania sterownika podłączasz bezpośrednio do niego, a przewód otwierania podłączasz przez rezystor 180Ω.
    krystiantoja
    Level 6  
    Mam druga skodę z 2003 roku i mam bluczyk normalnie z pilotem w sobie ze jest tylko w kluczyku otwierani i zamykanie czy jest możliwość założenia tego samego w skodzie tej z 2005 i żona by miała spokój. Bo już ja drazni że otworzy drzwi i nie zdąży z tyłu drzwi otworzyć bo już się zdążyły zamknąć. Jak, myślicie co mogę zrobić by było okej czy po prostu ten typ tak ma
    JayRo
    Level 35  
    Sprawdź numery modułów w obu autach. Prawdopodobnie do tej Fabii bez pilota, żeby dodać fabryczny moduł z obsługą pilotów, trzeba będzie dorobić wiązkę do modułu. Bo tak np. bywało w Golfach 4, plus wymiana modułu i piloty do tego. Wychodzi więcej pracy i raczej drożej niż dodatkowy sterownik już z pilotami.
    krystiantoja
    Level 6  
    Kurcze kicha muszę coś zrobić z tym centralnym zamkiem w jej skodzie bo mi żona żyć nie daje że cały czas jej się to auto zamyka. Jeszcze jutro przedziwnie do znajomego elektryka czy jest możliwość coś z tym zrobienia
    carrot
    Moderator of Cars
    Jeśli po odryglowaniu centralnego zamka (obojętnie, kluczykiem czy pilotem) nie otworzysz drzwi kierowcy i nie zadziała krańcówka tych drzwi to w ciągu 20sek centralny zamek się zamknie, takie zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem samochodu i pozostawieniem go w takim stanie
    krystiantoja
    Level 6  
    Znaczy jest tak że te drzwi się otwierają normalnie wszystkie ale po kilku sekundach zamyka drzwi tylnie i trzeba guzik nacisnąć
    carrot
    Moderator of Cars
    Quote:
    te drzwi się otwierają normalnie wszystkie

Chyba się nie rozumiemy do końca ;) otwarcie drzwi dla mnie to złapanie za klamkę i ich fizyczne otwarcie, natomiast zadziałanie centralzamka i otwarcie drzwi to odryglowanie.
    Po przekręceniu kluczyka w zamku i odryglowaniu wszystkich drzwi zamkiem centralnym musisz fizycznie otworzyć drzwi kierowcy, wtedy centralny zamek po chwili sam się nie zamknie
    krystiantoja
    Level 6  
    Właśnie tak jest przekręcam kluczyk i otwierają się drzwi biorę otwieram drzwi klamka od kierowcy ale po chwili zamykają się drzwi od pasażera i z tyłu i nie mogę otworzyć mając otarte drzwi od kierowcy
    JayRo
    Level 35  
    A czy po otwarciu drzwi kierowcy zapala się podświetlenie wnętrza, podsufitówka itp? Bo wynika z tego, że moduł nie wykrywa otwartych drzwi spowodowane uszkodzoną krańcówką a to myślę powinno wygenerować błąd zamka kierowcy.
    krystiantoja
    Level 6  
    Nie zwróciłem uwagi czy zapala się podświetlenie bo żona chyba ma to wyłączone ale dziś podepnę kompa i zobaczę jeszcze raz czy nie ma błędu a też ustawie na otwieranie drzwi podświetlenie i zerknę. Jeśli nie będzie się pałac to krańcówka w drzwiach będę problem ten bolczyk tsk na słupku??
    JayRo
    Level 35  
    Nie wiem jak tam w Fabii ale wydaje mi się, że jak w innych VAG'ach krańcówka jest w samym zamku. Idą do niej z wewnątrz dwa przwwody.
    Otwieranie i zamykanie drzwi Skoda Fabia 1 2005r 1.2 benzyna: Przekodowanie i podłączanie pilota
    krystiantoja
    Level 6  
    Czyli jest możliwość że jak wymienię zamek to może być spokoj ale nie koniecznie
    danielzy
    Level 22  
    Prawdopodobnie masz uszkodzoną krańcowkę w zamku i auto nie wie że otworzyłeś drzwi. Wymiana zamka powinna pomóc.
    JayRo
    Level 35  
    Może być taka możliwość, mogą być jeszcze np. przełamane przewody w gumowej przelotce drzwi. Trzeba po porostu dobrze zdiagnozować sam zamek, jeżeli to wina tylko tej krańcówki to nie ma potrzeby wymiany całego zamka i wymiana krańcówki wystarczy. Czasem jednak pojawiają się zimne luty na płytce w zamku, ale to też można naprawić poprawiając luty. To czy moduł widzi czy drzwi są otw/zamk, można sprawdzić również w blokach pomiarowych w VCDS'ie. Zaobserwuj oświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi kierowcy, jak oświetlenie się nie włączy, to spróbuj na innych drzwiach. Wybierz drzwi, po otwarciu których oświetlenie się załącza. Następnie odrygluj C.Z kluczykiem i otwórz te drzwi, wtedy obserwuj czy C.Z rygluje wszystkie drzwi po 20 sekundach.
    elektryku5
    Level 39  
    Jeśli masz kontrolkę zamknięcia, to też możesz sprawdzić, czy jest reakcja na otwarcie poszczególnych drzwi.
    krystiantoja
    Level 6  
    Witam posprawdzane i dalej nie wiem co jak ustawie świtało na otwieranie drzwi to czy otwieram prawe czy lewe to zapala się lampka czyli krańcówka działa to co może być nie tak