logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadki napięcia do 193V na wsi, linia napowietrzna - problemy z prądem, żarówki, wentylator

TommyRohow 14 Kwi 2023 17:58 4962 66
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje nagłe spadki napięcia do około 193 V na kilku fazach w domu zasilanym z linii napowietrznej i jak to zdiagnozować?

Najprawdopodobniej to awaria albo słaby styk przewodu PEN/N na odcinku sieci między trafem a Twoim przyłączem, a nie instalacja w domu; taki uszkodzony neutralny powoduje spadki na dwóch fazach i wzrost na trzeciej [#20539596][#20540252][#20541437] Trzeba zgłosić problem do ZE/PGE jako niewłaściwą jakość energii i poprosić o pomiary oraz interwencję pogotowia, najlepiej z danymi z pomiarów napięcia/IPZ i z potwierdzeniem od sąsiadów, że dzieje się to na tym samym torze [#20540868][#20541192] W wątku po zgłoszeniu ekipa ZE znalazła usterkę na zasilaniu od stacji do pierwszego słupa i wymieniła przewody/połączenia, po czym spadki ustały [#20553954][#20556914]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20539551
    TommyRohow
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam. Od około tygodnia mam pewien problem z prądem w domu. Jest to wieś, linia napowietrzna, do trafo jakieś 200m, otóż wcześniej nic takiego się nie działo, nigdy większych problemów z napięciem nie było, pojawiło się to z tydzień temu otóż co jakiś czas o różnych porach dnia i nocy (ale zazwyczaj z tego co zauważyłem między 21, a 23) robi się tak, że nagle napięcie spada sobie do 193V. Jest sobie normalnie napięcie w przedziale 225V-235V i nagle poleci sobie do tych 193V, po 5-10s wróci spowrotem do normalnej wartości i tak zrobi kilkukrotnie w ciągu pół godziny - godziny i da sobie spokój, nie tak, żeby spadało sobie powoli czy coś po prostu nagle spadnie gwałtownie z ok. 230V na 193V. Zawsze jest to dokładnie 193V, dzieje się tak na fazach L1 i L2. Widać przygaszenie żarówek (zarówno tradycyjnych, świetlówek i tańszych LEDowych w lampkach wpiętych do gniazdek; jedynie na markowych LEDach tego nie widać), wentylator w oczyszczaczu powietrza nagle jakby ledwo kręcił, raz drukowałem drukarką laserową w momencie takiego spadku i drukarka się zatrzymała i wywaliła błąd, fazy L3 nie testowałem bo u mnie na niej jest oświetlenie, PIEC CO i Brama, ale tam też się coś dzieje, w momencie gdy na L1 i L2 napięcie spada to na L3 tak jakby rosło bo żarówki w lamach sufitowych nagle zaczynają świecić jakby zaraz miały wybuchnąć, 2 dni temu zepsuła mi się brama, przyjechał serwis, 5 minut, wymienili ponoć przepalony warystor i bezpiecznik, brama działa, wzięli 20zł i pojechali, w tym samym dniu zawiesił się również PIEC CO i wymagał resetu. Mierzyłem to na 3 miernikach - dwóch swoich - jakiś UNIT za 60zł i chiński badziew za 15zł, a także na pożyczonym mierniku wartym 600zł, wszystkie pokazują to samo - spadek do 193V (dokładnie zawsze te 193V). Byłem u dwóch sąsiadów w momencie gdy te spadki miały miejsce - u jednego podłączonego do tego samego słupa co ja i drugiego podłączonego do słupa wcześniej (obydwoje to samo trafo), mierzyłem i dokładnie to samo - na 5-10 sekund spada do tych 193V, mówili że światła im też przygasają. Wieczorem widać też jak przygasają lampy uliczne - LEDowe i Sodowe. Od roku mam fotowoltaike, ale nic takiego się wcześniej nie działo, po za tym w porach kiedy to się najczęściej dzieje (21-23) to falownik nie działa. Na tej stacji trafo nie ma jakiś zakładów, jedynie same domy mieszkalne (ok. 50), jest jeden stolarz (wpięty do innego toru od trafo niż ja), który ma mały warsztacik przy domu, ale pytałem go i o tych porach nic nie robi. Kilka dużych zakładów przemysłowych w sąsiedniej wsi jest wpiętych do tej linii SN co ja, ale o tej porze też nie pracują, po za tym u brata, który też jest na tej SN co ja takie cos nie występuje - tak jakby działo się to tylko w obrębie stacji SN/nn która mnie zasila. Co to może być?
  • #2 20539592
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 245
    Ja mam podobne anomalia. Pisałem o tym już nie raz tutaj na forum. Miałem w domu elektryka robił kontrolę instalacji ze szczególnym naciskiem na ewentualne ulalajace się zero i wszystko u mnie jest ok. Toczyłem walkę z tauronem, składałem skargi do URE i ogólnie jestem ja i cała moja okolica na etapie modernizacji linii zasilającej. Spadki były u mnie równie drastyczne tzn są nadal no ale skoro rozpoczęli modernizację to czekam i obserwuje.

