Uważam, że już nikt nie będzie skręcał licznika w tak starych autach, żeby ukryć faktyczny stan pojazdu i tym samym osiągnąć korzyć materialną podczas sprzedaży, więc to nie jest wpis niezgodny z regulaminem. Potrzebę programowania licznika będą mieli pasjonaci marki, którzy posiadają Volkswagena Golfa trzeciej generacji, albo Passata B4, itp i z powodu awarii, albo chęci posiadania srebrnych tarcz lub obrotomierza zamiast zegarka wymienili licznik w swoim ulubionym aucie i chcą aby na wyświetlaczu pokazywał się autentyczny przebieg. Z racji leżenia w łóżku po świeżo zrobionej operacji zszycia całkowicie zerwanego ścięgna Achillesa i tego co napisałem powyżej, chcę zrobić łatwe w użyciu rozwiązanie umożliwiające umiejącemu podłączyć właściwie przewody laikowi w dziedzinie elektroniki oraz nieposiadającemu drogich narządzi lub programów zmianę wskazań drogomierza i jak się uda indeksu prędkościomierza. Niestety nie mam żadnej wiedzy na temat tego złącza serwisowego. Jedynie na sowieckiej stronie znalazłem następujący opis styków: GND, TxD, +5V, RxD i że poziomy napięć są zgodne z TTL. Z tego opisu przypuszczam, że jest to port do komunikacji szeregowej co rodzi pytania:
1. Jaka jest prędkość przesyłania bitów?
2. Jak wygląda ramka?
3. Jaki wyglądają komendy?
Widziałem film jak z komputera został zmieniony przebieg w liczniku z Golfa 3, gdzie przy wyłączonym zasilaniu licznika została wysłana jakaś komenda przez ów złącze, po której po podaniu zasilania na wyświetlaczu pojawiły się znaki --P--, po czym zostały przesłane dane do wpisania i po chwili wyświetlił się nowy przebieg. Chcę osiągnąć to samo przy użyciu Arduino Nano z układem CH340 w roli interfejsu między komputerem a licznikiem oraz napisanego przeze mnie programu w C# umożliwiającego użytkownikowi wprowadzenie danych.
1. Jaka jest prędkość przesyłania bitów?
2. Jak wygląda ramka?
3. Jaki wyglądają komendy?
Widziałem film jak z komputera został zmieniony przebieg w liczniku z Golfa 3, gdzie przy wyłączonym zasilaniu licznika została wysłana jakaś komenda przez ów złącze, po której po podaniu zasilania na wyświetlaczu pojawiły się znaki --P--, po czym zostały przesłane dane do wpisania i po chwili wyświetlił się nowy przebieg. Chcę osiągnąć to samo przy użyciu Arduino Nano z układem CH340 w roli interfejsu między komputerem a licznikiem oraz napisanego przeze mnie programu w C# umożliwiającego użytkownikowi wprowadzenie danych.