logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT)

SylwekK 14 Kwi 2023 15:22 3006 12

TL;DR

• Przeróbka mini wieży Panasonic SA-PM15 dodaje odtwarzanie muzyki przez Bluetooth, wykorzystując niewykorzystywane wejście AUX.
  • Moduł BT jest sterowany sygnałem MUTE AUX przez prosty układ z P-MOSFET-em, który odcina zasilanie, gdy AUX nie pracuje.
  • Układ wymagał dodatkowego stabilizatora, bo wejście sterujące ma blisko 5 V, ale zbyt małą wydajność prądową do bezpośredniego zasilania modułu.
  • Rezystor 2.2k między SG pomaga przy wyłączonym p-mosfecie, a cały montaż działa tak, że BT włącza się i wyłącza razem z aktywacją AUX.
  • Minusem pozostają ciche zakłócenia modułu BT, które nasilają się podczas transmisji, choć sam moduł da się łatwo podmienić w kieszeni kasety.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • Być może kogoś zainteresuje przeróbka nieco wiekowej już mini wieży Panasonic SA-PM15 na taką, która potrafi odgrywać muzykę po BT czego mi bardzo brakowało w dzisiejszych czasach.
    Standardowo w skład wieży wchodzi tuner AM/FM, odtwarzacz CD, magnetofon i wejście AUX.
    Na tym ostatnim się skupimy. Można by powiedzieć, że taka przeróbka jest bez sensu, bo przecież kabelek łączący wyjście audio telefonu z wejściem AUX załatwia sprawę, ale... to jednak kolejny kabelek. Jako, że na co dzień wejście AUX nie jest mi potrzebne to postanowiłem właśnie pod nie podpiąć się modułem BT. Był też początkowo plan na magnetofon (u mnie uszkodzona mechanika), ale poległem na rozszyfrowywaniu sygnałów sterujących. Udało mi się ustalić część zezwalającą na start odtwarzania (sterowanie odpowidnim cyklem napięć podawanym na wejścia analogowe procesora), ale ze sterowaniem mechaniki to jakiś hardcore, a ja nie mam doświadczenia serwisowego.
    Wróćmy do AUX. Chciałem aby przeróbka była w miarę elegancka, więc w dobrym tonie było całkowite wyłączanie modułu BT gdy nie pracuje. Dzięki temu mniej niepotrzebnych zakłóceń idzie w eter. Jak więc to najłatwiej zrobić? Zauważyłem, że standardowo sygnał audio jest mutowany z każdego segmentu wieży i dopiero kiedy procek dostanie info o gotowości to audio jest odblokowane. Dobre rozwiązanie, bo na pewno mniej niepotrzebnych trzasków w głośnikach dzięki temu. Co ciekawe sygnał jest wspólny dla wszystkich modułów oprócz AUX - ten ma własny obwód MUTE co zresztą logiczne, bo jeśli by grało audio i ktoś podłączył coś na AUX to byłby mix :) I ten właśnie sygnał MUTE AUX wykorzystałem aby włączyć moduł BT. Oczywiście bezpośrednio nie da się tego zrobić z dwóch powodów. Pierwszy to napięcie (bliskie 5V) jest o bardzo małej wydajności. Właściwie służy tylko jako referencyjne do sterowania sygnałami w całym urządzeniu i już obciążenie go modułem BT powoduje spadek napięcia dlatego trzeba było użyć dodatkowego stabilizatora i zrobić 5V z dużo mocniejszego gotowego 9V. Drugi powód to taki, że sygnał blokowania wejścia ma stan wysoki (bliski 5V), czyli nawet jak by to 5V było wydajne to i tak załączane jest akurat wtedy gdy AUX jest wyciszony. Powstał więc na szybko bardzo prosty układ (schemat poniżej, który załącza BT w momencie gdy na MUTE jest stan niski. Zmontowałem go na jakiejś starej płytce od innego urządzenia, aby jako moduł przykleić go gdzieś w środku w bezpiecznym miejscu. Rezystor 2.2k między SG nieco pomaga przy wyłączonym p-mosfecie, bo napięcie sterujące nie jest w pełni 5V. Układ mimo prostoty działa zgodnie z założeniami czyli włącza i wyłącza BT w momencie aktywacji i dezaktywacji AUX.
    Jeszcze słowo o module. Jest to bardzo popularny moduł już opisywany na elektrodzie. Moja wersja jest gadająca, ale to akurat mi nie przeszkadza. Bardziej dokuczliwy jest fakt, że te moduły po prostu cichutko popiskują (pierdzą... jak kto woli) co się jeszcze wzmaga gdy złapią transmisje. Podczas normalnego s łuchania to nie przeszkadza, ale gdy jest akurat cisza to jest to już słyszalne. Prawdopodobnie jeśli trafię na coś lepszego to podmienię, bo z tym akurat nie ma problemu - moduł umieszczony jest w kieszeni kasety i nawet nie trzeba będzie obudowy rozkręcać.
    Wszelkie połączenia co i gdzie pokazałem na zdjęciach.
    Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT) Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT) Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT) Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT) Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT) Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT)