Mam w rozdzielnicy wskaźnik napięcia na fazach i często wygląda to tak:

Spadki napięcia do 193V na wsi, linia napowietrzna - problemy z prądem, żarówki, wentylator Spadki napięcia do 193V na wsi, linia napowietrzna - problemy z prądem, żarówki, wentylator Spadki napięcia do 193V na wsi, linia napowietrzna - problemy z prądem, żarówki, wentylator
  • #3 20539594
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3813
    TommyRohow napisał:
    ...spadek do 193V (dokładnie zawsze te 193V).
    Zgodnie z obowiązującymi przepisami, dopuszczalne odchylenia wynoszą +/-10 proc, czyli mogą się zawierać w granicach od 207 do 253 V dla 95% średnich wartości 10-minutowych okresów ze zbioru tygodniowego. A to oznacza, że w okresie tygodnia 5 proc. średnich wartości 10-minutowych może wykraczać poza powyższy zakres. Jeśli napięcie nie spełnia norm określonych w prawie (i zawartej umowie), należy to niezwłocznie zgłosić u Twojego dostawcy energii. Nie sądzę, żeby ktokolwiek na Forum zdołał ten problem rozwiązać zdalnie. Tym bardziej, jeśli przyczyna leży po stronie sieci należącej do zakładu energetycznego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20539596
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Objawy sugerują problem z przewodem PEN lub N zleży o układu sieci.
    A skoro zawsze dzieje się to w tych samych godzinach to może ktoś obciąża te dwie fazy jakimś dużym odbiornikiem a ze względu na duże IPZ napięcie na trzeciej rośnie.
    Zapytaj sąsiadów mieszkających bliżej trafo czy mają podobne efekty.
  • #5 20539597
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Najlepiej rozpocznij od zaproszenia elektryka i kontroli instalacji w domu. Tak żeby tutaj mieć pewność i żeby spać spokojnie, bo nie ma żartów z tym.

Dodano po 2 [minuty]:

I jak będzie wszystko ok to możesz zacząć walkę która będzie się toczyć baaardzo długo.
  • #6 20539619
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Złóż u dostawcy energii elektrycznej reklamację na niewłaściwą jakość dostarczanej energii elektrycznej.
    Równolegle pomyśl o zleceniu założenia rejestratora parametrów.
  • #7 20539684
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    TommyRohow napisał:
    Jest sobie normalnie napięcie w przedziale 225V-235V i nagle poleci sobie do tych 193V, po 5-10s wróci z powrotem do normalnej wartości i tak zrobi kilkukrotnie w ciągu pół godziny
    Trudno wróżyć z fusów ale podobny efekt może dać używanie spawarki dużej mocy albo nagrzewnicy indukcyjnej przez któregoś z sąsiadów.
  • #8 20539751
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    vodiczka napisał:
    TommyRohow napisał:
    Jest sobie normalnie napięcie w przedziale 225V-235V i nagle poleci sobie do tych 193V, po 5-10s wróci z powrotem do normalnej wartości i tak zrobi kilkukrotnie w ciągu pół godziny
    Trudno wróżyć z fusów ale podobny efekt może dać używanie spawarki dużej mocy albo nagrzewnicy indukcyjnej przez któregoś z sąsiadów.

Ja mam identycznie. Wezwij asekuracyjnie elektryka żeby sprawdził instalacje po twojej stronie. Jak będzie wszystko ok to wal z reklamacją do dostawcy prądu. A jak bedą kombinować to składaj skargę na dostawcę energii do URE.
    Nic innego nie wymyślimy.

