Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Monitor Samsung SyncMaster T240- brak sygnału( no signal ).

keseszel 24 Mar 2023 10:57 507 5
    keseszel
    Level 26  
    Witam.
    Monitor z wystawki. Brak obrazu.
    Po rozebraniu wypuczniałe kondensatory 1000 u/10V.
    Monitor Samsung SyncMaster T240- brak sygnału( no signal ).
    Miałem 1000u/35V więc dałem zamiast nich. Sprawdziłem profilaktycznie bezpiecznik i sprawny. Monitor się uruchomił, brak podłączonego kabla. Podłączyłem kabel VGA pod laptopa- brak sygnału. Zmieniłem kabel na HDMI i nadal brak sygnału. Sprawdziłem kabel HDMI- sprawny. Czyli problem gdzieś jeszcze.
    Czy ktoś miał podobny przypadek? Czy ktoś ma namiary na schemat?

Schemat już jest- tu podziękowania dla Kolegi lisek za podpowiedź w jednym z tematów w którym się udzielał i podał namiary na schemat.

Zacznę jednak od wymiany pozostałych elektrolitów.
    cysiekw
    Level 39  
    Po wymianie wszystkich elektrolitów w psu zajrzyj do logiki jeśli nadal będzie brak sygnału, no i pomierz co masz na wyjściach z psu.
    keseszel
    Level 26  
    Po wymianie kondensatorów wciąż brak sygnału.
    W logice żadnych nadpaleń, wybrzuszeń, etc.
    Po pewnym czasie monitor daje chyba, z 10 mrugnięć diodą.
    Niestety, trzeba zmierzyć napięcia..

Napięcia są w porządku. Zastanawiają mnie jednak opisy na płycie, czyli prawdopodobnie ktoś próbował już coś zrobić, bo raczej to nie jest normalne.

keseszel
    Level 26  
    Bez podświetlenia nie miałbym widocznego komunikatu "Check Cable Signal".
    Na logice zbyt dużo kondensatorów powierzchniowych bez żadnych objawów, czyli nie mam co tam szukać.

Ale z innej beczki. Czy jest możliwość wywołania menu? Czy ten monitor ma taką funkcję, bo jakoś nie zauważyłem.
    Tylko taki komunikat jest. Czyli podświetlenie jest.
    I jeszcze raz powtórzę pytanie- czy napisy pisakiem sugerują "nasi tu byli", bo nie sądzę by przy każdej płytce producent dopisywal coś pisakiem ;-)

Niestety schemat nie jest od tego monitora. Różni się umiejscowieniem przycisków. Zonk. Fajnie by było gdyby jednak był od tego- help me;-)

Do ponownego zmierzenia napięcia z przetwornicy.

Pytanie- jakie napięcie daje informację o tym, że wchodzi sygnał?

Zmierzylem napięcia i są: 3,3V; 5,35V zamiast 5,2V oraz 15,69 V zamiast 15 V. To ostatnie wzrasta do 17V po dotknięciu GND do obudowy i spada znów do swojej wartości. Wtedy wyłącza się monitor. Prawdopodobnie uszkodzona jest płytka z przełącznikami i po dostaniu napięcia monitor się wyłącza. Płytka z przyciskami zawiera układ 5KH03 MELFAS. Prawdopodobnie on jest uszkodzony- możliwe że przez podanie 3,3V na key 1 w czasie pomiaru napięcia. Omskly mi się bagiety... Możliwe.

Monitor odłożony na inne czasy do zajrzenia.

Ponownie wziąłem się za ten monitor. Zmierzyłem napięcie na płytce przycisków. Jest tam 5 pinów. 3,3 V; GND; LED; KEY 1; KEY 2. Podłączone przyciski, napięcie 3,3V. Odłączone przyciski 3,3V. Czyli płytka nie robi zwarcia.
    Nie zauważyłem by zapalała się LED. Aha, płytki sprawdzone bez podłączonej matrycy.
    Czyli wszelkiego rodzaju sterowanie odbywa się przez 2 wejścia KEY. Zapewne muszą być odpowiednie poziomy napięć lub częstotliwości.

Pozostałe napięcia zmierzę ponownie później.
    keseszel
    Level 26  
    Monitor nienaprawialny w Polsce z powodu braku fachowców.