Naukowcy z Uniwersytetu w Sussex pomyślnie przetestowali nowe biodegradowalne czujniki medyczne, które mogą zmienić sposób, w jaki korzystamy z osobistej opieki zdrowotnej i technologii monitorowania stanu naszego organizmu. Zespół z Sussex opracował nowe sensory — pokroju tych noszonych przez biegaczy lub pacjentów do kontroli tętna i temperatury — posiłkując się naturalnymi elementami, takimi jak sól kamienna, woda i wodorosty, w połączeniu z grafenem. Ponieważ są one wykonane wyłącznie ze składników występujących w przyrodzie, czujniki te są w pełni biodegradowalne, co czyni je bardziej przyjaznymi dla środowiska niż powszechnie stosowane alternatywy na bazie tworzyw sztucznych. Ich naturalny skład umieszcza je również w powstającym sektorze elektroniki jadalnej — urządzeń, które są bezpieczne dla człowieka po skonsumowaniu. Co więcej, naukowcy odkryli, że ich zrównoważone czujniki oparte na wodorostach faktycznie przewyższają pod względem czułości istniejące syntetyczne hydrożele i nanomateriały, stosowane w monitorach zdrowia do noszenia. A im bardziej czuły jest sensor, tym dokładniej rejestruje parametry życiowe osoby.
Pomysł wykorzystania wodorostów w urządzeniu do monitorowania zdrowia zrodził się, gdy główny naukowiec, dr Conor Boland, fizyk z Uniwersytetu w Sussex, oglądał telewizję podczas covidowej kwarantanny. Dr Boland, wykładowca fizyki materiałów w Szkole Nauk Matematycznych i Fizycznych, powiedział: „Po raz pierwszy zainspirowałem się do spożytkowania wodorostów w laboratorium po obejrzeniu programu MasterChef w czasie kwarantanny. Wodorosty użyte do zagęszczenia deserów nadają im miękkość i sprężystą strukturę — preferowane są przez wegan i wegetarian jako alternatywa dla żelatyny. Pomyślałem: >A co by było, gdybyśmy mogli to samo wykorzystać w technologii sensorów?<. Dla mnie jednym z najbardziej ekscytujących aspektów tego rozwoju jest to, że mamy czujnik, który jest zarówno w pełni biodegradowalny, jak i wysoce skuteczny. Masowa produkcja niezrównoważonej technologii medycznej opartej na gumie i tworzywach sztucznych może, jak na ironię, stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego poprzez mikroplastiki przedostające się do źródeł wody w miarę ich rozkładu. Jako rodzic uważam, że moim obowiązkiem jest upewnienie się, że prowadzone badania umożliwią organizację czystszego świata dla wszystkich naszych dzieci” — podsumował.
Wodorosty są przede wszystkim izolatorem, ale dodając krytyczną ilość grafenu do mieszanki, naukowcom udało się stworzyć film, który po namoczeniu w kąpieli solnej szybko wchłania wodę, formułując miękki, gąbczasty hydrożel przewodzący prąd elektryczny.
Badacz Adel Aljarid trzymający elastyczny hydrożel z wodorostów z dodatkiem grafenu, opracowany na Uniwersytecie w Sussex w Anglii.
Rozwój tych materiałów może zrewolucjonizować technologię monitorowania zdrowia. To, dlatego, że przyszłe zastosowania czujników do noszenia klasy klinicznej będą wyglądać jak druga skóra lub tymczasowy tatuaż: są lekkie, łatwe w aplikacji i bezpieczne, ponieważ są wykonane w pełni z naturalnych składników. To znacznie poprawiłoby ogólne wrażenia pacjenta, eliminując potrzebę odwoływania się do częściej używanych i potencjalnie inwazyjnych instrumentów szpitalnych, kabli i przewodów.