Dodano po 6 [minuty]:

Dodam że u mnie odpowiednia reakcja Tauron pojawiła się dopiero po zbiorowej skardze całej grupy sąsiadów.
    Tauron niewiele sobie robił z mojej reklamacji, nawet niewiele sobie zrobił z mojej skargi do URE.
    Dopiero zbiorowe pismo nagle im otworzyło oczy na problem.

Dodano po 45 [sekundy]:

Także nie chce Cię zniechęcać ale długa walka przed Tobą/Wami
  • #9 20540155
    TommyRohow
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    TommyRohow napisał:
    ...spadek do 193V (dokładnie zawsze te 193V).
    Zgodnie z obowiązującymi przepisami, dopuszczalne odchylenia wynoszą +/-10 proc, czyli mogą się zawierać w granicach od 207 do 253 V dla 95% średnich wartości 10-minutowych okresów ze zbioru tygodniowego. A to oznacza, że w okresie tygodnia 5 proc. średnich wartości 10-minutowych może wykraczać poza powyższy zakres. Jeśli napięcie nie spełnia norm określonych w prawie (i zawartej umowie), należy to niezwłocznie zgłosić u Twojego dostawcy energii. Nie sądzę, żeby ktokolwiek na Forum zdołał ten problem rozwiązać zdalnie. Tym bardziej, jeśli przyczyna leży po stronie sieci należącej do zakładu energetycznego.

Z tym, że musi być to 95%, a taki spadek występuje na 5-10s, co jakieś 2-5 minut i to taka sytuacja jest godzinę - dwie dziennie, a w pozostałym czasie wszystko jest w normie, więc nie wiem czy reklamacja coś da

bambus94 napisał:
    Objawy sugerują problem z przewodem PEN lub N zleży o układu sieci.
    A skoro zawsze dzieje się to w tych samych godzinach to może ktoś obciąża te dwie fazy jakimś dużym odbiornikiem a ze względu na duże IPZ napięcie na trzeciej rośnie.
    Zapytaj sąsiadów mieszkających bliżej trafo czy mają podobne efekty.

Przeszedłem się po wsi i popytałem, ludzie zauważają to przy samym trafo jak i jeszcze za mną, co ciekawe pytałem też ludzi zasilanych z dwóch innych torów z tej samej stacji trafo i tam ponoć nikt nic takiego nie zauważył (Przyglądając się wieczorem przygasającym lampą ulicznym to w sumie jest to chyba prawda, widzę lampy z drugiego toru i gdy te na tym co mnie zasila przygasną na tamtym torze nie widać żadnego przygasania - zarówno na LEDach jak i sodówkach). Dodam, że tor z którego ja jestem zasilany jest najkrutszy i jest na nim najmniej odbiorców w porównaniu z tymi dwoma pozostałymi. Pytałem też ludzi zasilanych z innych stacji trafo (ta sama linia SN) i tam również problem nie występuje

Co do układu sieci to na stacji trafo jest tabliczka na której pisze: 15/0,4kV 160kVA TN-C RZE-RE6 oraz nazwa i numer stacji

vodiczka napisał:
    TommyRohow napisał:

A to nie powinno być tak, że napięcie przy załączeniu spawarki spadłoby na ułamek sekundy? Tutaj gwałtownie spada na 193V i utrzymuje się tak na 5-10s po czym wraca do normy. Po za tym wątpie, aby ktoś spawał po 22, (a zrobiło się tak też w poniedziałek wielkanocny - to tym bardziej wtedy nikt by raczej nie spawał).

MarcinM2020 napisał:
    Najlepiej rozpocznij od zaproszenia elektryka i kontroli instalacji w domu. Tak żeby tutaj mieć pewność i żeby spać spokojnie, bo nie ma żartów z tym.

Dodano po 2 [minuty]:

I jak będzie wszystko ok to możesz zacząć walkę która będzie się toczyć baaardzo długo.

Elektryk sprawdzał całą instalacje u mnie na wakacjach 2022r. Ponoć wszystko jest w porządku

Z reklamacją jeszce chwwilkę poczekam, problem jest dopiero od tygodnia - wcześniej nic takiego się nie działo. W okresie świąt Bożego Narodzenia był problem z sekundowym miganiem prądu na całej linii SN, ludzie zgłaszali ponoć był problem z jakimś SPZ i po 2 tygodniach naprawili. Może i tym razem tak będzie.

MarcinM2020 napisał:
    Toczyłem walkę z tauronem, składałem skargi do URE i ogólnie jestem ja i cała moja okolica na etapie modernizacji linii zasilającej. Spadki były u mnie równie drastyczne tzn są nadal no ale skoro rozpoczęli modernizację to czekam i obserwuje.

U mnie w przeciągu ostatnich 10 lat częściowo zmodernizowana została sieć SN (podczs budowy wspomnianych zakładów przemysłowych), transformator także był wymieniany, także sieć jest w miarę nowa, instalację w domu też mam 15 letnią także nie taką starą. Jedynie stary jest odcinek od trafo do przyłącza, tutaj idą stare nieizolowane druty pamiętające czasy komuny. U mnie zawsze napięcie było w normie, nigdy takich problemów nie było (no chyba, że warunki atmostferyczne, ale to już nie wina ZE) U mnie z walką z ZE może być też różnie, w tym PGE Dystrybucja Rzeszów zależy na kogo się trafi niektórzy wszystko zwalą na instalacje odbiorcy inni postarają się pomóc w rozwiązaniu problemu - wiem to z opowieści znajomych
  • #10 20540252
    neo_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Miałem ten sam problem spadek napięcia na 1 lub 2 fazach i wzrost na 3. Winien był słaby kontakt na dachu na przyłączu elektrycznym (połaczenie głownego kabla zasilającego z linkami odchodzącymi od słupa) na przewodzie neutralnym. Po wymianie zacisków styk wrócił do normy a razem z nim stabilność i równość napięć na wszystkich fazach. Skoro inni też posiadają taki problem to słaby kontakt z N musi być gdzieś między trafo a tobą a to już problem do rozwiązanie przez dostawcę energii elektrycznej
  • #11 20540346
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    bambus94 napisał:
    A skoro zawsze dzieje się to w tych samych godzinach to może ktoś obciąża te dwie fazy jakimś dużym odbiornikiem
    A skoro zawsze dzieje się to w tych samych godzinach to jest w tym ręka człowieka.
    Bo urządzeniach nie ma zegarka.
    Opcja z diagnostyki alarmów.
    Jeżli alarmy daje czujnik konkretne w czasie to oznacza nie awarie czujnika tylko zakłócenia.
    Kedyś na obiekcie wykryłem zakłócenia wprowadzane na czujnik podczerwieni przez wojsko - laserem.
  • #12 20540400
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Tym bardziej sprawa wymaga zgłoszenia do dostawcy prądu. Nie ma na co czekać
  • #13 20540868
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1928
    TommyRohow napisał:
    Elektryk sprawdzał całą instalacje u mnie na wakacjach 2022r. Ponoć wszystko jest w porządku

Mierzył IPZ, czy tylko sobie oglądał? Jeśli mierzył, to jakie wyniki?
    TommyRohow napisał:
    U mnie z walką z ZE może być też różnie, w tym PGE Dystrybucja Rzeszów zależy na kogo się trafi niektórzy wszystko zwalą na instalacje odbiorcy inni postarają się pomóc w rozwiązaniu problemu - wiem to z opowieści znajomych

Tu nie trzeba walczyć, elektryk niech wykona pomiary IPZ fazowe i międzyfazowe i można już określić przyczynę. Jeśli to samo powtórzy u kogoś blisko transformatora to można nawet wskazać orientacyjne miejsce usterki. Później tylko wezwanie pogotowia energetycznego, wskazana obecność elektryka który robił pomiary. Zapewniam Cię, że monterzy z ZE chętnie skorzystają ze wskazówek tego elektryka. Nie jeden raz w taki sposób współpracowałem z monterami pogotowia.
  • #14 20540910
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Temat :Spadki napięcia do 193V
    krzysiek7 napisał:
    Tu nie trzeba walczyć, elektryk niech wykona pomiary IPZ fazowe i międzyfazowe
    Elektryk bez zapłaty tego nie zrobi.
    Energetyka ma dostrczyć 230V +/- 10%.
    Wystarczy zmierzyć napięcia na przyłączu bez obciążenia instalacją odbiorczą.
    Jest 21 wiek.
    Nawet nie trzeba mierzyć, nowoczesne liczniki to mierzą i wyświetlają.
    Wystarczy odczytać i sfotografować.
    Na liczniku jest data i godzina pomiaru.
  • #15 20540952
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1928
    CYRUS2 napisał:

Kolego TommyRohow, można nie płacić jak CYRUS2 radzi, można mierzyć napięcia samemu i miesiącami "walczyć" z ZE, może w między czasie trafi się więcej takich napraw jak poniżej. Oby tylko jakaś naprawa nie miała więcej zer do 2 dopisane.
    TommyRohow napisał:
    2 dni temu zepsuła mi się brama, przyjechał serwis, 5 minut, wymienili ponoć przepalony warystor i bezpiecznik, brama działa, wzięli 20zł i pojechali, w tym samym dniu zawiesił się również PIEC CO i wymagał resetu.

