Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] - Migające białe paski i ekran na Samsung Smart TV: przyczyny, rozwiązania, tryb standby

ptaszynaj23dominik 11 Apr 2023 20:03 552 7
    ptaszynaj23dominik
    Level 5  
    Witam!
    Mam pewien problem. Od niedawna na moim telewizorze Smart TV pojawiają się migające naprzemiennie białe, poziome paski na dole ekranu oraz ekran miga. Próbowałem szukać tego tematu na elektrodzie ale nie znalazłem więc utworzyłem nowy temat. Gdy telewizor jest podłączony do prądu, z czasem te paski się powiększają. Najpierw na dole ekranu, potem idą wyżej, i wyżej aż cały ekran jest "zalany" tym, a miganie staje się coraz szybsze. Jeśli wyłączę telewizor pilotem (przełączę do trybu standby) i zostawię to z tego co zauważyłem ilość pasków się nie zmienia. Dopiero gdy odłączę go z prądu i zostawię i włączę ponownie to pasków jest mało jak na początku. Gdy telewizor się uruchamia i jest widoczne logo "SMART TV" pasków nie widać. Dopiero gdy się uruchomi "do końca" zaczynają się pojawiać. Wszędzie. W menu, na napisie brak sygnału, w smart hub, w aplikacjach. Najbardziej widoczne na szarym kolorze (np. na YouTube). Dodatkowo powiem że jak się zbliży ucho to telewizora to słychać takie "iiiii", jakby piszczenie czy coś takiego. Bardzo ciche to jest ale jest. A i jeszcze dwie ważne rzeczy: Używam kabla AC od PS2. Czy to może być przyczyną? (oryginalny zgubiłem ;D ). A druga rzecz to to , że ekran jest trochę porysowany.
    Czy to również może być przyczyną?

Jeśli będzie trzeba zdjęcia lub film z nagranym zachowaniem TV oraz dźwiękiem tych cichych pisków (jeśli mi się je uda nagrać) to proszę dać znać :) Te rzeczy które są "chyba", jak to z odłączaniem TV to jest chyba. Bo nie jestem pewny.

To mój pierwszy temat więc błędy pisowni proszę wybaczyć :)
    No i to tyle, mam nadzieję, że ktoś pomoże :).
  • Helpful post
    borg77
    Level 29  
    Napisz, jaki model Samsunga. Załącz filmik prezentujący opisaną wadę. Film ma być stabilny i najlepiej ze studia jakiegoś kanału informacyjnego.
  • Helpful post
    maksar
    Level 33  
    ptaszynaj23dominik wrote:
    mam nadzieję, że ktoś pomoże

Nikt.
    Może CKV, odpinanie taśm, poczytaj co zakleić.
    ptaszynaj23dominik
    Level 5  
    Jak wrócę do domu to postara się nagrać to

Dodano po 7 [godziny] 28 [minuty]:

Już wróciłem.
    Załączam nagrania i zdięcia. Dzwięk w tle to nie to piszczenie. Piszczenie nagram za chwilę.

te pionowe paski to one nie występują, tylko od kamery. Problem to te poziome.
    Jeszcze kilka zdięć - Migające białe paski i ekran na Samsung Smart TV: przyczyny, rozwiązania, tryb standby - Migające białe paski i ekran na Samsung Smart TV: przyczyny, rozwiązania, tryb standby

- Migające białe paski i ekran na Samsung Smart TV: przyczyny, rozwiązania, tryb standby
    Te ryski to te o ktorych mowilem. Moga miec wplyw
    I jeszcze zdięcie PS2 (to z niego użyłem kabla)
    - Migające białe paski i ekran na Samsung Smart TV: przyczyny, rozwiązania, tryb standby
    [img-0]

Dodano po 8 [minuty]:

No jednak nie udało się nagrać tego pisku. Mikrofon nie chwyta. Ale brzmi to jakby echolokacja, ultradzwieki. Może to kondensator? A i ten dźwięk jest najgłośniejszy przy starcie. A przy starcie gdy jest napis smart tv nie ma pasków. Dopiero gdy się wyświetli menu Smart Hub i brak sygnału (nie mam podłączonej anteny na ten moment) to paski zaczynają sie pojawiac. A i teoria chyba (nadal nie jestem pewny) sie sprawdzila. Wylaczenie do standby nie zmniejsza ilości pasków. Dopiero gdy z prądu się wyłączy paski się zmiejszają.

Dodano po 8 [minuty]:

Już chyba wiem co tak piszczy.
    Z tego co wyczytalem w internecie to cewka w zasilaczu. Czasem ladowwrki 5V do telefonu tak piszczą. Taki niepszyjemny wysoki dzwięk.
    Nie wiem czy to to ale sie domyslam

Dodano po 1 [minuty]:

Czy ta cewka może być przyczyną?
    bajdu
    Level 31  
    Problem z matrycą, przeczytaj post Maksara.
    Lolo81700
    Level 10  
    Hello, the last time I had this problem the fault disappeared when I had removed all the diode networks from the slab footer boards.
    I had the case several times on Samsung, Philips and TCL
    But I don't know if you have these diode arrays, I don't see the TV model.
    ptaszynaj23dominik
    Level 5  
    Nie jestem pewny ale ten model to chyba : UE43J5600 / I am not sure but this model is probably : UE43J5600
    ptaszynaj23dominik
    Level 5  
    Ok jakoś się udało "naprawić". Teraz się pojawiły wąskie pasy ale wręcz niewidoczne i nie mrugające. Stojące w miejscu. Na pewno dużo mniej przeszkadzają niż te latające i migające coraz szersze białe pasy od których można było dostać epilepsji :) Na razie mi to wystarcza. Temat zamykam a jak ktoś się pyta jak to zrobiłem, to podkleiłem 5 pinów z tej taśmy od t-cona. Bo problem nie dotyczył matrycy a dotyczył t-cona (wyjścia dającego obraz na prawą połówkę. Na drugim wyjściu drugiej połówki wszystko działało). Całego nie opłacało się wymieniać bo przekraczał wartość samego telewizora.