Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Whirlpool WIS 1150 PEL - zmywarka nie otwiera automatycznie drzwiczek

adech 25 Mar 2023 10:51 882 24
    adech
    Level 10  
    Witam
    Nowa zmywarka Whirlpool WIS 1150 PEL nie otwiera się automatycznie po zakończeniu zmywania. Funkcja ,,natural dry,, jest włączona. Wyświetlacz nie pokazuje błędu. Dodam, że zmywarka dopiero była uruchomiona dwa razy w tym pierwszy raz bez naczyń według instrukcji w celu kalibracji, a następnie w programie (szybkie mycie i suszenie z włączoną opcją natural dry). Co może być tego przyczyną?
    Whirlpool WIS 1150 PEL - zmywarka nie otwiera automatycznie drzwiczek
    Piotr2608

Level 41  
    adech wrote:
    Co może być tego przyczyną ?

A jakie to ma znaczenie, skoro zmywarka jest na gwarancji?
    Wezwij serwis.
    AsReeX
    Level 32  
    Funkcja DOS działa wyłącznie na dwóch czy trzech programach, a nie na wszystkich!

Na szybkim 30 - nie otwiera drzwi!

Piotr2608 wrote:
    Wezwij serwis.

Po co? Zmywarka nie jest popsuta?
    adech
    Level 10  
    To nie jest moja pierwsza zmywarka ,wiem na jakich programach co i jak ,ale nie działa na tym co powinna ,proszę czytać uważnie to co napisałem wstępnie . Do serwisu napisałem bo dodzwonić się to paranoja :) Dałem post na forum bo może ktoś miał podobny przypadek (jak by nie była na gwarancji to już dawno bym zaglądał co i gdzie :) )

Wiem że na szybkim 30 min nie otwiera drzwi , ale ja miałem nastawione szybkie mycie i suszenie 50 stopni.

Funkcja uchylania drzwi działa na 7-programach ( natural dry)
    adech
    Level 10  
    Dzisiaj zmywarka pracowała w trybie ,,ECO,, drzwi zmywarki nadal się nie uchyliły, natomiast program został skrócony o 45min (według instrukcji powinien trwać około 3h20mim ,pracowała 2h35min )
    AsReeX
    Level 32  
    Wydłużanie i skracanie czasu to normalna rzecz. Funkcja DOS nie jest kontrolowana w jakikolwiek sposób, nie wyświetla błędu - po prostu działa lub nie.

Pozatym dziś była zmiana czasu!

Ps. Nic Ci z tym nie wymyślę, to nowa zmywarka - włącz/wyłącz jeszcze raz Natural Dry, jak nic to nie da; wezwij serwis!? Wymienią siłownik lub moduł albo obie te rzeczy!
    adech
    Level 10  
    @AsReeX
    Robiłem to i sprawdzałem czy opcja ,,natural dry" jest włączona przed uruchomieniem programu.
    adech
    Level 10  
    Od serwisu dostałem porady abym zrestartował urządzenie, ja im pisałem że już to robiłem trzy razy i ustawienia fabryczne itd., ale oni uparcie twierdzą żebym to zrobił jeszcze raz. Więc to zrobiłem i dzisiaj pod wieczór przetestuję, jak zmywarka troszkę się zapełni :)
    AsReeX
    Level 32  
    Nie kojarzę podobnych problemów - owszem ludziska czasem krzywią/łamią popychacz siłownika ale to tyle (nie schował się i zamykają na siłę) xD

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Będzie ok.
    adech
    Level 10  

No niestety fabryczny bubel ,widzę tylko serwis :) Mechanizm wykonawczy na pewno jest dobry ,od razu mi podpadł ten za krótki program ECO :)
    AsReeX
    Level 32  
    Hymmm ... ostatnio miałem klienta-serwisanta z podobnym problemem. Aby system DOS otworzył drzwi, muszą zostać spełnione określone warunki. W tamtym przypadku winne było nie podłączone OWI (rozpięta kostka po wymianie pompy). Tutaj jest nowa zmywarka, niech się bawi z tym serwis.
    adech
    Level 10  
    @AsReeX
    Tak tylko jest problem jeszcze z pukaniem, czyżby było tylko jedno na opcji EKO ze skróconym czasem o 45min :)
    Poprawiłem TONI_2003
    AsReeX
    Level 32  
    Tak naprawę o "płukaniu" decyduje czujnik przejrzystości.
    misiek1111
    Level 32  
    Wygląda jakby program został przerwany przed zakończeniem, dlatego do otwarcia nie doszło.
    Obstawiam uwalony soft.
    Nie dzwoń do producenta, tylko zgłoś pisemnie u sprzedawcy.
    AsReeX
    Level 32  
    misiek1111 wrote:
    Obstawiam uwalony soft

Mmm raczej nie .. na upartego 12VDC do siłownika i sprawa się wyjaśni czy dział! Alee ... to sprzęt na gwarancji, niech się serwis martwi i wymieni pół zmywarki .. aż trafi ^^
    misiek1111
    Level 32  
    Oczywiście, kabelek jest możliwy.
    Pytanie, czy opcja Turbo jest wyłączona, bo:
    AsReeX
    Level 32  
    Tyle że w programie "eco" turbo nie może być uruchomione! Można spróbować wyłączyć w ustawieniach całkowicie!
    adech
    Level 10  
    Opcja Turbo jest wyłączona
    AsReeX
    Level 32  
    Definitywnie serwis, nic innego nie wymyślisz.
    misiek1111
    Level 32  
    Jeszcze na szybko można sprawdzić, czy kabelek/wtyczka nie wysunęła się z tego siłownika:
    adech
    Level 10  
    Jakie napięcie powinno się pojawić na siłowniku i czy zmienia polaryzację przy cofaniu się siłownika? Ale to już chyba nie ma znaczenia, gdyż przed chwilą dostałem wiadomość od serwisu.

Otrzymałem również wiadomość sms z serwisu oddalonego od mojego miejsca zamieszkania około 45 km

adech
    Level 10  

Prawdopodobnie zlokalizowałem przyczynę ,jest to działający z większym oporem zamek/zatrzask drzwi (w odpowiednim momencie pomogłem uchylić drzwiczki ,resztę zrobił siłownik)
    Wysłałem ten film również do do serwisu
    Na poprzednim filmie mogłem nie zauważyć momentu zadziałania siłownika (prawdopodobnie jak napotka za duży opór to się cofa do punktu wyjściowego )
    adech
    Level 10  
    Dziękuję wszystkim za udzielane wskazówki oraz pomoc .Zmywarka 2-dni przed planowanym przyjazdem serwisu zaczęła funkcjonować normalnie .
    Jeszcze raz dziękuję i zamykam temat :)
    adech
    Level 10  
    Prawdopodobnie zacinał się rygiel/zamek drzwiczek zmywarki. Problem ustąpił sam.
    Poprawiłem TONI_2003