Można też usunąć problem szybko i skutecznie ale decyzja zawsze należy do osoby u której problem występuje.
  • #16 20540975
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Elektryk powinien wystawić f-VAT, a ZE zwrócić zapłaconą kwotę jeśli potwierdzi się, że usterka leżała po stronie sieci.
  • #17 20540981
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ja nie znalazłem niestety elektryka który by chciał wystąpić przeciw Tauronowi. Pomiary owszem chętni byli robić ale jak proponowałem żeby osobiście mnie wsparli w rozmowie to jednak nie chcieli. Więc nie do końca to takie proste i też dlatego u mnie walka trwała trzy lata.

Dodano po 1 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Temat :Spadki napięcia do 193V
    krzysiek7 napisał:
    Tu nie trzeba walczyć, elektryk niech wykona pomiary IPZ fazowe i międzyfazowe
    Jest 21 wiek.
    Nawet nie trzeba mierzyć, nowoczesne liczniki to mierzą i wyświetlają.
    Wystarczy odczytać i sfotografować.
    Na liczniku jest data i godzina pomiaru.

Licznik wskazuje aktualne napięcie???
  • #18 20541192
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    Najpierw trzeba problem zgłosić do ZE. Dopóki nie jest to oficjalnie zgłoszone, to na forum możemy tylko sobie pogadać.
    I jak pisano wyżej - jeśli problem dotyczy wielu odbiorców, to trzeba skrzyknąć się i złożyć skargę wspólną.
  • #19 20541437
    CYRUS2
    Poziom 43  
    MarcinM2020 napisał:
    Licznik wskazuje aktualne napięcie???
    Możliwe, że i twój licznik.
    Awaria zera ciagle pojawia sie na forum
    TommyRohow napisał:
    PIEC CO i Brama, ale tam też się coś dzieje, w momencie gdy na L1 i L2 napięcie spada to na L3 tak jakby rosło bo żarówki w lamach sufitowych nagle zaczynają świecić jakby zaraz miały wybuchnąć, 2 dni temu zepsuła mi się brama, przyjechał serwis, 5 minut, wymienili ponoć przepalony warystor i bezpiecznik, brama działa, wzięli 20zł
    .
    Typowy objaw awarii tzw.zera
    Awarii zera w sieci zasilającej.
    Masz szczęście - bo bramę naprawili gratisowo(20zł)

Jak się TV uszkodzi to tak nie będzie.
    Masz dwie możliwości:
    1.Reklamować i czekać licząc na to, że nic się nie uszkodzi.
    2.Założyć zabezpieczenie przed awarią zera.
    Awarie zera będą, ale nic się nie uszkodzi.

Sporo ludzi w Polsce ma takie problemy.
  • #20 20541619
    TommyRohow
    Poziom 3  
    krzysiek7 napisał:
    TommyRohow napisał:

Mierzył IPZ, czy tylko sobie oglądał? Jeśli mierzył, to jakie wyniki?

IPZ mierzył na fazie L2, gdyż przy okazji tegoż przeglądu wymieniany był tam jeden wyłącznik nadprądowy z B20 na C20 (obwód z dużą ilością zasilaczy impulsowych, włączenie listwy powodowało wyrzucenie bezpiecznika, po wymianie na C16 problem ustąpił), ponoć jest w porządku, ale wyniku nie pamiętam. L1, L3 i międzyfazowe były jedynie przeglądane, testowane RCD, napięcia, połączenia, itd.

Z tym, że wątpie że to wina mojej instalacji skoro u sąsiadów jest to samo

Najciekawiej, że występuje to tylko u sąsiadów na tym torze od trafo z którego jestem podpięty, z drugiej strony od trafo (inny tor, to samo trafo) żadnych problemów nie ma

zbich70 napisał:
    Najpierw trzeba problem zgłosić do ZE. Dopóki nie jest to oficjalnie zgłoszone, to na forum możemy tylko sobie pogadać.
    I jak pisano wyżej - jeśli problem dotyczy wielu odbiorców, to trzeba skrzyknąć się i złożyć skargę wspólną.

