logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Qviart Lunix3 4K - Zanikanie obrazu na wyjściu HDMI

radjank 25 Mar 2023 21:00 354 0
REKLAMA
  • #1 20508456
    radjank
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć.

Mam ten tuner już kilka lat i w miarę się sprawdza. Zakupiłem go z Open ATV na pokładzie, później jakoś przeszedłem na Open PLI i tak pracuje do teraz. Ostatnio zaczął mi jednak zanikać obraz na wyjściu HDMI. Sprawdziłem podstawowe rzeczy, próbowałem wymuszać inne rozdzielczości - bez rezultatu. Wymiana kabla HDMI pomogła na... 1 dzień. Następnego dnia znów zaczął zanikać obraz. Próbowałem pod innym telewizorem - to samo. Zaraz po włączeniu zaniki są raz na kilka sekund przez 1-2 sekundy, im dłużej tuner jest włączony tym przerwy są częstsze, aż właściwie częściej jest czarno niż jakikolwiek obraz. W tym samym momencie na wyjściu RCA obraz i dźwięk bez zastrzeżeń, więc tylko na HDMI jest problem. Właściwie już doszedłem do wniosku że tuner do wymiany i zacząłem rozglądać się za nowym, ale pomyślałem sobie - co mi szkodzi wymienić mu oprogramowanie. W tej chwili tuner chodził na Open Pli 8.3 i trochę przez pomyłkę, ale zainstalowałem mu Open Pli 7.3. Ku mojemu zdziwieniu tuner zaczął pracować stabilnie bez żadnych zaników. 🙂 Wniosek - to nie uszkodzenie sprzętowe tylko programowe. Może jakaś aktualizacja Pli 8.3 wniosła jakiś problem którym nie jest zarażony 7.3??? Ale z kolei 7.3 ma inny problem - problem który pamiętam z czasów kiedy 7.X był najwyższym dostępnym oprogramowaniem z tej serii - tuner działa stabilnie dopóki nie zostanie wyłączony z pilota. Po wyłączeniu tunera z pilota wcześniej lup później tuner się wiesza i tylko restart z prądu mu zostaje. Jest to na tyle niedogodne, że wszelkie zaprogramowane nagrania w tym czasie nie nagrają się. Jedynym rozwiązaniem jakie wtedy znalazłem na tą przypadłość, to po prostu nie wyłączać tunera i już. I tak robiłem do czasu wydania Open Pli 8.X który rozwiązał ten problem. I wszystko było OK, do czasu problemu który teraz opisuję. Ale idąc dalej pomyślałem sobie, że może wystarczy od nowa wgrać Pli 8.3 i będzie dobrze. Ściągnąłem nową kompilację Pli 8.3 i wrzuciłem do tunera. Niestety wraz z 8.3 wrócił problem z zanikaniem obrazu na HDMI. Więc pomyślałem dalej - skoro tak, to może spróbuję przeprosić się z Open ATV... Ściągnąłem, wrzuciłem i... problem z zanikającym obrazem taki sam jak na Pli 8.3 😞 Nie pozostało mi nic innego jak znów wgrać Pli 7.3, pamiętać aby nie wyłączać tunera i szukać innego rozwiązania problemu.

Dlatego zwracam się do szanownych forumowiczów - może ktoś z Was ma jeszcze jakieś inny pomysł co jeszcze mógłbym zrobić? Gdyby na 7.3 nie działało, to bym to olał i kupił nowy tuner, ale skoro jest soft na którym działa, to może jest jeszcze coś co mógłbym zrobić/sprawdzić? Wszelkie możliwe ustawienia HDMI jak i CEC HDMI przetrenowane - bez rezultatu.

Mam TV LG 2K, więc 4K nawet nie używam.
  • REKLAMA
REKLAMA