Dr Sue Baxter, dyrektor ds. innowacji i partnerstw biznesowych na Uniwersytecie w Sussex, jest podekscytowana potencjalnymi korzyściami płynącymi z tej technologii. „Na Uniwersytecie Sussex jesteśmy zaangażowani w ochronę przyszłości planety poprzez badania nad zrównoważonym rozwojem, wiedzę specjalistyczną i innowacje. To, co jest tak budujące w tym opracowaniu dr. Conora Bolanda i jego zespołu, to to, że całość wydaje się całkowicie zrównoważona, przystępna cenowo i wysoce skuteczna — lepsza niż syntetyczne alternatywy” — mówi. „To, co jest również niezwykłe na tym etapie badań — i myślę, że świadczy to o skrupulatnej pracy u podstaw, jaką dr Boland i jego ekipa wykonali podczas tworzenia swojego planu — to to, że jest to coś więcej niż sam dowód rozwoju zasad. Nasi naukowcy z Sussex stworzyli urządzenie, które ma realny przemysłowy potencjał przemiany w produkt, z którego ty czy ja moglibyśmy skorzystać w stosunkowo niedalekiej przyszłości” — podsumowuje Baxter.
Ten najnowszy przełom nastąpił po opublikowaniu planu rozwoju nanomateriałów, opracowanego przez naukowców z Sussex w 2019 roku. Przedstawiono w nim metodę, którą badacze powinni podążać, aby zoptymalizować postęp czujników tego typu.
Głównym autorem pracującym nad odkryciami pod kierunkiem dr. Bolanda był Kevin Doty, jego student studiów magisterskich w Szkole Nauk Matematycznych i Fizycznych na Uniwersytecie w Sussex. „Wcześniej uczyłem się chemii, ale zdecydowałem, że chcę dowiedzieć się więcej o nanonauce. Moje ryzyko się opłaciło i nie tylko podobało mi się bardziej, niż się spodziewałem, ale także miałem okazję wykorzystać zdobyte informacje, aby zacząć pracować nad nowatorskim pomysłem, który przekształcił się w autorską publikację studenta studiów magisterskich” — komentuje Doty. „Kształcenie się w obrębie nanonauki pokazało mi, jak zróżnicowany i multidyscyplinarny jest to sektor. Każde doświadczenie naukowe może przynieść wiedzę, którą można zastosować w tej dziedzinie w wyjątkowy sposób” — dodaje. Doprowadziło go to dalej — do studiów doktoranckich — otwierających przed Dotym całą nową ścieżkę kariery, której wcześniej nie mógł nawet wziąć pod uwagę, jak sam zauważa.
Artykuł: „Food-inspired, high sensitivity piezoresistive graphene hydrogels” („Inspirowane żywnością piezorezystancyjne hydrożele grafenowe o wysokiej czułości”) został niedawno opublikowany w czasopiśmie: „ACS Sustainable Chemistry & Engineering”.
Źródło: https://techxplore.com/news/2023-03-edible-electronics-seaweed-skin-health.html
Pomysł wykorzystania wodorostów w urządzeniu do monitorowania zdrowia zrodził się, gdy główny naukowiec, dr Conor Boland, fizyk z Uniwersytetu w Sussex, oglądał telewizję podczas covidowej kwarantanny. Dr Boland, wykładowca fizyki materiałów w Szkole Nauk Matematycznych i Fizycznych, powiedział: „Po raz pierwszy zainspirowałem się do spożytkowania wodorostów w laboratorium po obejrzeniu programu MasterChef w czasie kwarantanny. Wodorosty użyte do zagęszczenia deserów nadają im miękkość i sprężystą strukturę — preferowane są przez wegan i wegetarian jako alternatywa dla żelatyny. Pomyślałem: >A co by było, gdybyśmy mogli to samo wykorzystać w technologii sensorów?<. Dla mnie jednym z najbardziej ekscytujących aspektów tego rozwoju jest to, że mamy czujnik, który jest zarówno w pełni biodegradowalny, jak i wysoce skuteczny. Masowa produkcja niezrównoważonej technologii medycznej opartej na gumie i tworzywach sztucznych może, jak na ironię, stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego poprzez mikroplastiki przedostające się do źródeł wody w miarę ich rozkładu. Jako rodzic uważam, że moim obowiązkiem jest upewnienie się, że prowadzone badania umożliwią organizację czystszego świata dla wszystkich naszych dzieci” — podsumował.