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    SylwekK
    Poziom 32  
    Tu można zajrzeć www.sylwekkuna.com
    SylwekK napisał 2764 postów o ocenie 2763, pomógł 82 razy. Mieszka w mieście Lipsko. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20539702
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Parę lat temu zrobiłem podobnego upgrad-e swojej Aiwie. Z powodu sparciałych pasków przestały w niej działać decki i CD a taki moduł z BT i uSD dał jej drugie życie.
    Mini wieża Panasonic SA-PM15 - zwiększenie możliwości (moduł BT)
  • REKLAMA
  • #3 20540054
    zadam1
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam , temat przerabiałem jakiś czas temu , w kwestii zakłóceń jak to autor nazwał "moduły po prostu cichutko popiskują (pierdzą... jak kto woli) " zastosowanie osobnego zewnętrznego zasilacza do modułu powoduje uciszenie tych objawów. Pozdrawiam.
  • #4 20540095
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1091
    Ten moduł jest chyba bez APT-X. Do muzyczki to minimum powinno być.
    Ja słyszę różnicę między A2DP, a APT-X.
  • REKLAMA
  • #5 20540292
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2763
    @zadam1 aż przetestuję w wolnej chwili na osobnym zasilaniu :)
  • #6 20541109
    awalacik
    Poziom 2  
    misiek1111 napisał:

o to ciekawe, a nie przypadkiem między SBC a APTx?
  • REKLAMA
  • #8 20544797
    Przemek7
    Poziom 19  
    Ocena: 164
    Jakiś ranking modułów BT?
  • #9 20544862
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 292
    misiek1111 napisał:

Szczególnie na sprzęcie klasy miniwieża. Gratuluję słuchu nietoperza (rym niezamierzony ;-) )
  • #10 20544932
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1091
    Stanley_P napisał:
    Szczególnie na sprzęcie klasy miniwieża.

Nie mam sprzętu klasy miniwieża.
    Słuchu nie mam z drewna, a gratulację przyjmuję z uznaniem :]
  • #11 20545036
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 292
    misiek1111 napisał:
    Stanley_P napisał:
    Szczególnie na sprzęcie klasy miniwieża.

Nie mam sprzętu klasy miniwieża.

Zatem ten artykuł nie jest dla Ciebie. Przeczytaj pierwsze zdanie pierwszego postu. Ze zrozumieniem.
  • #12 20545186
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 895
    zadam1 napisał:
    Witam , temat przerabiałem jakiś czas temu , w kwestii zakłóceń jak to autor nazwał "moduły po prostu cichutko popiskują (pierdzą... jak kto woli) " zastosowanie osobnego zewnętrznego zasilacza do modułu powoduje uciszenie tych objawów. Pozdrawiam.

Zasilam z ładowarki USB i jest ok - nie słychać nic niepotrzebnego.
  • #13 20545250
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2518
    Ten moduł z artykułu jest ok. Zarówno ja jak i kilku innych kolegów go przetestowało i opisało na forum.
    Jedyne na co należy zwracać uwagę to czy "gada" przy parowaniu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3597537.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3857679.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o przeróbce mini wieży Panasonic SA-PM15, aby dodać moduł Bluetooth, co umożliwi odtwarzanie muzyki bezprzewodowo. Wskazują na problemy z zakłóceniami, które można zredukować poprzez zastosowanie zewnętrznego zasilacza lub filtra dolnoprzepustowego. Niektórzy zauważają, że jakość dźwięku z modułów Bluetooth jest różna, a brak wsparcia dla kodeka APT-X może wpływać na odbiór. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modułami oraz ich testami, podkreślając znaczenie jakości dźwięku i stabilności połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA