Witajcie, dzisiaj przedstawię tutaj wnętrze małej płyty/kuchenki indukcyjnej. Najpierw zobaczymy jak taka płyta jest zbudowana, a potem sprawdzimy, co ciekawego można ze środka wymontować i użyć przy nauce elektroniki. Być może uda nam się uruchomić dwa małe zasilaczyki impulsowe 5V, a może też coś z wyświetlaczy bądź pokręteł. Będzie to już kolejny temat w klimacie "poszukiwania przydasiów", poniekąd bardziej przeznaczony dla osób co dopiero budują swoją kolekcję elementów elektronicznych, hobbystów, oto niepełna lista poprzednich tematów z tej serii:
Uruchomienie kontrolera i silnika BLDC z napędu dyskietek bez znajomości pinów
Teardown drukarki HP Deskjet D1360 i przykład użycia jej części z Arduino
Wnętrze odtwarzacza DVD United 7071, wykorzystanie części z Arduino
Wnętrze HP DeskJet 990Cxi C6455A oraz wykorzystanie zasilacza i przetwornicy
Wyświetlacz 7 segmentowy tunera, uruchomienie z Arduino, rejestr przesuwny
Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL
Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
Uruchomienie silnika BLDC ze stacji dyskietek z Arduino (oryginalny driver z PCB)
Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT
Sterownik wyświetlacza LED i klawiatury AS1115 na I2C - Arduino - przykłady
Zasilacz impulsowy z drukarki EPS-112E - schemat, modyfikacja, płynna regulacja
Przypomnę zasady zabawy - zdobywam za darmo sprzęt ze śmieci a potem próbuję coś z niego przydatnego odzyskać bądź uruchomić.
Bohater tematu też oczywiście trafił do mnie z elektrośmieci, po prostu ktoś z sąsiadów musiał go wyrzucić. Stan? Brak oznak życia. Można bez zobowiązań pogrzebać, a nawet trzeba, bo nie mam miejsca na zbieranie takich dużych gabarytów i momentalnie je złomuję.
SilverCrest SDI 3500 B3:
Szybki rzut oka w Google pokazał, że używana, ale sprawna taka kuchenka kosztuje około 200 zł (cena na czas jej znalezienie, czyli jakieś pół roku przed umieszczeniem tematu). Ewentualna naprawa by wymagała zmieszczenia się w tym budżecie, oczywiście jeszcze z marginesem na zysk. Podjąłem decyzję - złomowanie, i tak nie mam miejsca na kolejny gabaryt w domu.
Wnętrze SilverCrest SDI 3500 B3
Zdejmujemy pokrywę:
W środku oczywiście są dwie cewki - jest to przecież kuchenka indukcyjna. Trochę można za nie dostać na złomie. W oczy rzucają się też dwa osobne panele kontrolne wraz z wyświetlaczami 7-segmentowymi, i to takimi które posiadają zarówno kropki, jak i dwukropek:
Takie wyświetlacze są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno do projektów typu zegar/timer, jak i do projektów typu voltomierz/licznik częstotliwości, itd.
Budowa płyty sugeruje obecność dwóch osobnych obwodów, każda cewka z klawiaturą to osobny moduł, jedynie filtry na wejściu są wspólne (oraz też buzzer):
W takiej sytuacji liczyłbym, że chociaż jedna strona będzie sprawna, ale nie. Obie były martwe, nawet po wymianie bezpiecznika.
Co kontroluje kuchenkę? CMS89F526:
MCU dedykowany dla kuchenek, nieźle:
Oczywiście produkcja chińska:
Schemat blokowy takiej kuchenki (z akcentem na część z MCU):
(ten schemat już nam zdradza, że w tej konstrukcji mamy po 2 MCU na "palnik")
Nie znalazłem angielskojęzycznej noty.
Oprócz CMS89F526 jest też PN8044 - już po samym oznaczeniu PN widzę, że to pewnie mini zasilacz:
Po demontażu cewek widać już wielki radiator, pewnie od IGBT:
Wymontowana płyta:
Mamy tutaj przepalone ścieżki, które w sytuacji ewentualnej naprawy trzeba by zrekonstruować, ale to nie jest jedyny problem. Swoją drogą, tu można też zobaczyć czym różnią się zwykłe ścieżki od tych którymi płyną duże prądy do kluczy i cewek.
Tranzystor też martwy:
Mostek również:
Uszkodzone elementy:
Tranzystor to IGBT, XNS15N120T. Nie mogłem w tamtym momencie znaleźć jego odpowiednika w przystępnej cenie. Na miejsce mostka by się coś dobrało.
Uszkodzona ścieżka:
Zakurzone wentylatory:
Przydałoby się jeszcze przytoczyć mniej-więcej schemat jednego "palnika":
Z tego co widzę używane są też inne topologie, np. półmostek, ale tu już trzeba by dać dwa IGBT na cewkę:
Jeśli kogoś interesują szczegóły, to na dole tematu zamieszczam notę aplikacyjną od Fairchild Semiconductor AN9012 - Induction Heating System Topology Review.
Przyciski/wyświetlacze
To nie wszystko - po zdjęciu paneli z przyciskami odkryłem, że siedzą tam jeszcze dodatkowe mikrokontrolery - po jednym na panel:
Te przyciski są dotykowe, nic dziwnego, że potrzebują kontrolera.
CMS89F6285B, 8-bitowy produkt Cmsemicon:
Czyli już podsumowując, w tej kuchence mamy aż 4 MCU.
Wymontowane panele:
Odzyskane części:
Z tych dwóch identycznych wyświetlaczy 7-segmentowych z kropkami można nawet zrobić fajny miernik częstotliwości na jakimś MCU. Tym bardziej, że oba są identyczne. Albo generator częstotliwości, też enkoder by się przydał.
Moduł zasilacza?
Zainteresował mnie jeszcze ten mini zasilacz dostępny w dwóch sztukach, czy można go jakoś wyodrębnić i uruchomić?
Tuż za zasilaczem jest 78L05, więc mamy stabilne 5V.
Wydzieliłem sekcję od jednej cewki:
Usunąłem zbędne rezystory (przydadzą się takie na większą moc), określiłem wejście zasilania:
Po podłaczeniu zasilacz ruszył:
PCB zostało oszczyszone ze zbędnych komponentów:
Następnie moduł został zmniejszony, ale mimo wszystko działa:
Z takiego druciarstwa telefonu bym nie ładował, ale jak ktoś nie ma wcale części i chce się pobawić zerowym kosztem, to czemu by nie uruchomić z tego prostego układu na MCU? Wcześniej dołożywszy do tego jakiś filtr na wejście, by nie siało zakłóceniami... Elektronika to nie jest taka droga zabawa jak się wydaje, gotowe moduły wręcz "leżą na ulicy", całkiem za darmo.
Tu jest jeszcze problem poruszony w komentarzach, że ten konkretnie zasilacz nie zapewnia separacji galwanicznej więc nie nadaje się do pewnych zastosowań, więc wszelkie zabawy z nim należy uskuteczniać z pełną świadomością jego działania. Przy jego nieodpowiednim podłączeniu na jego masie może być potencjał sieciowy. Nie jest to jednak problemem gdy np. tylko chcemy sterować jednym przekaźnikiem poprzez np. moduł WiFi, same kontrolery przekaźników 'smart' mają często identyczne zasilacze.
Podsumowanie
Udało się uzyskać bardzo przydatne elementy - dwa enkodery (wraz z ładnymi gałkami), dwa wyświetlacze 7-segmentowe (zarówno z dwukropkiem jak i kropkami - czyli najlepsza opcja), a do tego trochę drobnicy.
Dwa odratowane mini-zasilaczyki też mogą się przydać, ale trzeba by im dodać nieco elementów, filtr, itd, choć definitywnie działają.
Wychodzi na to, że nawet w starej kuchence indukcyjnej początkujący może znaleźć nieco przydatnych elementów. Z tych wyświetlaczy i enkoderów to ja sam jestem zadowolony, akurat takich chyba na stanie nie miałem.
Ciekawe też było to, że w tej małej kuchence indukcyjnej siedziały aż cztery mikrokontrolery!
Jeśli chodzi o ewentualną naprawę, to pewnie byłaby możliwe, ale niestety mam taką zasadę, że jak coś o relatywnie małej wartości do mnie wpadnie ze śmieci to musi wypaść w ciągu kilku h dalej (mam znajomego od utylizacji), więc już w to się nie bawiłem. Może kiedyś...
Po szczegółowe informacje na temat działania takiej kuchenki odsyłam do załączonej noty aplikacyjnej.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.