Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzona sekcja zasilania monitora

qubeo 18 Mar 2023 12:30 492 27
    qubeo
    Level 5  
    Hej, mam problem z sekcją zasilania monitora. Objawia się to tym, że po włączeniu monitora zapala się on na 2/3 sekundy po czym gaśnie na 5s a następnie znowu się włącza na chwilę. Dzieje się tak w kółko. Dobrałem się do sekcji zasilania, kondensatory wyglądają na sprawne. Moją uwagę przykuł ten żółty element - z tego co doczytałem jest to inwerter sterujący. Jak sprawdzić czy ten jest sprawny i gdzie mogę dostać jakiegoś zastępcę? Wiem że najłatwiej byłoby całą sekcję zasilania wymienić lecz monitor jest już dość stary i niezbyt opłaca się do niego doinwestowywać to 40/50 zł.
  • Helpful post
    JayRo
    Level 35  
    Tylko patrząc na kondensatory, nie jesteś w stanie określić czy ich pojemność drastycznie nie spadła lub nie wzrosła ich rezystancja wewętrzna i jaką wykazują stratę. Mogą sobie dobrze wyglądać, lecz niekoniecznie już mogą działać poprawnie.
  • Helpful post
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

qubeo wrote:
    Dobrałem się do sekcji zasilania, kondensatory wyglądają na sprawne.

Kondensatory sprawdza się miernikiem z funkcją pomiaru pojemności lub lepiej testerem ESR. To właśnie ten drugi parametr ma wpływ na działanie zasilaczy impulsowych w topologii przetwornicy zaporowej flyback, a takie są stosowane w monitorach LCD.

qubeo wrote:
    Moją uwagę przykuł ten żółty element - z tego co doczytałem jest to inwerter sterujący. Jak sprawdzić czy ten jest sprawny i gdzie mogę dostać jakiegoś zastępcę? Wiem że najłatwiej byłoby całą sekcję zasilania wymienić lecz monitor jest już dość stary i niezbyt opłaca się do niego doinwestowywać to 40/50 zł.

Jeśli chodzi Koledze o ten element z lewej strony to jest to transformator główny zasilacza i bardzo rzadko ulega on uszkodzeniu.
    qubeo
    Level 5  
    Dzięki, w najblizszym czasie zaopatrzę się w taki miernik i posprawdzam. Myślałem jeszcze ewentualnie o cewkach, czym można je sprawdzić?
  • Helpful post
    JayRo
    Level 35  
    Cewkom raczej nic nie będzie dolegać. Do takich amatorskich napraw, powinien być pomocny i wystarczający taki niedrogi tester elementów elektronicznych.
    qubeo
    Level 5  
    Dzięki, znajomy ma taki, dzisiaj od niego pożyczę i rozpocznę pomiary ;) od których kondensatorów zacząć? Te duże chyba filtrują główną sekcje zasilania więc je bym wziął na pierwszy ogień
  • Helpful post
    JayRo
    Level 35  
    Generalnie ja bym sprawdził wszystkie elektrolityczne, ale na początek sprawdziłbym te w czeronym okienku. Do pomiarów trzeba każdy kondensator rozładować. Uwaga na ten duży kondensator, tam napięcie może dochodzić nawet do 400V. Trzeba zachować szczególną ostrożność.
    qubeo
    Level 5  
    Pierwszy kondek z zaznaczonego przez kolegę wyżej obszaru wylutowany. Uszkodzona sekcja zasilania monitora
    Wg oznaczeń ma być on 16V 470uF. Miernik pokazał 538 uF. Traktować go jako uszkodzony czy mieści się jeszcze w marginesie błędu?
    JayRo
    Level 35  
    No troszkę to dziwne, że zwiększyła mu się pojemność. Znaczy się, że już zachodzą w nim jakieś zmiany. Obadaj resztę bo wyglądają na identyczne, wtedy porówna się różnicę w parametrach.
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Pojemność to tylko "szczyt góry lodowej" parametrów jakie są ważne dla poprawnej pracy kondensatora. Ważniejsze jest ESR czyli rezystancja "wewnętrzna" kondensatora - w tym wypadku 0,18 oma to bardzo dobry wynik.

Dodano po 58 [sekundy]:

JayRo wrote:
    No troszkę to dziwne, że zwiększyła mu się pojemność.
    A co jeśli mieszczą się w tolerancji wykonania tego typu kondensatora?
    JayRo
    Level 35  
    Tolerancja teoretycznie musiałaby być na poziomie 15%, wydaje mi się tak troszkę sporo.
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    JayRo wrote:
    Tolerancja teoretycznie musiałaby być na poziomie 15%, wydaje mi się tak troszkę sporo.
    A mnie nie. Typowa tolerancja dla większości typów kondensatorów elektrolitycznych to +/- 20% a czasem nawet +100/-50%.
    To nie rezystor gdzie wartość rezystancji bywa wiążąca do poprawnego działania układu. W znamienitej większości kondensatory elektrolityczne są używane w częściach układu gdzie większa pojemność jest wręcz wskazana. Problem zaczyna się gdy z jakiegoś powodu jest zbyt mała lub dodatkowo idzie w parze z dużą wartością ESR. W tym konkretnym wypadku pojemność na pewno mieści się w tolerancji 20% a i ESR jest na przyzwoitym poziomie (co nie znaczy, że inny kondensator miałby mniejsze).

