logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania?

adrian20056 18 Mar 2023 19:44 924 4
REKLAMA
  • #1 20496305
    adrian20056
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam, swego czasu zrobiłem sobie nagrzewnicę indukcyjną. Wszystko dobrze działa. Tylko jak chcę zagrzać coś o małej powierzchni np. gwoździa to to bardzo słabo grzeje tzn. bardzo powoli albo wogule. Ale jak włożę coś o większej powierzchni np. nóż to grzeje momentalnie.

I chcę zrobić coś z z tym abym mógł grzać przedmioty o małej powierzchni, pręty itp.

Myślę, że przyczyną może być zbyt duża średnica cewki grzewczej. Która ma całkowitą średnicę 6 cm

Myślę aby zrobić cewkę o mniejszej średnicy np. 4 cm i może by poprawiło ten problem.

I właśnie piszę tu aby zapytać się osób doświadczonych bardziej w tym temacie czy zmniejszenie średnicy cewki nie wpłynie negatywnie na układ. (Czy nie będą grzać się mocniej tranzystory i kondensatory?)

Oczywiście drugą cewkę też bym zrobił z rurki aby przepuścić przez nią ciecz chłodzącą.

Jak już to ile zwojów tej cewki? Też 7 jak ta?

Pozdrawiam i dziękuję.
    Załączniki:
    • Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania? 20230318_183538.jpg (2.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania? 20230318_183552.jpg (3.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania? 20230318_183548.jpg (2.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania? 20230318_183556.jpg (2.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nagrzewnica indukcyjna, jak zwiększyć moc grzania? sch_2.jpg (208.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20496393
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    Żeby grzać małe przedmioty trzeba zrobić cewkę mniejszej średnicy, dużo mniejszej. Możesz spróbować ze zwykłego drutu, na próbę, zamiast rurki, wejdzie więcej zwojów.

Nie da się znacząco zmniejszyć cewki bez zmiany indukcyjności, więc wzrost częstotliwości jest nieunikniony, przy bardzo wysokich częstotliwościach ładowanie bramek przez rezystory działa kiepsko i jest ryzyko uszkodzenia. Ja to mierzyłem na oscyloskopie, przy 500kHz przebiegi wyglądały bardzo źle, lepiej zastosować inny sposób sterowania bramek, jest znane rozwiązanie z dodatkowymi tranzystorami.

P,S. Co tam za kondensatory zastosowałeś i jak je podłączyłeś, co to za kostka? Wygląda to badziewnie jak na te kilkadziesiąt amperów których tam się spodziewamy.
  • REKLAMA
  • #3 20496434
    adrian20056
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    5 kondensatorów po 0, 68 uF 250V

Zostawię jednak tak jak jest. Nie chcę ryzykowac bo nie chce znowu zniszczyć tranzystorów. Bo jednął parę już uszkodziłem bo za wysokie napięcie podałem.

Jest to tylko nagrzewnica na pokaz. Do pobawienia się.

Więc zostawiam jak jest.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jak podłączyć do tego trafopowielacz z telewizora?

Jak nawinąłem na rdzeń trafopowielacza drut o przekroju chyba 1.5 mm² to po dłuższym podtrzymaniu łuku zaczynał rosnąć prąd pobierany przez układ i wyłączał mi się wtedy zasilacz. (Zasilacz z komputera, na lini 12 V max 18A)

Poczekałem przez chwilę włączylem jeszcze raz, potrztymałem chwilę palący się łuk i znowu się wyłączył zasilacz.

Ale jak przepiąłem trafopowielacz na cewkę grzewczą i włożyłem nawet bardzo duży przedmiot do cewki i się nic nie działo, normalnie grzało.

Dlaczego jak podłączyłem ten trafopowielacz to aż tak duży prąd zaczął układ pobierać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20496562
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    adrian20056 napisał:
    I chcę zrobić coś z z tym abym mógł grzać przedmioty o małej powierzchni, pręty itp.

Trzeba w tym celu zrobić węższą cewkę.
    Problemem jest tu zbyt duża szczelina powietrzna. Powietrze ma małą przenikalność magnetyczną więc przy dużej cewce potrzebny jest bardzo duży prąd i częstotliwość by wzbudzić w czymś cienkim wysoki prąd i w efekcie go nagrzać.
REKLAMA