Po niedzieli skontaktuje się ze znajomym pracującym w Rejonie Energetycznym (z doświadczenia wiem, że prędzej tam coś się załatwi niż kontaktując się bezpośrednio z Rzeszowem).

Wczoraj często przygasało, dziś ani jednego spadku nie było
  • #21 20541663
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Ktoś z sąsiadów ma przepływowy ogrzewacz wody i zmywa naczynia wieczorem lub jakieś urządzenie domowej konstrukcji i pędzi bimber.
  • #22 20541696
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Produkcja bimbru nie pobiera aż tyle prądu i podgrzewacz wody też nie, takie spadki są zwiastunem dużej awarii.
  • #23 20541786
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Sporo ludzi w Polsce mało takie problemy.
    Cytat:
    Natomiast wiem, że zabezpieczenie działa gdyż na naszym osiedlu domków u sąsiadów po burzach palą się różne rzeczy a u mnie od momentu montażu spokój.
    Sam byłem świadkiem jak zadziałał przekaźnik w czasie burzy.
    U mnie też przed montażem 3 razy spaliła się elektronika drogiego piekarnika, potem już nic mi się nie spaliło.
  • #24 20541792
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    TommyRohow napisał:
    Po niedzieli skontaktuje się ze znajomym pracującym w Rejonie Energetycznym (z doświadczenia wiem, że prędzej tam coś się załatwi niż kontaktując się bezpośrednio z Rzeszowem).
    To się kontaktuj i nie zawracaj... gitary na elektrodzie.
    Masz znajomego w ZE, to po co zakładasz temat na elektrodzie?
  • #25 20548790
    TommyRohow
    Poziom 3  
    Kontaktowałem się z RE w poniedziałek, wczoraj byli, coś mierzyli na trafie i na słupach, pojechali, dziś pojawiły się kartki z informacją o planowanej w poniedziałek w przyszłym tygodniu przerwie w dostawie energii elektrycznej ze stacji trafo z której jestem zasilany. No więc zobaczymy czy coś się naprawi.
  • #26 20553954
    TommyRohow
    Poziom 3  
    ZE było dzisiaj. Wyłączyli na ok. 4h prąd. Wymienili rurę z kablem (czy jak to nazwać) od rozdzielni na trafostacji do drutów i druty od trafostacji do pierwszego słupa na linkę izolowaną. Jak na razie brak jakichkolwiek spadków, no zobaczymy czy tak już zostanie, czy spadki wrócą
  • #27 20556520
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1144
    MarcinM2020 napisał:
    Mam w rozdzielnicy wskaźnik napięcia na fazach i często wygląda to tak:
    Super to wygląda. Aż się nakręciłem żeby kupić i zainstalować u siebie.
  • #29 20556558
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Wytrzymałość elektryczna: ≥ 15000 godzin nie powala na kolana, prawdopodobnie wytrzyma długo więcej ale ta wstrzemięźliwość w ocenie własnego produktu zastanawia. 3 lata świecenia non-stop = 26280 godzin.
  • #30 20556606
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Trzeba założyć wyłączniki nadpradowe przed tym wskaźnikiem. Ja mam na każdej fazie wrzucone B6A.
    Spadki napięcia do 193V na wsi, linia napowietrzna - problemy z prądem, żarówki, wentylator

U mnie na codzień wyświetlacz jest wyłączony dopiero jak coś się dzieje i chce sprawdzić to sobie włączam. Więc obliczenia liczby przepracowanych godzin-miesiecy-lat nijak się mają do rzeczywistości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nagłymi spadkami napięcia do 193V w swoim domu na wsi, zasilanym z linii napowietrznej. Zjawisko to występuje głównie w godzinach wieczornych, powodując przygasanie żarówek i problemy z działaniem wentylatorów. Inni użytkownicy forum podzielili się podobnymi doświadczeniami, sugerując, że przyczyną mogą być problemy z przewodami neutralnymi lub obciążeniem faz. Zalecano wezwanie elektryka do sprawdzenia instalacji oraz zgłoszenie reklamacji do dostawcy energii. Po interwencji zakładu energetycznego, wymianie uszkodzonych elementów, problem został rozwiązany, a napięcie ustabilizowało się w normie 225-235V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA