Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Growatt 5000ES N neutralny na wejście łączy się z masą.

MarekMo 30 Mar 2023 18:46 270 12
NDN
    MarekMo
    Level 10  
    Witam jestem w trakcie podłączenia Growatt 5000ES i N na wejściu jest łączony z masą czy to normalne jest ?
  • NDN
    michalnowak_
    Level 6  
    Jaką masą? Chodzi ci o przewód ochronny, czy biegun ujemny na wejściu DC ?
  • NDN
    MarekMo
    Level 10  
    Wejście AC ma trzy przewody, uziemienie co jest spięte z obudową Growatt i L N neutralny miernik piszczy ze N jest zwarcie z masa Growatt i uziemieniem.
    3301
    Level 33  
    A podpiąłeś już do obudowy w zależności jak go nazywasz, ochronny czyli PE czy też uziemienie?
    MarekMo
    Level 10  
    jeszcze nie jest podlaczony growatt i wjscie z growatta N neutralny nie piszczy miernik z uziemieniem

Dodano po 2 [minuty]:

>>20516444
    PE nie jest jeszcze podlaczone ale miedzy PE a N na wejsciu AC growata miernik piszczy czy to normalne a i ten N jak miernik z obudowa growatta to tez piszczy
    3301
    Level 33  
    MarekMo wrote:
    jeszcze nie jest podłączony Growatt i wyjście z Growatt N neutralny nie piszczy miernik z uziemieniem

Dodano po 2 [minuty]:

Tu napisałeś że nie piszczy co by oznaczało że nie ma połączenia N z uziemieniem

Dodano po 2 [minuty]:

MarekMo wrote:

Dodano po 2 [minuty]:

>>20516444
    PE nie jest jeszcze podłączone ale miedzy PE a N na wejściu AC Growatt miernik piszczy czy to normalne a i ten N jak miernik z obudowa Growatt to tez piszczy

A tu napisałeś że piszczy.
    Ale to piszczenie to jakim przyrządem sprawdzasz? weź omomierz i podaj wartość
    MarekMo
    Level 10  
    nie piszczy na wyjsiu AC growatta a na jego wejsciu AC miedzy PE a N piszczy zaraz ide zmierzyc omomirzemile pokaze

Dodano po 4 [minuty]:

UNI-T UT204 pokazal 0,2 i piszczy
    3301
    Level 33  
    0,2 oma to połączenie metaliczne, moim zdaniem jak do żadnego z wejść falownika czy to AC czy DC nie są podłączone żadne przewody to nie powinno być przejścia PE - N, nie mógł by być zasilony przez różnicówkę a takie zabezpieczenie się stosuje
    MarekMo
    Level 10  
    To jak myslisz zwracac go do sprzedawcy ?
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    Ja bym najpierw raczej potwierdził te pomiary na podobnym falowniku
    MarekMo
    Level 10  
    >>20516521
    Wejście AC Growatt N z obudowa daje 0,2 na mierniku UT 204plus

Dodano po 5 [minuty]:

Piszę zapytania na yutu ale nic jeszcze nie ma odpowiedzi tych co maja Growatt

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Growatt 5000ES wejście AC miernik piszczy i pokazuje 0,2 oma miedzy N a PE

Dodano po 1 [minuty]:

Czy to normalne czy jakieś zwarcie jest?
    slim24
    Level 12  
    Sprawdziłem dziś w swoim Growacie, który niestety jest już podpięty pod sieć drutem 6mm² i chyba też jest u mnie to samo. Miernik pokazuje 0,1 ohm. Dziś już jest bardzo późno i mi się nie chce grzebać w kablach, ale jutro odepnę PE w rozdzielnicy i potwierdzę Ci, czy jest to połączenie między PE i N. Na chwilę obecną jest, ale to może być metaliczna pętla zwarcia z punktu rozdziału na tuż za licznikiem.
    Generalnie nie ma się co stresować, bo falownik normalnie śmiga a różnicówki mam podłączone dopiero na obwodach które zasila falownik. Nie widzę sensu stosować różnicówki przed wejściem do falownika. Mam tylko esa C25 przed nim.
    slim24
    Level 12  
    Nie wiem, czy już rozwiązałeś problem, ale sprawdziłem dziś konkretnie. Wypiąłem obydwa PE zarówno w wejścia AC jak i wyjścia AC i sprawdziłem. U mnie N i PE nie mają połączenia n. Miernik wskazał OL. Tak więc może faktycznie trzeba reklamować produkt.