Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury.

yaro77 28 Mar 2023 10:46 279 8
Automation24
    yaro77
    Level 13  
    Witam
    Podobny temat poruszany był kilka lat temu, wtedy kolega tob53 udzielił cennych porad, może dziś znajdzie się ktoś kto mógłby mi pomóc. Znajomy posiada taki sam zabytkowy kocioł Elka 92 super T.
    Ostatnio po powrocie domowników ( nie było ich kilka dni) temperatura w domu była tylko 17st, pomimo innych ustawień na sterowniku .
    Po ręcznym podniesieniu nastawy na termoregulatorze kotła, (zauważyłem wypięte przewody od cewki) temperatura w domu się podniosła do 21.
    Okazało się że po podaniu 12V na cewkę gasną palniki i świeci się tylko świeczka, czyli coś blokuje przepływ gazu do termoregulatorze.
    Działa tylko regulacja ręczna temperatury , sterownik steruje tylko pracą pompek i zaworu mieszającego.
    Czy do tego kotła można jeszcze zamówić kompletny zawór gazowy????
    Czy przepływ gazu jest możliwy tylko po zasileniu cewki ze sterownika??? Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury.
  • Automation24
    zgnily
    Level 13  
    Nie znam pieca, ale wygląda na to , że podanie napięcia na cewkę zamyka zawór a nie go otwiera. Czyli odwrotnie niż wszystkie nowoczesne piece... Coś podaje napięcie na cewkę. Może termik wywalił albo inne zabespieczenie (czujnik przepływu wody?)
  • Automation24
    yaro77
    Level 13  
    Kocioł z 96r. brak czujnika przepływu wody, jako zabezpieczenie jest tylko termopara która steruje zaworem, gdy zgaśnie świeczka to zawór odetnie gaz . Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury. Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury.

Dodano po 3 [minuty]:

Widać u góry pokrętło regulatora
  • Helpful post
    tob53
    Level 22  
    @yaro77 ,jeżeli przy wypiętych przewodach cewki zaworu kocioł reaguje na regulacje ręcznym termoregulatorem a wpięcie przewodów do sterownika blokuje ten zawór termoelektryczny to może wskazywać, że uszkodzony jest sam sterownik.
    Trzeba by zmierzyć napięcie na wyjściu sterownika po zmianie nastawy temperatury wewnętrznej mierzonej w pomieszczeniu, powinien on reagować na te regulacje podając lub odcinając napięcie na cewkę,
    yaro77
    Level 13  
    Dzięki za cenne wskazówki kolego @tob53 , sterownik Frisko MR65 SMART+ (taki jest tu zainstalowany) z zewnętrznego zasilacza poprzez swój bezpotencjałowy styk (zaciski 0 i 1, NC i C) zasila cewkę elektrozaworu gazowego napięciem 12VDC.
    Cewka ma rezystancję 122Ohm, czyli sprawna.
    Po podłączeniu cewki do obwodu sterującego i próbie regulacji regulatorem pokojowym (temperatury wewnętrznej) CTI-S-01 sterownik reaguje na zmiany nastawy poprzez podanie lub zdjęcie napięcia na cewkę.
    Zrobiłem taki test, w pomieszczeniu gdzie jest regulator pokojowy zmieniłem nastawę temperatury na wyższą o 4 stopnie, sterownik zdjął napięcie z cewki gazowej, kocioł odpalił na kilka minut , temperatura w pomieszczeniu zaczęła rosnąć.
    Po obniżeniu nastawy regulatora pokojowego o 8 stopni sterownik prawie natychmiast podał napięcie na cewkę i odciął zasilanie gazu.
    Oczywiście świeczka pali się cały czas i tu nie ma opcji regulacji.
    Reasumując:
    Właściciel nie wie dlaczego ktoś wypiął zasilanie cewki, kocioł bez sterowania spala więcej gazu niż powinien, a sterownik steruje wtedy tylko pompami i zaworem mieszającym.
    Sterownik był wymieniony jakieś dwa lata temu przez serwis który teraz nie odbiera telefonu.
    Czy gdy sterownik steruje pracą kotła to muszę ustawić jakaś temperaturę pokrętłem na termoregulatorze ???
    Trochę się rozpisałem, pozdrawiam @tob53 Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury.

• Helpful post
    tob53
    Level 22  
    "Czy gdy sterownik steruje pracą kotła to muszę ustawić jakaś temperaturę pokrętłem na termoregulatorze ???"

Tak, trzeba wyjechać z minimum i temperaturę na termoregulatorze np. ustawić na taką która przy niekorzystnych warunkach pozwoli na utrzymanie oczekiwanej temperatury w pomieszczeniach, jaka ona będzie dużo zależy od stanu ocieplenia budynku, jeżeli np. wystarczy 60 C to taką ręcznie ustawić na termoregulatorze a resztą będzie zajmował się sterownik sterując zawór elektromagnetyczny.
    W swoim kotle ustawiałem na max, to chyba było 75C, ale miałem też zależność od temperatury zewnętrznej, wg amatorskiego programu w podobnym sterowniku tylko PLC MR65Multico.
    W tym przedmiotowym Smart+ też jest, dopiero teraz spojrzałem na schemat, czyli można ustawić pogodówkę wg Krzywej Grzania.
    yaro77
    Level 13  
    Właściciel ma w tej chwili ustawiony termoregulator na jakieś 52 stopnie, sterownik ma także podłączony czujnik temperatury zewnętrznej.
    Krzywa grzewcza nr.8, sterowanie w auto tryb zima, zobaczymy po kilku dniach jak będzie to działać.
    Dzięki @tob53 za pomoc. Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury. Kocioł gazowy Elka 92 Super T problem z utrzymaniem temperatury.
    tob53
    Level 22  
    Niedawno jeden z użytkowników interesował się efektami modernizacji takiego kotła, tutaj jest taki dobry przykład, może Twój znajomy podpowie czy warto było :).
    Pozdrawiam