logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetopić aluminium w domu, by uzyskać jednolity błyszczący odlew?

danek2004 21 Lis 2005 19:03 35374 6
REKLAMA
  • #1 2012461
    danek2004
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam

Jak w warunkach domomych przetopić drobne kawałki aluminium by uzyskać jedną większa całość.

Chodzi mi o to jakie stosować topniki , ze wzgledu na to ze aluminium szybko sie utlenia a chciałbym otzrymać jednolity błyszczący odlew.
  • REKLAMA
  • #2 2013117
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    O ile dobrze widzialem na jakiejs stronce to koles wykorzystywal zwykly palnik gazowy (kuchenke) i zeliwna lyzke - tygielek . Nie zauwazylem zeby stosowal jakiekolw3iek topniki - ale odlew wymaga pozniej obrobki mechanicznej.
    A z czego chcesz robic formy? Bo szukalem i znalezc nie moglem z czego/jak zrobic mase formiercska (piasek? Szklo wodne? Jakie proporcje? )
  • REKLAMA
  • #3 2013162
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Topniki? Topi się w atmosferze gazu obojętnego np. azotu.
    Ale z tego co pamiętam, to nawet stopienie na powietrzu w niczym nie przeszkadza. Po prostu na powierzchni płynnego metalu powstanie "kożuch" z Al2O3, który "ochroni" resztę metalu przed dalszym utlenianiem.

Sprawa insza to temperatura, nie mam pojęcia, jak w warunkach domowych utrzymać taką temperaturę, ale to już nie mój problem :]

Odlew będzie błyszczący, bo będziesz zlewał Al spod "kożucha", ale potem i tak zmatowieje na powietrzu.
  • REKLAMA
  • #4 2013527
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    chcialem kiedys cos odlac i mialem wlasnie problem jak zrobic forme. Okazalo sie ze kumpla bracik jest zlotnikiem i podal mi ciekawy sposob na produkcje form w domu:
    zezbimy elemet jaki chcemy odlac w wosku w skali 1:1 (im czystszy tym lepiej bo zostana paprochy i takie tam)
    nastepnie ten elemet wkladamy w rozrobiony gips i czekamy az zastygnie nastepnie nasz gips wygrzewamy zeby wosk roztopil sie i wsiakl w gips.
    Nastepnie zalewany taka forme tym czym chcemy po zastygnieciu rozwalamy gips i mamy odlew.
    Nie probowalem jednak tego bo w koncu nie musialem tego odlewac. Ale wydaje mi sie ze to ma prawo dzialac nie wiem tylko jaka powiezchnie odlewu osiagniemy bo gips jest nieco porowaty moze sie okazac ze bedzie konieczna obrobka powierzchni
  • REKLAMA
  • #5 2017228
    danek2004
    Poziom 11  
    ghost napisał:
    O ile dobrze widzialem na jakiejs stronce to koles wykorzystywal zwykly palnik gazowy (kuchenke) i zeliwna lyzke - tygielek . Nie zauwazylem zeby stosowal jakiekolw3iek topniki - ale odlew wymaga pozniej obrobki mechanicznej.
    A z czego chcesz robic formy? Bo szukalem i znalezc nie moglem z czego/jak zrobic mase formiercska (piasek? Szklo wodne? Jakie proporcje? )

niestety to nie domnie te informacje o które pytam tylko dla znajomego, ale zapytam sie go co i jak.
  • #6 2170721
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam serdecznie.
    W fazie mojej edukacji na poziomie zawodowym przechodziłem przez różne działy m.in. "kuźnia". Tam kiedyś przetapialiśmy aluminiowe części motocykli, radiatory, puszki itp. na kowalskim palenisku w żelaznej kadzi z długimi rączkami.
    Jako form używaliśmy garnków i puszek po konserwach (puszczały na lutach i trochę się rozlewało bokiem), następnie materiał ten po zastygnięciu trafiał na tokarnię gdzie robiono z nich głównie koła pasowe, czasem robiono inne rzeczy które polerowano aby ładnie wyglądały.
    Nie używaliśmy do tego żadnych topników, wierzch metalu po zastygnięciu zawsze był matowy i porowaty, ale wnętrze było gładziutkie i błyszczące. Jeżeli forma jest gładka i wygrzana do 500°C , to aluminium nie zastyga na jej ściankach i nie tworzą się w niej bąble powietrza dzięki czemu materiał po wyjęciu z formy jest gładki i błyszczący.
  • #7 2172792
    gmorek
    Poziom 13  
    z tego co wiem to nie weilkim problemem jest szlifowanie aluminum wec błyszcząca powiezchnia nie jest chyba wielkim problemem. Nie polecam jednak roztapiania alu. na kuchence w domu bo zabrudzisz wszystko lepiej zrobic to palnikiem w piwnicy. Ja tak robilem i nic zlego sie nie stalo wiec polecam piwnice. Jeszcze jedna rzecz warto zastosowac jakis stojak, tak jak kiedys a chemii, bo moze byc ciezko utrzymac to wszystko przez jakis czas az to sie ogrzeje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przetopienia aluminium w warunkach domowych w celu uzyskania jednolitego, błyszczącego odlewu. Aluminium topi się zwykle w atmosferze gazu obojętnego (np. azotu), aby ograniczyć utlenianie, jednak w warunkach domowych często topi się je na powietrzu, co powoduje powstanie warstwy tlenku glinu (Al2O3) na powierzchni ciekłego metalu. Ta warstwa chroni resztę metalu przed dalszym utlenianiem, a odlew pod nią może być błyszczący, choć z czasem matowieje na powietrzu. Do topienia stosuje się palniki gazowe lub specjalne paleniska kowalskie z żeliwnymi tygielkami. Formy odlewnicze można wykonać samodzielnie, np. metodą traconego wosku z użyciem gipsu jako masy formierskiej, choć gips jest porowaty i wymaga późniejszej obróbki powierzchni. Alternatywnie używa się metalowych form (np. garnków, puszek po konserwach) wygrzanych do około 500°C, co zapobiega przywieraniu aluminium i powstawaniu pęcherzyków powietrza, dzięki czemu powierzchnia odlewu jest gładka i błyszcząca. Topniki nie są powszechnie stosowane w domowych warunkach. Po odlaniu konieczne jest szlifowanie i polerowanie, aby uzyskać ostateczny połysk. Zaleca się wykonywanie topienia w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, np. w piwnicy, oraz stosowanie stabilnych stojaków do utrzymania tygielka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA