Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935

terminus 31 Mar 2023 21:31 2196 10
  • W użytkowaniu owego miernika problem stanowi jego zasilanie z 6 paluszków R6, AA, itp.

Ogniwa w zasobniku miernika mieszczą się w trzech rzędach po dwie sztuki, dając 9 V.

Jest to upierdliwe, wyskakują jak pchły z zasobnika, baterie cynkowe to przeżytek, a akumulatory Ni-MH mają za małe napięcie.

Kombinowałem z AA alkalicznymi ładowalnymi, ale też się nie sprawdziły,
    jedno z nich się uszkodziło na skutek nadmiernego rozładowania, bez kontroli
    użytkownika, bo pasek stanu baterii na mierniku cały czas pokazywał max.

Przepis jest taki:

kupić należy akumulator Li-Po 1000 mAh 3,7V, lub inny, wg uznania
    (może być odzysk ze starego telefonu),
    10 - 20 zł

oraz taki moduł:
    "przetwornica" TC4056A USB 2,5-5 V do 4,3-27 V, 2 A
    5 - 16 zł

Moduł jest oparty na TC4056A - to ładowanie, oraz na przetwornicy podwyższającej napięcie w regulowanym zakresie 4,5 - 27 V - to zasilanie miernika.

Prąd ładowania też jest regulowany, trzeba dobrać rezystor SMD wg data sheet TC4056A.

Ja ustawiłem na 330 mA, rezystor 1,2 kΩ zmieniłem na 2,7 kΩ (to ten na samym dole zdjęcia poniżej).

Zbytnie rozładowanie akumulatorka zabezpiecza wbudowany w niego moduł BMS.

Moduł z TC4056A ma wymiary około 2 x 3 cm.
    Docelowo warto wyprowadzić gniazdo ładowania (5 V) na zewnątrz dekla miernika.

Zakłócenia od przetwornicy to ok. 1 µV. Oscylogramów nie wstawiam, nie zauważyłem wpływu zakłóceń z przetwornicy na jakość pomiarów miernikiem
    nawet przy 100 kHz.

Taśmą klejącą dwustronną piankową akumulator przykleiłem do korpusu miernika wewnątrz kieszeni baterii. Moduł na razie w powietrzu. Podłączenie
    do oryginalnych zacisków AA zrobiłem na wsuwkę z blaszek od 3R12.

Około 500 µA pobiera przetwornica jałowo.

Można korzystać z pomysłu bez ograniczeń.
    Można to zastosować do dowolnego sprzętu.

Udanej zabawy.

Dodano po 43 [minuty]:

Moderator jakiś zmienił mój oryginalny tytuł. Wyjaśniam, że TC4056A to nie przetwornica (to "linear charger"), i nie ja to napisałem w tytule.
    Mam PrtSc:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    terminus
    Level 17  
    Has specialization in: sprzęt analogowy audio, elektryka profesjonalna, audiofil
    terminus wrote 226 posts with rating 64, helped 11 times. Live in city Radom. Been with us since 2004 year.
    gulson
    System Administrator
    Dzięki za prezentacje, napisz mi PW, aby wysłać upominek.
    terminus wrote:
    Wyjaśniam, że TC4056A to nie przetwornica (to "linear charger"), i nie ja to napisałem w tytule.

To chyba musisz poprawić w treści:
    "przetwornica TC4056A USB 2,5-5 V do 4,3-27 V, 2 A" i na allegro też muszą.

Dzięki jeszcze raz i za zwrócenie uwagi!
    rb401
    Level 38  
    terminus wrote:
    Wyjaśniam, że TC4056A to nie przetwornica (to "linear charger"), i nie ja to napisałem w tytule.

Uściślając, to ta omawiana tu płytka HW-357 (także znana jako J5019) to w zasadzie dwa układy na jednym PCB:
    Połowa płytki to klasyczna i pospolita ładowarka liniowa LiIon, znana z realizacji na różnych kostkach z numerem 4056A w nazwie, np. XL4056A, TP4056A itp. .
    Druga połowa to równie klasyczna i równie pospolita przetwornica step-up na kostce MT3608.
    Te dwa układy mają jedynie tyle wspólnego ze sobą że mają wspólne połączenia na bieguny baterii.
    Dlatego nie trzeba koniecznie używać tej akurat płytki, jeśli np. są kłopoty z gabarytami itp. bo zupełnie równoważnie można rozbić konstrukcję na osobne dwa pospolite moduły. Przykładowo:
    Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935 Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935

terminus wrote:
    Około 500 µA pobiera przetwornica jałowo.

Czyli układ zjada z baterii 12mAh dziennie, lub 360mAh miesięczne.
    Czy to dużo czy mało trudno generalnie orzec.

Ale jest pewna ciekawostka związana z przetwornicą na tej akurat płytce. Chodzi o wejście EN (pin 4) kostki MT3608, który generalnie w najrozmaitszych modułach z tą kostką jest na sztywno zwarty do plusa zasilania. Tu także jest zwarty, ale w taki sposób że bardzo łatwo go rozłączyć od plusa i sterować z zewnątrz. Jest to kwestia przecięcia ścieżki łączącej pady nieobsadzonego elementu zaraz koło dławika a do padu można przylutować przewód:

A to właśnie, czyli możliwość wyprowadzenia wejścia EN może być bardzo korzystne w zastosowaniach gdzie z pomocą przetwornicy na MT3608 zastępujemy baterię 9V, jak w tym wątku, choć też nie koniecznie tylko w kontekście mierników.
    Chodzi o to że jeśli na plusie baterii znajduje się wyłącznik, to łącząc ten wydzielony sygnał EN za wyłącznikiem, powodujemy że przy rozłączonym wyłączniku przetwornica wchodzi w tryb standby i pobiera tylko ok. 1µA a nie kilkaset µA. A ponieważ konstrukcja tych przetwornic powoduje to że na ich wyjściu napięcie nie spada do zera a utrzymuje się na poziomie nieco niższym niż ogniwo, nawet w trybie standby, to załączenie wyłącznika niezawodnie odblokuje przetwornicę i na wyjściu będzie miała 9V.

terminus wrote:
    Można korzystać z pomysłu bez ograniczeń.

Np. pewien klient Aliexspress z Ukrainy, w opinii do oferty:
    https://pl.aliexpress.com/item/32998389598.html
    pokazał że wbudował tą płytkę do miernika DT-830B i dodał radiator na kostkę ładowarki:
    terminus
    Level 17  
    rb401 dziękuję za dodanie przydatnych informacji.

Ja dodam, że przy pomyłkowym, odwrotnym podłączeniu akumulatora
    TC4056A ulega przebiciu i nawet potem po poprawnym podłączeniu
    na akumulator pójdzie pełne napięcie zasilania, bez regulacji.

Czy MT3806 to nie powinno być MT3608 ?
    rb401
    Level 38  
    terminus wrote:
    Czy MT3806 to nie powinno być MT3608 ?

Masz rację, chodzi o MT3608. Mój błąd. Poprawiłem.
    E8600
    Level 40  
    Sama płytka HW-357 jest dość starą konstrukcją, na YT jest sporo modyfikacji, np. ograniczająca prąd spoczynkowy. Sama płytka nie należy do najtańszych, więc jeśli mamy miejsce, lepiej zastosować dwa oddzielne moduły TP4056 + MT3608.
    rb401 wrote:

Dla kogoś, kto korzysta z miernika codziennie po kilka godzin nie będzie to odczuwalne, ale dla amatora sięgającego po miernik rzadko, często będzie on rozładowany.
    terminus
    Level 17  
    E8600 wrote:
    Sama płytka nie należy do najtańszych

2,64 zł to jest nie tanio?

E8600 wrote:
    rb401 wrote:

Dla kogoś kto korzysta z miernika codziennie po kilka godzin nie będzie to odczuwalne ale dla amatora sięgającego po miernik rzadko miernik często będzie rozładowany.

Mały wyłącznik szeregowo z baterią rozwiąże ten problem.
    Nawet trybu stand-by nie trzeba uruchamiać.
    A miernik będzie działał wtedy na zasilaczu, nie eksploatując baterii.
    KJ
    Level 31  
    Prawdę powiedziawszy mam ten miernik od dłuższego czasu i uważam że zasilanie 6x AA jest jedną z jego najlepszych cech. Baterie 9V to jedno z najgłupszych ogniw jakie istnieją :D prawie zerowa pojemność i cena coraz bardziej z kosmosu.
    dawid123123123
    Level 8  
    Według mnie przerost pomysłu nad treścią, mój miernik jest zasilany z baterii 9 V i używam go kilkanaście razy dziennie, a baterie zmieniam raz na kilka lat.
    terminus
    Level 17  
    dawid123123123 wrote:
    według mnie przerost pomysłu nad treści mój miernik jest zasilany na baterii 9v i używam go kilkanaście razy dziennie a baterie zmieniam raz na kilka lat

Jeśli używasz baterii radioizotopowych, to tak może być.

DT-9935 pobiera 18 mA bezczynny,
    36 mA przy pomiarze C / 100 kHz, z podświetleniem 40 mA.

Opisane zasilanie ma tą jeszcze przewagę, że odpada niepewność
    o poprawność pomiarów vs. stan napięcia baterii, jak ma to miejsce
    np. w multimetrach. Tutaj przez cały cykl akumulatorka
    miernik dostaje równo 9 V.

Zakładając optymistycznie, brak samorozładowania,
    spadku napięcia, wylania itd., i pojemność AA
    na 2500 mAh, pobór średni na 25 mA, to wychodzi:

Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935czas b..PNG Download (86.66 kB)

Bateria Varta Industrial Pro Alkaline 9V 6LR61 ~640 mAh,
    ale przy dojściu do 5,4 V, więc z pojemności podawanej przez
    producenta trzeba sporo odjąć.
    Przy takim napięciu miernik nawet się nie włączy na sekundę.
    400–1000 mAh baterie węglowo-cynkowe AA.
    Do 2300 mAh baterie alkaliczne AA.

16 godzin oczekiwanej pracy z AA 400 mAh.
    Cena jednorazowego zestawu 6 szt. AA = cena 1 aku Li-Po
    z 500 ~ 1500 i więcej cyklami pracy.

Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935WP_2023041...25_Pro.jpg Download (211.07 kB)

Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935WP_2023041...31_Pro.jpg Download (174.23 kB)

Prosta modyfikacja zasilania miernika RLC CEM DT-9935WP_2023041...11_Pro.jpg Download (142.49 kB)