Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C++ i Tablice Prosze o pomoc pilne.

Pol92 22 Lis 2005 17:33 780 5
  • #1 22 Lis 2005 17:33
    Pol92
    Poziom 10  

    Mam takie zadanie:

    Zadeklarowac 10-elementowa tablice liczb rzeczywistych, liczby wpisywane z klawiatury, pososrtowac tablice malejaco. (od max do min)

    Nie wiem gdzie robie blad, a musze to wyslac dzisiaj na zaliczenie.

    oto moj kod:


    #include<iostream.h>
    #include<conio.h>
    main()
    {
    double tab[10],min,max,a;
    int j, pom;
    for(j=1;j<=10;j++)
    {
    cout<<"podaj liczby : ";
    tab[j]=a;
    cin>>a;
    min=a;
    max=a;

    }
    for (j=0;j<9;j++)
    {
    if(tab[j]<j[j+1])
    pom=j[j],j[j+1];j[j+1]=pom
    }
    cout<<tab[j]<<" ";

    getch();
    }


    Prosze o poprawienie tego i wskazanie bledow. (dopiero sie ucze c++) :P

    z Gory dziekuje za pomoc.!

    0 5
  • #2 22 Lis 2005 18:37
    gmorek
    Poziom 12  

    czegos tu nie rozumiem co oznacza j[j] nie deklarowales takie tablicy a poza tym pococ ci max i min i a

    0
  • #3 22 Lis 2005 18:54
    radekr
    Poziom 15  

    Napisałeś:

    Code:

    tab[j]=a;
    cin>>a;

    Chyba powinno być odwrotnie bo najpierw wczytujesz liczbe z klawiatury a dopiero potem możesz ją przepisać do tablicy.

    0
  • #4 22 Lis 2005 18:58
    Pol92
    Poziom 10  

    MIN I MAX potrzebne mi bylo do porownania liczb aby posegregowac liczby, ale moze zle mysle, jak to powinienem zrobic? p.s j[j] za miast j miala byc inna zmienna np k.

    W takim razie moge prosic o napisanie poprawnego kodu?

    0
  • #5 22 Lis 2005 20:03
    robson_s-ec
    Poziom 14  

    [quote="Pol92"] p.s j[j] za miast j miala byc inna zmienna np k.
    [/quote]

    a moze np tab, która sobie nawet zadeklarowales. w algorytmie sortowania masz blad! przelatujesz cala tablice tylko raz (bo jest 10 elemontowa), a powinienes jeszcze ta petle umiescic w kolejnej petli zeby przeleciec cala tablice 10 razy. poza tym wyswietlasz sobie na koncu tylko zerowy element i tak nie wiele widzisz. daj to w petli i wyswietl wszystkie elementy tablicy

    0
  • #6 22 Lis 2005 22:36
    Pol92
    Poziom 10  

    Juz mam program, poradzilem sobie, dzieki za pomoc

    0