Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CANON PIXMA 7750 - Problem z brakiem deseniu BK na wydruku testu dysz i jakość zdjęć

marco26 19 Mar 2023 19:27 168 5
phoenixcontact
    marco26
    Level 11  
    Witam wszystkich.

Moja drukarka Canon PIXMA 7750 bałagani przy wydruku zdjęć. Jak na Canona to jakość beznadziejna.
    Próbowałem z wyrównywaniem głowicy ale bez rezultatu.
    Drukując deseń testu dysz uzyskałem nietypowy wynik. Ogólnie wszystko jest jak najbardziej OK tylko na wydruku brakuje deseniu BK.
    Miał ktoś może taki problem
  • phoenixcontact
    druckserwis
    Level 12  
    Na początek polecam zrobić czyszczenie głowicy z poziomu drukarki oraz wymianę tuszu BK. W ustawieniach na wyświetlaczu znajduje się taka opcja.
  • phoenixcontact
    marco26
    Level 11  
    Bardzo dziękuję za zajęcie się moim problemem. Nie pisałem wcześniej ale kilkukrotnie próbowałem czyszczenia, tusz też wymieniłem. Teraz podejmę próbę demontażu głowicy spróbuję ją postawić na noc na ręczniku popierowym nasączonym izopropanolem . Chciałem tego uniknąć ale chyba się nie da. Ostatnia deska ratunku to czyszczenie . Nie mogę nigdzie znaleźć czy ten model ma opcje czyszczenia pojedynczych tuszy żeby nie maltretować całości na koniec wiadomo strzykawka. No cóż. ... zobaczymy.
    marco26
    Level 11  
    Jeśli ktoś śledzi ten temat myślę że ta informacja będzie ciekawostką.
    Powodem zaczęcia tego wątku był problem z tuszem BK w PIXMA 7750.
    Przepychanie nie dało rezultatów więc wziąłem się za czyszczenie, rzeczywiście tusz był na tyle zaschnięty że o rozebraniu głowicy wyleciały twarde zaschnięte fragmenty .
    Dodam gwoli wyjaśnienia że zarówno wyjmowanie jak i montaż głowicy odbywał się przy odłączonej drukarce od sieci .
    Czyszczenie trwało długo ale udało mi się udrożnić wszystkie kanały łącznie z BK pomógł mi w tym izopropanol.
    Po dokładnym osuszeniu ponownie zamontowałem głowicę. Pierwsze włączenie kontrolka identyfikująca poziom tuszu paliła się tylko przy GRAY i pojawił się kod błędu 1401. - Tusze były te same co wcześniej. Po ponownym uruchomieniu tusze co prawda się odnalazły wszystkie ale pojawił się kod 1403 - zamontowana niewłaściwa głowica. Ciekawe .. jako brudna była właściwa jako czysta już nie. Ponownie wymontowałem głowice by sprawdzić czy to sprawa płyty czy głowicy - pojawiła się informacja o braku zamontowanej głowicy. Ponowne zamontowanie i ponowny kod 1403.. Nie wiem czy warto inwestować w nową głowicę.
    Przed czyszczeniem nie drukowała tylko zdjęć a teraz nie drukuje wcale :) ale fajnie wyszło.
    druckserwis
    Level 12  
    Sprawdzałeś czy piny wewnątrz drukarki na tzw. karetce stykające się z elektroniką głowicy są brudne od atramentu lub w jakiś sposób uszkodzone np. wygięte?
    marco26
    Level 11  
    Tak, nawet też je przetarłem. Może po odkręceniu plujki coś stało się z taśmą. Ale brak pewności. Tu już potrzebna chyba głębsza diagnostyka. Na tą chwilę z poziomu PC brak dostępu do drukarki tylko wyświetlacz beznamiętnie podaje 1403

Dodano po 37 [minuty]:

Tak, nawet też je przetarłem. Może po odkręceniu plujki coś stało się z taśmą. Ale brak pewności. Tu już potrzebna chyba głębsza diagnostyka. Na tą chwilę z poziomu PC brak dostępu do drukarki tylko wyświetlacz beznamiętnie podaje 1403. Ale zainspirowany Twoją sugestią przyjrzałem się jeszcze raz jak wyglądają styki w środku. Nie mam jak tego zweryfikować ale na zdjęciu widać drugi od góry rząd z prawej strony ostatnie miejsce jest puste.