Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze

rayden 27 Mar 2023 14:20 411 7
phoenixcontact
    rayden
    Level 14  
    Mam problem z drukarka jak w temacie. To moj 2 atramentowy brother
    niestety też kolejne moje rozczarowanie.
    Pierwszą była kultowa DCP-J105 ok może moja wina, napełniałem zamiennikami,
    może tusz był jakis lewy, moze pomieszałem różne typu tuszu. Teraz z T500W używam wyłącznie oryginałów. Drukarka podłączona do sieci 24h/dobę więc się czyści kiedy chce...
    Wymieniłem pampersy (chociaż poprzednie nie były nawet w pełni czarne/kolorowe.
    Drukarka drukowała w miare ładnie na początku. Z czasem coraz częściej zaczęła przyjechać głowica zawsze był to kolor najczęściej magenta. Zwykle udawało się ja rozruszać po paru czyszczeniach. Ostatnio całkowicie przytkało się magenta i pojawił się problem z żółtym bo większym drukowaniu jakby nie dochodził.
    Wczoraj po raz pierwszy dałem głowicę do moczenia na noc i dziś rano przepychałem przez każdy "kolor" środek czyszczący. Zrobiłem kilka razy power flusha z poziomu menu diagnostycznego atrament napłynął. Obecnie magenta jest prawie ok, cjan kiepsko, a żółty zniknął całkowicie. Nie wiem co jeszcze można by z ta drukara zrobić by doprowadzić ją do ładu?
    Poniżej wydruk testowy + wydruk na "rozruszanie" zaraz po czyszeniu. Obecnie zółtego koloru brak!
    Zrobiłem 2 cykle po 5 czyszczeń "zaawansowanych" z poziomu sterownika drukarki ale po żółtym ślad zaginął, cjan nadal kiepsko.
    Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze
  • phoenixcontact
    tato56
    Level 30  
    Proponuję zająć się pompą do odsysania tuszu trzeba ją umyć pod wodą wszystkie wężyki potem wysuszyć i zmontować właśnie skończyłem T500 z podobnym problemem i hula jak złoto
    Pozdrawiam
  • phoenixcontact
    rayden
    Level 14  
    to co piszesz może być faktycznie problemem u mnie. Jak robiłem power flusha to odpialem wezyki od pojemnika z pampersem (wzorując się na filmiku pewnego hindusa który chciał przyoszczędzić trochę absorber). Nie wiem dokładnie jest rola poszczególnych wężyków ale przez grubszy szedł czarny tusz, przez ceińszy przeźroczysty nic. W sumie to szysciłem tylko kolory a nigdy czarnego.
    MaRciNoOs
    Level 27  
    Problem jest ze słabą jakością tuszy które były używane. Jeżeli żółty lub czarny stoi to nie pomoże samo czyszczenie pompki. Musiała być wadliwa seria oryginałów gdyż temat z BK lub Yellow jest mi dobrze znany. Problem rozwiąże jedynie płukanie całego zestawu. Szczegóły na PW
    rayden
    Level 14  
    Wczoraj zrobiłem jeszcze jedną czynność. Tu tj. na elektrodzie (nie moge znalexć teraz tego wątku) znalazłem info aby nalać niewielką ilość płynu na miejscu gdzie parkuje głowica przesunąłem głowicę nad i zostawiłem na noc. Rano wykonałem jedno czyszczenie, wydruk próbny, wydrukowałem kilka stron w jednym kolorze -> robiło się obiecująco następnie kolejny wydruk próbny i ... czysczenie i wszystko szlag trafił nie ma ponownie żółtego. Nic totalne 0. Jakby cofnął się tuż czy co?
    Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze

Tu są chyba 2 problemy jeden to przytkana głowica. Tydzień temu (nie mam niestety dowodów foto). Kiedy nie czyściłem ręcznie/mechanicznie głowicy. Problem był zasadniczo z fioletem były może 3-4 kreski. W niebieskim brakowało kilku kresek w zółtym było prawie wszystko. Po czyszczeniu taka zmiana. Fiolet prawie OK, niebieski popsuty a zółty jak dojdzie to jest cały, jak nie to w ogóle go nie ma czyszczenie psuje żółty. Nie wiem co się dokładnie dzieje z tym zółtym. W zbiorniczku jest go najmniej ale powyżej dolnego poziomu.

Dodano po 16 [minuty]:

W zbiornikach zużycie dość nie równomierne. O ile dobrze pamiętam to zalałem po równo na maks. Brother T500W - Problemy z głowicą drukującą, zatkanie kolorów, czyszczenie, oryginalne tusze
    GrandMasterT
    Level 25  
    U nas w firmie używamy tych drukarek m.in. do drukowania materiałów na tablice informacyjne i z jedną ostatnio zrobiło się prawie to samo co u Ciebie, pierw zniknął żółty (drukował tylko trochę potem stopniowo zanikał, po 2-3 stronach to nawet nie stawiał kropki); czyszczenie nic nie dawało, a po jakimś czasie i kolejnych próbach czyszczenia znikły wszystkie kolory. W zasadzie szukałem już w to miejsce nowej drukarki, a tu któregoś dnia z rana zadzwonił telefon, że drukarka się naprawiła i wszystkie kolory drukują normalnie, nie mam pojęcia jak to możliwe.
    rayden
    Level 14  
    Witam,

Finalnie skończyło się na wymianie głowicy na nową oryginalną. Przy okazji wyczyściłem pompę.
    Teraz drukarka drukuje b. ładnie bez defektów.
    W mojej starej głowicy tą całą chemią (cleanser ink, cleanser ink strong) udało się doczyścić głowicę ale (tu nie jestem pewien na 100%) uszkodziłem damper - ten plastik miedzy wężami a głowicą z komorami gdzie z jednej strony jest zgrzana folia. Efekt taki że po napełnieniu dampera tuszem chwile żółty drukował ładnie potem niestety zółty się cofał a podchodził czarny finalnie zasyfił zbiornik i musiałem jeszcze czyścić węże + zbiornik.

Mam zdjęcia z naprawy jak znajdę chwilę to wrzucę może się przyda komuś na przyszłość