Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekrój przewodu do sterownika schodowego 24V (13 wyjść, 2A), przewód 1mm2, obciążenie 26A

jacuss89 30 Mar 2023 11:56 249 4
    jacuss89
    Level 2  
    Witam kupiłem sterownik schodowy z 18 wyjściami do sterowania użyłem taśmy led 24V (4 metry taśmy na wyjście około 2 A) z 18 wyjść wykorzystałem 13.
    Sprzedawca ma w opisie że na wyjście może przypaść 4 A i sterowanie odbywa się za pomocą masy poskładałem wszystko zgodnie z instrukcją + na stałe pod LED a - do wyjść sterownika i tutaj zaczynają się moje pytania do sterownika może wejść max przewód 1mm2 do sterownika wchodzi 13 przewodów 1mm2(masa) a z sterownika (masa) do zasilacz idzie 1m2 czy taki przewód nie powinien się grzać skoro łączne obciążenie to prawie 26 A ? przy + to taki przewód szybko by się spalił nie mam jak na razie sprawdzić obciążenia bo czekam na led.
    podesłał bym link do allegro tego sterownika ale nie wiem czy można na forum .
    Pozdrawiam
    jacuss89
    Level 2  
    1 taśma bezpunktowa LED 10w na metr 24 v
    2 sterownik oświetlenia schodów Ntronic
    3 Łącznie 52 metry taśmy led w sterowniku wykorzystałem 13 wejść z 18 na każde wejście 4 metry taśmy 40 w
    4 zasilacz 1000w impulsowy 24 v ( wiem że większy niż trzeba ale potrzebowałem zasilanie do jeszcze jednego projektu)
    Może źle zadałem pytanie nie rozumiem czemu w tym sterowniku jest stały + pod oświetlenie LED a - idzie do sterownika 13 przewodów 1 mm2 wchodzi z - a do zasilacza z sterownika idzie jeden przewód z - do zasilacza
    funzen
    Level 19  
    To jest sterownik który taśmy led steruje minusem .
    + z zasilacza do miejsca podziału dałbym 4mm2 (max 5m) potem do poszczególnych taśm led 1mm2 i + do sterownika 1mm2
    - z zasilacza do sterownika 4mm2 (max 5m)
    - z sterownia na taśmy led 1mm2
    Zasilacz i sterownik możliwie(np do 1m) jak najbliżej siebie żeby spadki napięcia były najmniejsze.
    Obciążenie zasilacza oczywiście zależy od programu w sterowniku i czasu ciągłego świecenia wszystkich wykorzystanych
    kanałów w sterowniku.
    Tutaj masz kalkulator do obliczenia średnicy przewodów do led
    https://enterius.eu/wsparcie/kalkulator-przekroju-przewodow-led/
    jacuss89
    Level 2  
    Zrobiłem dokładnie tak samo tyle że z zasilacza puściłem 3 przewody z + 4 mm2 do podziału
    Z sterownika - może mieć Maxx 1,5 mm2( większy się nie zmieści) jak producent to obliczył że jest 18 wejść po 4 A przy tak małym przekroju.