Wodorosty są przede wszystkim izolatorem, ale dodając krytyczną ilość grafenu do mieszanki, naukowcom udało się stworzyć film, który po namoczeniu w kąpieli solnej szybko wchłania wodę, formułując miękki, gąbczasty hydrożel przewodzący prąd elektryczny.

Badacz Adel Aljarid trzymający elastyczny hydrożel z wodorostów z dodatkiem grafenu, opracowany na Uniwersytecie w Sussex w Anglii.
Rozwój tych materiałów może zrewolucjonizować technologię monitorowania zdrowia. To, dlatego, że przyszłe zastosowania czujników do noszenia klasy klinicznej będą wyglądać jak druga skóra lub tymczasowy tatuaż: są lekkie, łatwe w aplikacji i bezpieczne, ponieważ są wykonane w pełni z naturalnych składników. To znacznie poprawiłoby ogólne wrażenia pacjenta, eliminując potrzebę odwoływania się do częściej używanych i potencjalnie inwazyjnych instrumentów szpitalnych, kabli i przewodów.
Dr Sue Baxter, dyrektor ds. innowacji i partnerstw biznesowych na Uniwersytecie w Sussex, jest podekscytowana potencjalnymi korzyściami płynącymi z tej technologii. „Na Uniwersytecie Sussex jesteśmy zaangażowani w ochronę przyszłości planety poprzez badania nad zrównoważonym rozwojem, wiedzę specjalistyczną i innowacje. To, co jest tak budujące w tym opracowaniu dr. Conora Bolanda i jego zespołu, to to, że całość wydaje się całkowicie zrównoważona, przystępna cenowo i wysoce skuteczna — lepsza niż syntetyczne alternatywy” — mówi. „To, co jest również niezwykłe na tym etapie badań — i myślę, że świadczy to o skrupulatnej pracy u podstaw, jaką dr Boland i jego ekipa wykonali podczas tworzenia swojego planu — to to, że jest to coś więcej niż sam dowód rozwoju zasad. Nasi naukowcy z Sussex stworzyli urządzenie, które ma realny przemysłowy potencjał przemiany w produkt, z którego ty czy ja moglibyśmy skorzystać w stosunkowo niedalekiej przyszłości” — podsumowuje Baxter.
Ten najnowszy przełom nastąpił po opublikowaniu planu rozwoju nanomateriałów, opracowanego przez naukowców z Sussex w 2019 roku. Przedstawiono w nim metodę, którą badacze powinni podążać, aby zoptymalizować postęp czujników tego typu.
Głównym autorem pracującym nad odkryciami pod kierunkiem dr. Bolanda był Kevin Doty, jego student studiów magisterskich w Szkole Nauk Matematycznych i Fizycznych na Uniwersytecie w Sussex. „Wcześniej uczyłem się chemii, ale zdecydowałem, że chcę dowiedzieć się więcej o nanonauce. Moje ryzyko się opłaciło i nie tylko podobało mi się bardziej, niż się spodziewałem, ale także miałem okazję wykorzystać zdobyte informacje, aby zacząć pracować nad nowatorskim pomysłem, który przekształcił się w autorską publikację studenta studiów magisterskich” — komentuje Doty. „Kształcenie się w obrębie nanonauki pokazało mi, jak zróżnicowany i multidyscyplinarny jest to sektor. Każde doświadczenie naukowe może przynieść wiedzę, którą można zastosować w tej dziedzinie w wyjątkowy sposób” — dodaje. Doprowadziło go to dalej — do studiów doktoranckich — otwierających przed Dotym całą nową ścieżkę kariery, której wcześniej nie mógł nawet wziąć pod uwagę, jak sam zauważa.
Artykuł: „Food-inspired, high sensitivity piezoresistive graphene hydrogels” („Inspirowane żywnością piezorezystancyjne hydrożele grafenowe o wysokiej czułości”) został niedawno opublikowany w czasopiśmie: „ACS Sustainable Chemistry & Engineering”.
Źródło: https://techxplore.com/news/2023-03-edible-electronics-seaweed-skin-health.html
Cool? Ranking DIY