Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Fiat Ducato 2.8Jtd 127KM 2004r.: Problem z kierunkowskazami, szarpaniem i odcinaniem mocy

danielw792 19 Mar 2023 19:10 189 7
    danielw792
    Level 3  
    Witam mam problem z Ducato 2.8Jtd 127KM 2004r. Mam problem z moim fiatem gdy wyjeżdżam z domu jak przejadę jakieś 300m delikatnie pod górkę powyżej 2.5tys obrotów zarza mi się kierunkowskazy i gdy włączę w lewo albo w prawo szarpanie samochodem i wyskakuje check i odcina moc a jak go zgasze silnik to już go nie odpalę kręci ale nie odpali ale jak usunę błąd lub wypne kleme minusowa to mogę normalnie go odpalić i jechać i jest ok
    Błąd jaki jest to " REGULATOR CISNIENIA PALIWA " a i miałem takie coś jeszcze że jak godzinę miałem włączony zapłon to po jakimś czasie też zaczęły mi się żarzyć kierunki ale odpaliłem auto i wszystko było ok
    P.s. stało mi sie to w tym momencie jak dostał po garach tak około 3 tys obrotów po tym jakby coś niewiem odpadło pasek się zerwał takie miałem odczucie
    Czy może byś alternator bo mam i miałem słabe ładowanie ?
    P.S. miałem takie coś pierwszy raz jak dałem mu po garach tak około 3tys obrotów i miałem takie odczucie jakby pasek strzelił coś takiego i zaczęło mi wtedy żarzyć kierunki po przejechaniu ok. 1.5km .
    I alternator ma słabe ładowanie
    Czy to może byś alternator za ma słabe
    mario88legia
    Level 12  
    Hejka

Wygląda na to, że problemem może być regulator ciśnienia paliwa, jak wskazuje błąd, który się pojawia. W przypadku, gdy regulator jest uszkodzony, może on wprowadzać zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w układzie paliwowym, co może prowadzić do problemów z kierunkowskazami i szarpaniem samochodu.

Jednakże, problem z kierunkowskazami wydaje się być dziwnie powiązany z regulator ciśnienia paliwa. Być może jest to efekt uboczny innej usterki. Może to być na przykład problem z systemem elektrycznym lub układem zasilania. Być może warto byłoby dokładnie sprawdzić przewody i styki elektryczne w układzie elektrycznym auta.

Jeśli problem występuje po około godzinie włączonego zapłonu, może to sugerować problem z akumulatorem lub alternatorem. Warto sprawdzić, czy akumulator jest naładowany i czy alternator działa poprawnie.

W każdym razie, zaleca się skontaktować się z mechanikiem lub warsztatem samochodowym, aby dokładnie zbadać i naprawić problemy z samochodem.

Pozdrawiam Mario88
    danielw792
    Level 3  
    Właśnie miałem słabe ładowanie aku i miałem to robić bo chciałem przy wymianie rozrządu zrobić alternator i łożysko klimy jutro może spróbuję ściągnąć pasek osprzetu i się przejechać może coś da
    stalin2
    Level 16  
    sprawdź okolice paska - pisałeś że strzelił
    sprawdź czy pasek nie uszkodził przewodów , oczyść i poodkręcaj przewody masowe na silniku i w nadwoziu
  • Helpful post
    diablo23248
    Level 28  
    Masy dokładnie posprawdzaj.
    danielw792
    Level 3  
    Mam akurat teraz tak że jak zarza się kierunkowskazy to delikatnie świeca się światła postojowe z przodu jak włączę normalne światła to mi auto gaśnie a pozniej odpalam normalnie a jak nic się nie zarzy to odpalam auto jest ok to jest raz np. na godzinę
    diablo23248
    Level 28  
    Oprócz tego co napisałem wcześniej sprawdź skrzynkę z bezpiecznikami i przekaźnikami w komorze silnika (wilgoć, korozja). Teoretycznie światła nijak się mają do silnika, ale brak dobrej masy między akumulatorem, a resztą (silnik, rama) może dawać takie efekty. Połączenia masowe masz na podłużnicach a tam jak wiemy lubi panoszyć się ruda...
    danielw792
    Level 3  
    Brak masy na reflektory przednie powodowało takie cuda temat rozwiązany
    Dzięki za pomoc pozdrawiam