Tak więc masz rację Kolego - wydaje Ci się.
    qubeo
    Level 5  
    Reszta:
    -16V 1000uF na mierniku pokazuje esr 0.15 ohm i 1057 uF i Vloss 1.2%
    -16V 470nF na mierniku esr 0.19ohm, 536.9 uF i Vloss 0.7 %
    -drugi 16V 1000uF na mierniku esr 0.20ohm, 1035uF i Vloss 1.8%
    -drugi 16V 470uF na mierniku esr 0.34 ohm, 539uF i Vloss 0.7%
    -najwiekszy, 100uF 400V na mierniku esr 0.43 ohm, 96uF i Vloss 0.7%
    Tylko ten ostatni ma mniejszą pojemność niż ta podana, ale jest to na tyle mała różnica że może wynikać z błędu pomiarowego.

Dodano po 18 [minuty]:

te kondki wydają się być sprawne po tych pomiarach, macie jakieś inne pomysły co sprawdzić w następnej kolejności?
    JayRo
    Level 35  
    Tragedii nie ma, spodziewałem się w niektórych około 40% spadku pojemności od nominału, no a tu całkiem dobre wyniki jak na swe lata. Tam jeszcze są trzy sztuki można je przetestować. Całkiem możliwe, że problemem mogą być same świetłówki jak wspomniał kolega @tos18. Ja się spotykałem z takimi przypadkami w matrycach starszych laptopów, że przypalały się połączenia przewodów ze swietlówkami.
    qubeo
    Level 5  
    Jeśli byłaby to wina tych złącz od świetlówek jest szansa coś z tym zrobić czy na złom?

Z drugiej strony jesli bylyby to swietlowki to monitor by sie nie zapalał. a ten normalnie sie zapala, pokazuje obraz ale po 3 sekundach slychac klikniecie i sie resetuje. Moze to kwestia przekaznika jesli wystepuje to "klikniecie"
    JayRo
    Level 35  
    qubeo wrote:
    Jeśli byłaby to wina tych złącz od świetlówek jest szansa coś z tym zrobić czy na złom?

Jest szansa je przylutować porządnie, o ile to będzie problemem. Tylko trzeba się do nich ostrożnie dostać nie brudząc i nie zaginająć sobie poszczególnych warstw. Bo to będzie później widoczne na obrazie. Ja nawet mam takie stare świetłówki, i w takiej sytuacji bym je podłączył i zobaczył czy problem dalej występuje. To by pokazało czy problem jest po stronie płytki czy faktycznie świetlówek. Testowałeś może te fioletowe kondensatory i te dwa mniejsze czarne?
    qubeo
    Level 5  
    Teraz sie za nie zabieram, zaraz dam znac co z nimi

Dodano po 20 [minuty]:

Te fioletowe wydaja sie git. Te czarne mają jedynie wysoki ESR: jeden 3.7 ohm a drugi 1.9 ohm. Pojemnosci wszystkie 4 mają minimalnie mniejszych od deklarowanych ale raczej miesci sie to w marginesie bledu.
    JayRo
    Level 35  
    Zerknij na tabelkę i zobacz czy rezystancja nie została przekroczona.
    qubeo
    Level 5  
    Oba mają przekroczoną, jeden o pół ohma, a drugi o prawie 1ohm. Chyba mamy łobuzów :D
    JayRo
    Level 35  
    Jest tylko jeden sposób, aby się o tym przekonać. Rezystancja wzrosła, więc może warto wymienić. Koszt niewielki.
    qubeo
    Level 5  
    W poniedziałek robię wycieczkę do sklepu po nowe. Dam znać jak wymienię. Dzięki wielkie za pomoc :D
    JayRo
    Level 35  
    Nie ma co tu specjalnie jeszcze za co dziękować, bo nie wiadomo czy to jest przyczyną usterki. Ale od czegoś trzeba zacząć. 😉
    398216 Usunięty
    Level 43  
    qubeo wrote:
    Te czarne mają jedynie wysoki ESR: jeden 3.7 ohm a drugi 1.9 ohm.
    I dopiero przy takich wartościach można zacząć się zastanawiać nad koniecznością wymiany. Zwróć uwagę na napięcie pracy - im wyższe, Ale tym dopuszczalna wartość ESR jest też większa. Ale to już specjalista od kondensatorów Kolega JayRo najlepiej Ci wytłumaczy. Moim zdaniem jednak to nie jest źródło problemu. Na płycie jest jeszcze kilka nieoznaczonych czerwonym prostokątem - zmierzyłeś je? Szczególnie interesują mnie małe pojemności....
    JayRo
    Level 35  
    398216 Usunięty wrote:
    Ale to już specjalista od kondensatorów Kolega JayRo najlepiej Ci wytłumaczy

Może sam byś wytłumaczył, autor szybciej i zapewne sprawniej by załatwił temat. Ale jak widać, niektórych pukiel swędzi i bez bicia piany nie potrafią egzystować na forum.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Daj wyraźne zdjęcie od strony płytki, napięcia na wyjściu mierzyłeś? Podaj typ monitora.
    kris8888
    Level 37  
    qubeo wrote:
    te kondki wydają się być sprawne po tych pomiarach, macie jakieś inne pomysły co sprawdzić w następnej kolejności?

Jeszcze zmierz koniecznie ten najmniejszy kondensator elektrolityczny w okolicy układu scalonego (sterownika przetwornicy). Objawy wskazują że to on może być przyczyną tego że przetwornica nie chce wystartować na stałe.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    kris8888 wrote:
    koniecznie ten najmniejszy kondensator elektrolityczny w okolicy układu scalonego
    Dokladnie to miałem na myśli pisząc:
    398216 Usunięty wrote:
    Moim zdaniem jednak to nie jest źródło problemu. Na płycie jest jeszcze kilka nieoznaczonych czerwonym prostokątem - zmierzyłeś je? Szczególnie interesują mnie małe pojemności....